用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯 VS 九龍華仁
樓主: EUNICE714
go

伊利沙伯 VS 九龍華仁  

引用:以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,

原帖由 gemmah 於 16-07-30 發表
以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,自行一九華(有2nd)自行二伊中,最後入左伊中,我仔自行一喇沙, ...

回覆:章太郎 的帖子

阿仔喇沙當時有second in,相信係自行入的機會較大……又以男拔為例,级一同學都有報但冇面試機會,我仔連音樂測試共in了兩次,最後冇缘入,另一全级頭十同學同樣報了男拔九華,都冇得in,最後入了英華。我分析了一些可能性,明天再分享,而家眼瞓😴

babywoman 發表於 16-7-30 17:51
老細對九華的歸屬感,令我有好大感觸,呢樣也是我希望仔擁有的。

呢句中哂point,所以呢一代的九華仔承受了不少前輩師兄的照顧。。。華仁一家
實在所言非虛!希望他們日後成材之後,可以延續前輩師兄們的精神,讓這優良傳統一
直承傳落去。

PS:原來我都唔識得講笑。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

gemmah 發表於 16-7-31 00:38
阿仔喇沙當時有second in,相信係自行入的機會較大……又以男拔為例,级一同學都有報但冇面試機會,我仔連 ...

引用:Quote:原帖由+gemmah+於+16-07-31+發表阿仔

原帖由 章太郎 於 16-07-31 發表
可能貴校學生全港呈分排名未係太突出,所以級一都。。。而令郎有音樂特異功能所以一支獨秀

...
可能級一那個面試時表現不佳,給人感覺是死讀書類型!

章太郎  maybe   發表於 16-7-31 13:28

babywoman 發表於 16-7-30 17:51
昨天才知老細係九華仔。佢話佢嘅年代讀書已好自由

老細對九華的歸屬感,令我有好大感觸,呢樣也是我 ...
我有朋友老公係九華舊生, 但佢哋反而唔想個仔讀九華... 歸屬感呢樣嘢唔係人人都有...

回覆 gigiic 的帖子

正常啦,但我覺得如果做到大部分人都有,就已很成功了。
正如,我奶奶成日話,佢嘅朋友的仔入咗X拔後,就食粉(幾十年前),所以佢朋友對間學校憎到死,唔通個個都咁咩?

九龍華仁

有朋友仔伊中連面試機會都沒有, 但被九華(自行)和SJC(扣門)收了.

有小朋友九華連面試機會都冇,但喇沙又收,所以各花入各眼,睇緣份啦。

其實,嚟啲全部都係好學校。揀間啱自己小朋友先係上策

回覆:gemmah 的帖子

等緊妳分享啊

引用:阿仔喇沙當時有second+in,相信係自行入的

原帖由 gemmah 於 16-07-31 發表
阿仔喇沙當時有second in,相信係自行入的機會較大……又以男拔為例,级一同學都有報但冇面試機會,我仔連 ...
等緊妳分享啊

ivantissue 發表於 16-7-25 18:28
仔仔升上中五之後,要面對嘅已係DSE,曾有感而發咁同我講:「其實無論係讀邊間中學,要入到大學,又或入到 ...
重點,考大學只睇個人成績,學校整體係b123abc都唔係最重要,唔同小學,靠全體攞b1位。
個人意見,九華對我黎講,確係1a1b1c2a都有,我buy校舍大,齋玩6年都抵,夠自由(多空間比男仔成長),論成績,有d 人hea佢又hea,但有d玩完會讀書,成績較兩極。的確係較適合自律又好玩既男仔。

gemmah 發表於 16-7-31 00:38
等緊妳分享啊