用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯 VS 九龍華仁
樓主: EUNICE714
go

伊利沙伯 VS 九龍華仁  

964000 發表於 16-7-25 08:22

九華是band 1c/ band 2

呢句我中意。。。拿拿聲同我開行風扇唱行佢!

optman88  言行代表修養,先求證後思考係 common sense。如此發言,一笑吧  發表於 16-7-30 23:21
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:964000 的帖子

邊一份 banding report ?

引用:+本帖最後由+chun媽+於+16-7-24+22:51+編輯

964000 發表於 16-7-25 08:22
我看過banding 報告
伊中是band 1A
九華是band 1c/ band 2
其實你個又係女, 仲要咁細, 本身又target IS, 亂踩傳統男校是心理有問題???
作為家長, 在網上亂講無事實根據的話太無口德了

miffyumiffy 發表於 16-7-25 17:21
其實你個又係女, 仲要咁細, 本身又target IS, 亂踩傳統男校是心理有問題???
作為家長, 在網上亂講無事實根 ...
無需勞氣吧!

我反而好想知, 係邊份"偉大既Banding報告"呢?

事實上, 九華同伊中公開試成績, 兩者都不如以前, 兩間中學係前四屆DSE, 都達唔到B1A水平.

整體成績近幾年伊中好一點, 但係油尖旺區, 男生又真係無乜理由唔選九華

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-25 17:28
無需勞氣吧!

我反而好想知, 係邊份"偉大既Banding報告"呢?

揀得九華嘅根本唔需要去睇咩banding報告, 無論九華或者伊中, 傳統名校本身有傳統名校嘅價值

佢可以唔buy, 佢覺得讀IS, 或地區名校band 1A成績係神, 保佢一世前途光明, 咪去讀囉, 各人頭上一片天, 我覺得眼光唔好狹窄到剩係被幾個no遮晒所有

老實講好多學校所謂banding報告都有問題, 好多學校好似好亮麗, 好似二線直資唔知點計出黎有band 1A咁亮麗

但事實呢?? 好多報告根本就無意思

仔仔升上中五之後,要面對嘅已係DSE,曾有感而發咁同我講:「其實無論係讀邊間中學,要入到大學,又或入到想入嘅大學,好大程度都係要靠學生自己努力。」

對我來講,九華係band 1A又或band 1C,並唔重要。

2隻臭豬  無錯, 唔努力讀書讀皇仁女拔都死  發表於 16-7-27 23:51
Discuz!

回覆 奥脫福 的帖子

,兩年後,人棄我取

引用:Quote:964000+發表於+16-7-25+08:22+我看過

原帖由 miffyumiffy 於 16-07-25 發表
作為家長, 在網上亂講無事實根 ...

其實我看完覺得份野都很懷疑,也有提到些band 1A學校我是未聽過的,只是網上click click 下看到的,隨便八卦看看,也不記得出處,原來不是真的就可以了。
我又不是有心踩九華,我覺得間學校很好,我有仔都想讀。

引用:Quote:964000+發表於+16-7-25+08:22+九華是

原帖由 奥脫福 於 16-07-25 發表
呢句我中意。。。拿拿聲同我開行風扇唱行佢!

...

冇被人踩嘅學校又點稱得上傳統名校呢?當學業及課外活動成績都十分好嘅時候,又會話學校冇愛心、學生操行差、目中無人、家長白鴿眼.....

Soundervolt 發表於 16-7-25 22:44
冇被人踩嘅學校又點稱得上傳統名校呢?當學業及課外活動成績都十分好嘅時候,又會話學校冇愛心、學生操行 ...
Hahaha~~!不招人妒是庸材~~ !

伊中自由度高嗎? 睇吓校長係咪忠心囉!
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20141123/53156743

A-Mum  換左校長喇!  發表於 16-7-26 13:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+16-07-24+發表本帖

原帖由 IloveJJ 於 16-07-25 發表
咁如果男女校,而又想讀文科,咁又會唔會唔夠女仔成績好,揀唔到呢?

...
咁又唔會,一般而言,理科較吃香,所以競爭較大

第一次聽到九華有人/report話係Band 1C/2A
今年啲油尖旺男仔仲爭得咁勁~~~

引用:第一次聽到九華有人/report話係Band+1C/2A

原帖由 redman1 於 16-07-29 發表
第一次聽到九華有人/report話係Band 1C/2A
今年啲油尖旺男仔仲爭得咁勁~~~
其實九華宜家係乜野banding真係撲索迷離,如果九華可以喺校務報告詳細披露公開試成績,大家就唔使估估下啦。

回覆:redman1 的帖子

昨天才知老細係九華仔。佢話佢嘅年代讀書已好自由

老細對九華的歸屬感,令我有好大感觸,呢樣也是我希望仔擁有的。

回覆:伊利沙伯 VS 九龍華仁

以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,自行一九華(有2nd)自行二伊中,最後入左伊中,我仔自行一喇沙,自行二九華連面試機會都冇,最後入喇沙,我都唔太明九華收生的標準,不是單靠成績排名就可以入到

elbar    發表於 16-7-30 20:40

引用:以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,

原帖由 gemmah 於 16-07-30 發表
以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,自行一九華(有2nd)自行二伊中,最後入左伊中,我仔自行一喇沙, ...
這麼神奇?難道九華是要特異功能多的學生?

引用:以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,

原帖由 gemmah 於 16-07-30 發表
以今年為例,阿仔每年全級考第一的男同學,自行一九華(有2nd)自行二伊中,最後入左伊中,我仔自行一喇沙, ...
可能係喺九華面試時嘅表現冇喺喇沙咁好。