用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
樓主: YWWong
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

saiwanho 發表於 16-7-11 13:49
請問邊度看到“弱校 post"??  可否給link?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3279383&extra=page%3D5

many thanks!

conniecheung 發表於 16-7-11 15:23
人地慈航同黃耀南都夠膽登升中派位資料出嚟啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:conniecheung+發表於+16-7-11+13:12+

原帖由 little_yolky 於 16-07-11 發表
係小朋友如果係級8, 就算係呈分次第, 以信X小學嚟計, 自行一曾記, 自行二呂記, 都係搏得太過份了, 係imposs ...
自行搏高D我覺得可以,即B1b搏B1a, B1c搏B1a 我覺得搏到都未必幸福,如果錯配是害了小孩。
但大抽獎真是不可以亂來。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-11+發

原帖由 sunshine0613 於 16-07-11 發表
自行搏高D我覺得可以,即B1b搏B1a, B1c搏B1a 我覺得搏到都未必幸福,如果錯配是害了小孩。
但大抽獎真是不 ...
自行博高一級,如果自己唔係真係有過人之處,其實只係發下夢而矣!

以B1B生博B1A為例,B1A學生都要10人爭3個位,42個位就有140個1A生爭,1B生基本上連執雞都唔使旨意,就算有20個1A生面試失手,1B生點都要憑實力打低79個1A生至可爭取到一個位,就算你執到好簽(報咗間冷門B1A),都起碼要打低三四十個1A啩?真係咁叻嘅就唔會上唔到B1A喇!唔好忘記學校會攞住張教署排名表嚟揀人!

sunshine0613 發表於 16-7-11 18:31
但大抽獎真是不 ...
如果弱校, 唔係級一, 其實自行搏兩間B1A, 其中一間仲要有聯繫小學, 都真係超搏。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱他人之言詞, 亦請勿擾亂討論區秩序, 此及違規, 會收警告牌, 漠視警告者, 會被禁言/封戶, 敬請注意!

另外, 人身攻擊其他會員孩子, 實在要不得! 如有會員再犯, 將會直接被警告, 多謝留意

引用:+本帖最後由+tsuilan+於+16-7-13+00:40+編

簽名被屏蔽

October. 發表於 16-7-7 13:59
曾記舊年有收S3插班生喎!
嗰位同學的成績好TOP  發表於 2 小時前
-------------------------------------- ...
咩途徑就唔清楚但嗰個同學成績就好標青喇

nonodarling 發表於 16-7-19 12:46
咩途徑就唔清楚但嗰個同學成績就好標青喇
想插班曾記,成績一定不是泛泛之輩喇.

熟人B1B 級10內, 而且有三兩科主科更是級頭2、3名, 可能今年曾記唔收插班生啦, 學校接線生問都無問成績,就直接話唔收.

October. 發表於 16-7-20 09:16
想插班曾記,成績一定不是泛泛之輩喇.

熟人B1B 級10內, 而且有三兩科主科更是級頭2、3名, 可能今年曾記唔收 ...
因為真係冇位!要留比留班生,我識人B1B級二都唔收

October.  嗯, 應該係冇位!  發表於 16-7-20 20:57

回覆 快樂 的帖子

請自己看真相,我己找到2015年派位結果,在goole打學校大全,2015全港升中派位概況,編號250,信X小學,7位獲派B1校。

呢個所謂"學校大全",得啖笑。

我剛才特意去看了,以我們小學為例,各校只顯示派入1人。
以我所知,排在表上第一位的,肯定不止1人。排在第6位的有11人。

引用:回覆+YWWong+的帖子 這個排位不太可能吧!+

原帖由 KenixSoSum 於 16-07-06 發表
回覆 YWWong 的帖子

這個排位不太可能吧! 沙田BADN 1 位超多, 根本應該填盡所有13間BAND 1 學校, 冇必要咁 ...

識人在沙田區,個小朋友估係band1邊缘人,怕派位去咗band2校風差中學,係自行填第一band1,第二band2中中校風好,最後自行入咗band2,佢勁後悔咁早自行已填band2,無去博band1校。同校比佢小朋友成績差的也去了band1中學。

想知樓主最后有冇叩到其他学校

誤會,deleted
Sorry

little_yolky  樓主好似無話自己小朋友係信X小學。  發表於 16-7-21 16:49

回覆 1010mum 的帖子

這帖有兩位苦主...來自同區,但不同小學.

第一位(樓主) 應該學校估錯了banding,所以派得差...
第二位(訴苦者), 覺得自己應該可以派一間心目中更好的中學...

1010mum  謝謝提醒。我把二位苦主混淆了。  發表於 16-7-21 17:25
‹ 上一主題|下一主題