用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第九志願中文大學校友會陳震夏,阿仔喊之餘
今日全日撲學校叩門,明知首一,二志願的唔收叩門,但都試,最後被拒絕,即時忍不任喊了出來,現只得德信收了阿仔。

依家只能入德信但要付學費或返向陳震夏,但兩間都非我所想,好傷心,唔知點做。

30    0    0    0

引用:兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第

原帖由 YWWong 於 16-07-06 發表
兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第九志願中文大學校友會陳震夏,阿仔喊之餘連班主任都眼濕濕同我講 ...
其實沙田一直有君子協定不能叩門。為何不先試培_基,體芸。
面對現實出九龍或向北走。大部分都即天.收表,考試埋。有D仲截11:00。死守沙田曬時間啦。
培基6/7才cut,try la

你之前找定叩門,填妥表,應該快好多

little_yolky  要出九龍,向北仲難。  發表於 16-7-6 12:49
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

回覆:沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心

培僑也有少量學位作最後階段申請。

回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

先唔好自亂陣腳,讀書啫,唔好搞到好似世界沒日咁,小朋友需要你支持
可試九龍城區,該區band 1位多,少有錯配,學校應該有位,可況你係band 1唔係banx 3喎,band 3就話難叩啫

兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第九志願中文大學校友會陳震夏,阿仔喊之餘連班主任都眼濕濕同我講 ...
想問頭八個志願係咪全屬band 1中學?你點排?睇下係選校排錯抑或已跌落band2?

回覆 叉雞飯 的帖子

已試培基, 但唔得, 體藝已交表, 等通知.

soph222 發表於 16-7-6 04:13
想問頭八個志願係咪全屬band 1中學?你點排?睇下係選校排錯抑或已跌落band2?

...
1) 沙循 2) 郭得勝3)聖心 4)鄭榮之 5) 林漢光 6)胡中 7) 基督 8) 馬祟 9) 陳震夏

WHJ  這樣不入循中, 不好意思, 你仔成績應B2 成績  發表於 16-7-11 11:10

是那所小學?沙田係有多b1位喎!如肯定b1生一定派到英中!我朋友個女全級34/145人倒入第一志願蘇淅!其實排位都不是大問題因今年位多而b1學生少咗仲有位剩?連郭得勝、聖心、鄭榮芝、林漢光都入唔倒?而LHk上年F.1每班只得28人都唔夠32人一班!而上年有b2生入林!會不會是學校估錯banding?如出九龍可試銘基or聖方濟!努力!

引用:Quote:soph222+發表於+16-7-6+04:13+想問頭

1) 沙循 2) 郭得勝3)聖心 4)鄭榮之 5) 林漢光 6)胡中 7) 基督 8) 馬祟 9) 陳震夏
如果B1生咁排係超保守了。我覺得可能本身係邊緣人落咗B2,只有B2生用了B1策略先搞成咁。不過不要放棄,繼續努力,去他區叩機會比較大

metrochung 發表於 16-7-6 07:22
如果B1生咁排係超保守了。我覺得可能本身係邊緣人落咗B2,只有B2生用了B1策略先搞成咁。不過不要放棄,繼續 ...

請問他區叩還有哪幾間? 我地昨天已經由一早攪到4點幾, 好辛苦

e12340 發表於 16-7-6 07:15
是那所小學?沙田係有多b1位喎!如肯定b1生一定派到英中!我朋友個女全級34/145人倒入第一志願蘇淅!其實排位 ...
靈糧, 佢有同學仔考全級6十幾都派了郭得勝...

07mama  可能自行部份收的 。  發表於 16-7-6 20:11
little_yolky  同學仔放乙一所以入咗,你乙二所以無晒位。  發表於 16-7-6 12:56

e12340 發表於 16-7-6 07:15
是那所小學?沙田係有多b1位喎!如肯定b1生一定派到英中!我朋友個女全級34/145人倒入第一志願蘇淅!其實排位 ...
請問銘基是band 幾?

回覆 YWWong 的帖子

轉出去他區叩門,唔好再係沙田區啦!銘基,循中,聖芳濟
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 Crabtree 的帖子

請問循中是哪一間?

沙田區Band 1 生第9志願填 B3 校,這策略聽起來怪怪地,你介意分享排序嗎?
(後注: 誤會了陳是B3)

出九龍城区啊~

引用:Quote:soph222+發表於+16-7-6+04:13+想問頭

你個排位 B1生冇乜可能連基督都唔中,或者區排名其實根本就係B2生。
Anyway 唔好灰心,陳震夏同德信都係好學校,再試下叩其他先,否則讀一年再插班上番B1。加油

sunshine0613  明白樓主不開心, 但同意你說法  發表於 16-7-9 13:57

引用:Quote:原帖由+YWWong+於+16-07-06+發表兒子

原帖由 sunshine0613 於 16-07-06 發表
沙田區Band 1 生第9志願填 B3 校,這策略聽起來怪怪地,你介意分享排序嗎?

...
陳震夏係B2非B3

sunshine0613  已於我帖更正. 我見樓主反應, 誤會B1生派B3校. B2校我只識幾間  發表於 16-7-9 14:00
little_yolky  咪係囉,陳震夏其實都唔係話咁差。  發表於 16-7-6 12:57
‹ 上一主題|下一主題