用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 舊基灣vs愛秩序灣官立
go

舊基灣vs愛秩序灣官立 [複製鏈接]

舊基灣vs愛秩序灣官立, 大家可否俾d意見揀邊間,我的是仔仔。
   0    0    0    0

你在舊基問呢個問題,大家當然答舊基啦

愛官在成績及中學派位方面也比較差一點,官校的師資調配率高,學生也比較多新xx,品行上較xx。

自己猜xx係咩,我怕俾人告歧視

多謝提醒,請問您係咪基灣用家?聽講基灣功課都好重,小朋友會唔會應付唔到?因我仔仔係happy school出身,性格又樂天,聽講愛官冇咁谷,又有皇仁做聯繫,所以都頭痛。

ungyoku 發表於 16-7-6 09:50
多謝提醒,請問您係咪基灣用家?聽講基灣功課都好重,小朋友會唔會應付唔到?因我仔仔係happy schoo ...
基灣用家呢個形容詞好搞笑
我用左基灣十年,今年細女畢業啦。早幾年基灣功課量真的好重,但經過教局校評後一直要求降量,到近年已減少好多,現在我自己覺得功課量適中,有時做下作業,有張工作紙就一份,很快完成。可以說是數量多,但不沉重。不過基灣數學比較深,數功課練習也不少

ungyoku 發表於 16-7-6 09:50
多謝提醒,請問您係咪基灣用家?聽講基灣功課都好重,小朋友會唔會應付唔到?因我仔仔係happy schoo ...
另外愛官派皇仁的學位已漸漸變少,如因為要讀皇仁,你就要在愛官在男生當中考前五名才有機會

愛官今年派皇仁有7個,平均考全級十四名內就可以。
兩校師生比率分別很大,愛官約二十人,基灣約三十人一班。
那一間好我也不知。
‹ 上一主題|下一主題