用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-07+發

原帖由 mcdonn 於 16-07-07 發表
你做乜咁坦白!?
坦白好過自欺欺人

回覆:siden 的帖子

中小學要俾錢(12年),升中無得走位(當然考前列嘅例外,但考中下游嘅學生,可選擇嘅學校應該不是家長心儀果d)。抑或係收外校生後有位剩才考慮自己學校後備學生,都幾灰。反而一開始就讀APS/ SFA ..., 8-90%band 1 率,過海仲大,無謂限死自己。又或者一開始入德望就要衝turbo, 博插神校、名女津。

引用:Quote:whitepurin+發表於+16-7-7+12:37+德

原帖由 lovelyaudrey 於 16-07-07 發表
aps的數據沒有例明男女生升中結果, 但看看sfa的女生升中結果, 又有很大比例的 band1 校, 而且像是坊間所指 ...

你搵下hkpapa852舊post

佢寫得幾清楚

可作參考

引用:中小學要俾錢(12年),升中無得走位(當然

原帖由 suzuki12 於 16-07-07 發表
中小學要俾錢(12年),升中無得走位(當然考前列嘅例外,但考中下游嘅學生,可選擇嘅學校應該不是家長心儀 ...
無錯,讀德小插名津係公開的秘密....

回覆:lovelyaudrey 的帖子

其實我也不清楚是否太於50%,之前hkpapa有做分析,但可能沒細分band 1abc, 我只是提出不可直接比較band 1全部與band 1a, 並非要指sfa/aps 好定差於德望

回覆:德望小學的吸引之處

今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」,連SFA, aps也不如,但我個人認為,上到德小的,能力也不會差,有一部份是小一街外入,也會有中途插入,我個人較傾向相信,這可能代表了中學取態進取了,想做top中之top。

引用:今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」

原帖由 whitepurin 於 16-07-07 發表
今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」,連SFA, aps也不如,但我個人認為,上到德小的,能力也不會差, ...
其實有些德小唔收的,中學也派了所住地區的band1中學

我好奇想知

德小其實究竟有幾成band 1

回覆:siden 的帖子

我都未留意到德小升德中今年派位如何
利申:德小家長

回覆:punlik 的帖子

可能在"粥多僧少"情況下,多咗人去Dgs同spcc

回覆:德望小學的吸引之處

另一點我覺得,好多人說aps, sfa八九成入band 1, 但呢個好可能只係呢兩年少人先咁好成績,六年後個ratio仲有無咁高,個人覺得未必

回覆 siden 的帖子

我自己計過APS/KTS/SFA依三間大約有5-6成升Band1B或以上中學,唔知啱. 5成Band 1A應該喇.

醒目開學勳章

SarahGil 發表於 16-7-7 15:31
回覆 siden 的帖子

我自己計過APS/KTS/SFA依三間大約有5-6成升Band1B或以上中學,唔知計得啱唔啱. 5成Band  ...
呢度講緊德望, 而只得SFA有女生統計數字, 如果睇埋SFA分拆男女生個細數, 計到女生的Band 1A係咁多年都超過6成, 加埋男生就未必有5成Band 1A。

可能就是因為40網有利女生的關係, 如果德中未收而要留在黃大仙派位確實幾頭痕。

回覆:punlik 的帖子

所以在有band 1a "backup" 下,個人覺得德望佔優,而且以往上中學比倒較高,去到差不多七成非常吸引,但近兩年升中比例有變,確實係令吸引力有所影響。

CHP  叩門後收多少,我們要等一下答案。  發表於 16-7-9 21:15
lovelyaudrey  同意! 而且個人傾向相信叩門階段都會收返自己的女女, 升中比例應該多於6成。   發表於 16-7-7 16:33

引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+16-07-07+發表

原帖由 siden 於 16-07-07 發表
其實有些德小唔收的,中學也派了所住地區的band1中學

我好奇想知

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3291336&extra=page%3D1&page=3

好老實講, 我吾鐘意德望, 不是什麼樹大招風原因, 現在好多爸爸媽媽見到德望, 都有想法,如果我小朋友讀到,實威到盡. 又系B1, 樹舍又大, 爸爸媽媽系公司, 朋友,親戚的地位也提高不少. 但作為父母, 是否有理解你的小寶寶,在這學校裡,學到是什麼, 是否學到包容, 關懷, 守望相助, 互厲互勉.我知道大家都很注重成績表現.但我注重品德. 我不能講德望是沒有品德.但我作為一個普通媽媽, 注重品德多於虛望。

whitepurin 發表於 16-7-7 14:39
今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」,連SFA, aps也不如,但我個人認為,上到德小的,能力也不會差, ...
德中收生肯定唔係 top 中之 top, 我朋友的女兒今年升中,間間名直資私校不收,只有德中收,他們才入德中!
‹ 上一主題|下一主題