用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-7-7+12:19+編輯+

原帖由 punlik 於 16-07-07 發表

關鍵在於同邊個比.
5成Bamd 1點會好過SFA / APS,呢兩間都唔知

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-07+發表五成

原帖由 mcdonn 於 16-07-07 發表
講多一句唔講了,小學學生(及幼稚園生)全部自己選, 並不是被派的。全部都是自已train,train足六年,最後有 ...
所以其實吸引既係德望中學。德小吸引之處只有一個,就是有龍校。收唔返那5成,真係要黃大仙區

宜家好多有龍既學校,收返好少自己學生。因出面叻既學生真係好多

引用:小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分

原帖由 kbi 於 16-07-07 發表
小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分想小朋友能升上德小。成績、英小及升中,都只是其中一環。當中我 ...
:lover

回覆:Happy_J 的帖子

德望算是band 1a, 要比就要比aps, sfa有無50%上band 1a, 不是只計band 1

引用:小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分

原帖由 kbi 於 16-07-07 發表
小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分想小朋友能升上德小。成績、英小及升中,都只是其中一環。當中我 ...
請問你小朋友係K幾?我認識的德幼家長,都擔心自己女兒能否升上德小,因跟本不知學校收生上小學的準則...無意務犯,只係寫出我所接觸到的...

回覆:德望小學的吸引之處

有中學部的小學生會唔會因太放心而略為鬆懈?無中學部的小學生會唔會因太擔心而不斷裝備?此消彼長之下,形成部分本校生及不上外校生。另外,其實如果唔係一條龍或直屬關係,那些名津其實又會收多少本校生呢?

利申,我家小朋友已是小學生,但不是德小生,亦沒打算報讀德中。

回覆:B.B.BaBa 的帖子

好似聖心,灣仔津校既SFA,都收少左好多自己學生,但佢地地區搭夠,好過德望少少

hknote 發表於 16-7-7 12:29
所以其實吸引既係德望中學。德小吸引之處只有一個,就是有龍校。收唔返那5成,真係要黃大仙區

宜家好多有 ...
呢個就係我吾明既地方。名校都要睇地區。
當然入得德小都想小朋友繼續升上德中。但而家機會率少過6成,萬一入吾番,要喺黃大仙區校網揾中學,咪仲差過喺九龍城區讀二線小學?
所以吾明點解咁多家長鍾情?

引用:Quote:hknote+發表於+16-7-7+12:29+所以其

原帖由 Rain+Bow 於 16-07-07 發表
呢個就係我吾明既地方。名校都要睇地區。
當然入得德小都想小朋友繼續升上德中。但而家機會率少過6成,萬一 ...
因為未讀之前,冇乜人會認為自己個女會係低下嗰四成嘅學生。

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-07-07+發表本帖

原帖由 Happy_J 於 16-07-07 發表
5成Bamd 1點會好過SFA / APS,呢兩間都唔知
APS/SFA 有冇五成band1A?

我覺得冇

80% band1 唔代表50% band 1A

引用:Quote:mcdonn+發表於+16-7-7+12:41+請問你

原帖由 punlik 於 16-07-07 發表
除神校外, 邊間直資私立會令你放棄德小OFFER.大坑真光 / 宣小 / 九小 / SFA ?後三者反而想插入德小.
德小可 ...
SFA,APS.年年bk都有貼佢地升中成績,9x%派B1A,如沒記錯。

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-07-07+發表除神

原帖由 hknote 於 16-07-07 發表
SFA,APS.年年bk都有貼佢地升中成績,9x%派B1A,如沒記錯。
一定錯

一睇就知冇可能

MC1128  心水清  發表於 16-7-7 15:44

由收八成到七成到六成到五成。

睇見有朋友失哂預算非常㥬惶。

唉。

引用:Quote:原帖由+Rain+Bow+於+16-07-07+發表呢

原帖由 Soundervolt 於 16-07-07 發表
Yes

引用:德望算是band+1a,+要比就要比aps,+sfa有無5

原帖由 whitepurin 於 16-07-07 發表
德望算是band 1a, 要比就要比aps, sfa有無50%上band 1a, 不是只計band 1
You're right

醒目開學勳章

whitepurin 發表於 16-7-7 12:37
aps的數據沒有例明男女生升中結果, 但看看sfa的女生升中結果, 又有很大比例的 band1 校, 而且像是坊間所指的band 1a 的比例都超過50%....
請教一下你所指的 band 1a 是什麼準則, 是3大入學率還是其他什麼的?  

引用:Quote:原帖由+Rain+Bow+於+16-07-07+發表呢

原帖由 Soundervolt 於 16-07-07 發表
你做乜咁坦白!?

‹ 上一主題|下一主題