用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處  

引用:Quote:zola+發表於+16-7-6+10:37+依個年代

原帖由 mcl203 於 16-07-06 發表
咁都計....係果D場合出現你所指既態度...好多中小學都出現過
可能同一其實沒什麼大不了的行為/態度,但不同學校,可能得到截然不同的評語:

1:鮮XX - 經過悉心培育,表現自信,繼續努力!

2.X拔/X望 - 不可一世,自以為是。

Yanamami  ……可能係鋤强扶弱~  發表於 16-7-7 09:46

每間學校都有乖學生,同壞學生,睇多與少啫。
講真,家庭教育都好緊要,學生品德好壞,又吾可以完全怪晒學校。

引用:德望係最top的女名校之一,當然好多人想入

原帖由 beagoodman 於 16-07-06 發表
德望係最top的女名校之一,當然好多人想入啦。正如亦有不少人批評女拔生,樹大招風,無辦法。相信牛津丶劍 ...
當唔可以用客觀事實及成績去挑剔一間學校,唯有可以用嘅只剩得一尐虛無飄渺嘅批評。身為傳統名校,呢尐可能係一種曲綫讚許。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-7-6 12:34
咁都計....係果D場合出現你所指既態度...好多中小學都出現過
er...我都無講係咩事,如果純粹係miu吓人果d,我就唔會咁講啦,我反而想知,我所指既態度係乜
我說了什麼?點解你會知既?
http://rickpoon.spaces.live.com/

引用:睇過之前D+討論,+見好多女生既家長都好鍾情

原帖由 Rain+Bow 於 16-07-05 發表
睇過之前D 討論, 見好多女生既家長都好鍾情德望小學.
甚至有時見到 XXX小學 VS 德望小學時, 都會一面倒揀德 ...
其實德望的好處,文中提到了不少,英小,有中學收回7成小學生。

另外,校長Sister Pauline是一位很有心的教育者,帶領德望在教育上不斷向上,說實在,德望在課程上花了不少功夫,引領學生學習,而不是硬化地要學生死讀!這不是每間學校有能力和資源去做!

至於有人不喜歡德望也不要緊,人人有不同需要和喜好!找一間合適小朋友便可!

醒目開學勳章

咁無可否認,德望d女係叻的,但依個年代既佢地係點,我確實唔清楚,依點亦一早講明。
亦無需中傷她們,因我都無女
http://rickpoon.spaces.live.com/

zola 發表於 16-7-6 12:59
er...我都無講係咩事,如果純粹係miu吓人果d,我就唔會咁講啦,我反而想知,我所指既態度係乜:joyou ...
可能....我見德望D中小學生都幾多次數既....可能我估輕左D態度啦
會唔會惡劣到出手傷人....定抑或出口商人??

好少做利申...呢次要利申:以前或可見既將來...睇唔到會同德望有直接或間接關係

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-7-6 13:35
可能....我見德望D中小學生都幾多次數既....可能我估輕左D態度啦
會唔會惡劣到出手傷人....定抑或出口商人? ...
或者我都要對你講聲sorry,我講野態度唔好。

其實係有d碰撞(但對方無心的),不過唔道歉,幾個同學咬耳仔然後望住我地笑。

其實我以前讀既小學都有d名氣的,自己心裏都會有少少優越感,但出去都唔會咁對人。

回覆:德望小學的吸引之處

小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分想小朋友能升上德小。成績、英小及升中,都只是其中一環。當中我們喜愛的是學校對小朋友性格、禮儀及態度的培育。學校重視小朋友獨立自主、動靜佳宜、溫文有禮,以培育小朋友成為women leader為目標,與其他學校截然不同,自然吸引不少家長。學校資源豐富、每個活動都認真高質素,小朋友自小浸淫在這樣的環境中,態度亦為之改變。當然,學校也有未必家長認同的地方,例如大班、傳統、多功課、嚴格等,但沒有付出怎可能有收穫呢?要成績好、要名氣、要升大學,卻期望輕鬆愉快,不合邏輯,亦會為小朋友種下不勞而獲的心態。各花各入眼,最適合你的小朋友的,便是最好。至於禮貌問題,自覺學校非常注重,亦教導不少,但表現則在乎個別學生。我的愚見是,大部分學生來自中產家庭,每個家庭的教育也不一樣。至於入學試,有jm講得對,學術不是主流,小朋友個人素質比學術更重要。至於地址,暫時未看出端倪。家長職業方面,爸爸無研究,但很多媽咪是woman leader,多是中高層或專業人士,但這只概括自我認識的媽媽,如大家有其他資料,歡迎更正。

babyblue12    發表於 16-7-10 03:44

以前在學校裡,每天上既堂係中英數,社會,健教,自然科學,體育,音樂同埋聖經,隔週六就係課外活動,沒有其他了。

其實除咗聖經堂可能會有些微touch到德育外,其他都係純學術,咁試問除非個別學生曳到要見主任甚至社工外,學校跟本唔會教你點做人處世。在學校,您只需要乖乖聽話守校規,準時交功課,成績唔好太差便行。。。呢方面,我相信唔只德望,好多間學校都應該係咁。

你問我,我自己性格,邊個影響最大?我肯定答你,係我屋企,到大咗,朋友影響都有。

學校比我既,係知識學術,同埋幾個由細玩到大既好朋友而已。

事實上,我既同學,真係咩類型都有。住彩雲村枰石村既有,住九龍塘幾千呎都有。

利申: 我小一到中學畢業都係德望。

babyblue12    發表於 16-7-10 03:46

佢地教英文真係有一手,d 教材好有啓發性,好似會叫你畫四格漫畫,當佢閱讀報告,其實就係培養緊小朋友點去佢總結,或者佢會比個故事開端你,任你自由發揮下半截,呢d都睇得出佢地教學方面既心思。

品行方面,我接觸過既德小/德中既女仔都好識照顧人,唔算話好斯文,但好有禮貌,我覺得家教既影響力當然比學校教強,始終全校咁多人,而且好多人都係響學一個樣,響屋企另一個樣,不能完全依賴學校去教德育

引用:以前在學校裡,每天上既堂係中英數,社會,

原帖由 JoyceNgYY 於 16-07-07 發表
以前在學校裡,每天上既堂係中英數,社會,健教,自然科學,體育,音樂同埋聖經,隔週六就係課外活動,沒有 ...
同意。

引用:Quote:原帖由+JoyceNgYY+於+16-07-07+發表

原帖由 mcdonn 於 16-07-07 發表
同意。
我相信德望係一所好學校。但....如果佢對自己的教育有信心,為何不把收番自己小六學生升中的百份提高些!?第一輪收生收得六成左右,代表有四成學生不合乎學校的要求!?學校有冇考慮過學生的感受?有冇看到學生四出扣門之徬徨?作為家長,會想到耶穌所宣揚的仁慈、大愛,只會在聖經中出現....

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-7-7+10:18+編輯+

原帖由 punlik 於 16-07-07 發表
謝謝分享,第一輪只係收得6成,偏少了点吧....

CHP  係52%左右  發表於 16-7-9 21:08

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-07-07+發表本帖

謝謝分享,第一輪只係收得6成,偏少了点吧....
第一輪邊有六成?

升中版果邊一早有JM報料只有五成

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-07+發表謝謝

原帖由 siden 於 16-07-07 發表
第一輪邊有六成?

升中版果邊一早有JM報料只有五成
五成幾,四捨五入後咪六成囉

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-07+發表第一

五成幾,四捨五入後咪六成囉
講多一句唔講了,小學學生(及幼稚園生)全部自己選, 並不是被派的。全部都是自已train,train足六年,最後有成四成學生不達自己中學升中要求!?有点兒説不通吧!

tianyingmama    發表於 16-7-25 11:13

回覆 Jane1983 的帖子

校長亦在簡介會時講: 愉快學習? 我信一半啦.

相信這間學校是傳統大班的典型. 好唔好只在乎家長希望女兒在傳統或活動教學中學習.

Jane1983  讀得上,適合傳統教學的,開心都正常  發表於 16-7-7 15:05