用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 跑馬地聖保祿中學新生揮手區
go

跑馬地聖保祿中學新生揮手區

今日收到派位證,有幸九月可入讀,將軍澳區外來生。希望可以識到新生家長交流👏☺️。
也歡迎各師姐家長指教🙏☺️

我個女昨日已去入學註冊😊

回覆 sanmabel 的帖子

我女昨日下午都注册咗,順便去咗買書,不過有七本買唔到,需預訂。阿女有D擔心同小學直升上來的難以融入。請問你女係外來生定小學直升?阿女會擔心嗎?

我女都係外來生,佢見到啲暑期功課都有啲擔心,不過註冊當日,佢讚啲大姐姐好好人好nice,我諗小朋友好快會識應。
請問你去邊度買書?我去商務買,好多已經無貨。

ydoris  吾好去商務.去精工買..  發表於 16-7-12 14:18

回覆 sanmabel 的帖子

去咗天后的精工和隔離的天利行,都仲差七本無買到😅我都見到暑期功課有D擔心啊,真係覺得幾多下😁

HELLO, 我囡都係外來生入, 見到已開始做暑期功課同幾本閱讀報告, 都有D 担心有無同佢選錯校, 好似好深哩.
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/show/auctions?userID=vibe_colby&u=:vibe_colby

回覆 hellovibe 的帖子

我囡小學仲末放假呢。囡囡咁快做暑期功課了,真抵贊!養兒一百歲,長憂九十九,我見到同你心情一樣,擔心囡囡是否應付得來,因為小學只不過讀間普通的中文小學,就算中文科都末接觸過文言文。但我又唔敢係囡面前表現出我的擔心,相反仲要不斷鼓勵佢,因為佢間小學只有佢一個入讀,見到D同學很多都讀同一家中學已唔開心,再加上暑期作業比人哋多和深,相信佢個心裏更擔憂!
不過相信這僅是個過程,相信大家都會順利適應!大家互相打氣加油!
有乜大家多D交流啊。

回覆:豆豆麗 的帖子

Hello nice to meet everyone!my daughter is also from a primary in tko !

回覆 Adelaidehaha 的帖子

很高興認識你!希望以後可以一起互相交流啊!

阿女聽日要返英文輔導班,你哋小朋友需要嗎?

請問大家8.22日英文銜接課程係著便服還是校服?另學校有講過辦理學生八達通的方法嗎?驚自己聽漏咗。

回覆 豆豆麗 的帖子

It is a drama class ,casual wear is ok

回覆 豆豆麗 的帖子

Student octopus will be distributed on the first school day ,please take student photos because you have to submit the gorm with the photo

回覆 Adelaidehaha 的帖子

Thanks!

高興見到新一批女兒的師妹進入聖保祿大家庭!
各位家長,緊記參與Bridging course 的學生戲劇表演日,你們必會很開心。

豆豆麗 發表於 16-7-5 16:46
今日收到派位證,有幸九月可入讀,將軍澳區外來生。希望可以識到新生家長交流👏☺️。
也歡迎各師姐 ...

師姐 好勁,  又 ** 又奧運 16 強

回覆 chantm1812 的帖子

Thanks!請問係幾時?家長也有得參加嗎?

chantm1812  大概學校给學生的通告中會提及.  發表於 16-8-11 13:59

回覆 Bettylau 的帖子

厲害

今年中一無左EPA...讀少D....

回覆 豆豆麗 的帖子

The last day of bridging course.Certificates will be distributed before 2 days of the performance.Parents are welcomed.