用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 Part 6 ~ 勤有功 QC
樓主: KHLQC
go

皇仁書院家長交流區 Part 6 ~ 勤有功 QC  

zhenghe445 發表於 19-9-5 08:33
lunch你地仔仔通常去邊度食?有平靚正好介紹嗎?

OBA係落雨或者趕時間之選,不過冇得打機
大部分附近食肆都有學生優惠
有D行去家居軒買燒味飯,有D去大坑搵食
我仔有時去天后站附近,好似昨天去功夫點心買學生餐,跟住返班房食

Tata1668 發表於 19-9-5 09:22
有D行去家居軒買燒味飯,有D去大坑搵 ...

OBA係舊生會飯堂嗎?大坑那邊有好食推介嗎?附近茶餐廳呢?

醒目開學勳章 王國長老

學校討論區禁止交易活動 ( 201773日生效)

自2011年9月,可於學校討論區進行二手校服及專屬書包交易活動後,屢見有跨版式違規重複張貼,部份校區更充斥交易(徵/售/換/送)主題,影響家長交流討論,有見及此,由即時起,禁止校區任何交易活動,今後所有學校專屬用品之交易,必須按站規,發表於EK二手市場並選用合適分類

校區交易主題處理之安排 :
1. 校區內,現存的所有交易主題,會搬移到<回收文章>版區
2. 2017年7月3日至31日,為適應期,如有違規的交易主題,會搬移到<回收文章>版區
3. 2017年8月1日後,如有違規的交易主題,會搬移到<違規文章>版區

屢次違規者,可被警告或禁言,嚴重違規更可被永久禁止訪問

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Tata1668 發表於 19-9-5 09:22
有D行去家居軒買燒味飯,有D去大坑搵 ...

請問 QC 有沒有幫學生報DSE 外語的呢?

回覆樓主:

請問這高中選科表當中的electives 是否可選下面所有的其中3或4科?而選科安排機制如何?可否同時選m2 + phy chem bio? 這些科目大約有几多位?多謝解答!

布來夫 發表於 20-4-10 23:45
請問這高中選科表當中的electives 是否可選下面所有的其中3或4科?而選科安排機制如何?可否同時選m2 + phy ...

道聽塗說,且作參考。

請問這高中選科表當中的electives 是否可選下面所有的其中3或4科?
可以。

而選科安排機制如何?
按中三總成績的次弟決定揀科先後次序。

可否同時選m2 + phy chem bio?
可以。

這些科目大約有几多位?
之前有人放過資料出來,可以參考一下:
2018年DSE應考人數 129人
Chem 90人
Phy 89人
Bio 61人
M2 48人
M1 10人

p.s. 負責老師表示基本上考100名或之前的,都可以入讀心儀選修科。

HHCCMama 發表於 20-4-24 15:06
道聽塗說,且作參考。

請問這高中選科表當中的electives 是否可選下面所有的其中3或4科?

感謝有用資料

HHCCMama 發表於 20-4-24 15:06
道聽塗說,且作參考。

請問知唔知 QC 教DSE 進度是否循序漸進, 定還是提早教哂? 在 S5下学期及S6 來重温呢?

DOCTORGG 發表於 20-5-3 11:04
請問知唔知 QC 教DSE 進度是否循序漸進, 定還是提早教哂? 在 S5下学期及S6 來重温呢?
...

唔好意思!呢個真係唔清楚

聽聞今年F.6全年冇考試, 冇mock examination 是真的嗎 ?

回覆樓主:

各位家長同學不好意思,

小兒今年升p.6 ,
正凖備呈分及報考直資, 希望爭取到面見機會, 也知道機會留給有準備的人 , 所以希望在這裏( 恭喜大家已成功入讀) 請教各位家長,這段時間有沒有一些面試技巧可以準備一下, 想直接問下外面有冇一些面試班可以畀小兒這個暑假練習一下,先謝謝在這裏請教各位家長及同學的豐富經驗。

Thanks again

有軒小上的入QC的师兄嗎?小兒現P5,自行入QC的人有幾個?
甲乙前三要如何排位呢?
請前輩父母指教!