用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 獲派首志願男生爆喊 校長:贏在起跑線
go

獲派首志願男生爆喊 校長:贏在起跑線 [複製鏈接]

1. 點解年年都訪問油天?
2. 唐乃勤初中書院係好野?

今年92%人獲派首三志願中一學位,放榜歡呼聲與哭聲不斷響起。油蔴地天主教小學有85%學生獲派首三志願,有成績一般的男生獲派首志願中學,當場灑淚。

油天校長譚煜鴻指雖然今年69%人獲派首志願,比去年72%略為減少,但近60%學生派往的英中,最多男生派往九龍華仁書院,女生最多派往真光女書院,另包括不少學生入讀傳統名校,如皇仁書院及庇理羅士女子中學等。校長譚煜鴻形容學生「贏在起跑線」,因他們得到家長支持,學校事前亦已預備多封推薦信。
小六的胡同學派獲保良局唐乃勤初中書院,小一至小五成績較落後,不時考全級百多名,至6年級才考入精英班,整年都感到大壓力,「上學期百幾名,本身諗住入渣學校,宜家入到好開心」。
他接獲派位表即大哭,他說其中文科較差,幸得老師悉心教導,加上每日放學有父親陪同溫習至晚上十時半。
他指預計未能入首三志願,已預備叩十幾間學校,之前亦打算到加拿大升學,「一至五年級成績唔好,溫咗好耐都考唔好,上學期都仲咁好擔心,」他指到中學會更勤力,又說不用慶祝。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160705/55317356

2    0    0    0

回覆:獲派首志願男生爆喊 校長:贏在起跑線

甘揀得首志都心儀,派到想讀就ok.  所以睇幾多入首志無用,要睇入乜學校

mayyylai    發表於 16-7-6 16:34

只有69%派首志願,是跑輸大市的80%嗎?
似乎是,但亦可以是︰老師和學生以至家長都較有信心,以較好學校為首選。
有些學校為免獲派首選的百分率太低,於是教學生選些次等的學校,便可有較高的首派率。所以不能盲統計!

vpo0615  原本係咁....  發表於 16-7-6 13:20
apple1990  Agreed  發表於 16-7-5 22:00

題外話,覺得個男仔好慘,咁多年成績都追得好辛苦,可能讀返二綫學校對佢會比較好。

睇令一篇報導講,其實間學校係b2學校,所以家長都帶左個小朋友去叩b1門。

報導有講個男孩子小六上學期呈分試考得好差,考一百幾十名,但下學期好努力咁追。自己好驚會派得好差,所以結果自己咁樣成績,最後派到第一志願唐乃勤便喜極而泣。

小六一年時間追到,小朋友很有潛力!

個校長咁騎呢嘅?大庭廣衆講咩 小朋友真係贏在起跑綫,有好的家庭,好的父母,加埋識揀我吔油天。

11B 發表於 16-7-6 10:49
個校長咁騎呢嘅?大庭廣衆講咩 小朋友真係贏在起跑綫,有好的家庭,好的父母,加埋識揀我吔油天。 :igiveup ...

都係攪下笑姐...

11B 發表於 16-7-6 10:49
個校長咁騎呢嘅?大庭廣衆講咩 小朋友真係贏在起跑綫,有好的家庭,好的父母,加埋識揀我吔油天。 :igiveup ...
校長唔講野好過......

Eat_Sleep_Play  校長唔講嘢,油天都仲係名校  發表於 16-7-7 23:09
crystalwsm  不能同意更多  發表於 16-7-7 23:01
Barbe    發表於 16-7-6 18:14
mayyylai    發表於 16-7-6 16:35

想借個位問一問升中派位, 雖然我女今年先剛小一派位

1) 考"不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學", 是否沒有限制考多少間? 通常幾時知RESULT? 係咪收OFFER後不可再抽獎?
2) 考以上直資是否可同時自行考兩間"參加派位的中學"?
3) 統一派位是否只分組別而不會再細排名次去派? 舉例如學生A和學生B同為BAND 1生, 學生A考第一而學生B考二十, 都可能出現學生B因抽籤NUMBER前而派到BAND 1A 學校, 而學生A反為抽到BAND 1C學校, 甚至BAND 1中學唔夠分派咗去BAND 2?

其實線系邊?中一?小一?K1?Nursery?Playgroup?產房?還是射X前?

回覆:penguin_chick 的帖子

應該係投胎前,阿爸/阿爺係李+x, 使咩搞咁多嘢

mayyylai    發表於 16-7-6 16:36

whitepurin 發表於 16-7-6 11:40
想借個位問一問升中派位, 雖然我女今年先剛小一派位

1) 考"不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃 ...
1) 考"不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學", 是否沒有限制考多少間? 通常幾時知RESULT? 係咪收OFFER後不可再抽獎?

無限制多少間....任考...最快知結果由12月尾開始...接受直資offer等於放棄自行/統一

2) 考以上直資是否可同時自行考兩間"參加派位的中學"?

接受直資offer等於放棄自行/統一....就算in完又收左....去到7月出派位通知都係派番直資中學

3) 統一派位是否只分組別而不會再細排名次去派? 舉例如學生A和學生B同為BAND 1生, 學生A考第一而學生B考二十, 都可能出現學生B因抽籤NUMBER前而派到BAND 1A 學校, 而學生A反為抽到BAND 1C學校, 甚至BAND 1中學唔夠分派咗去BAND 2?

Soundervolt 發表於 16-7-6 10:55

其實我唔係好明油天點解咁紅....

出名谷, 但業績係咪咁吸引?

whitepurin 發表於 16-7-6 11:49
應該係投胎前,阿爸/阿爺係李+x, 使咩搞咁多嘢

唔攪野, 投唔到胎喎?!

Soundervolt 發表於 16-7-6 10:55
聽完校長呢番說話,呢間小學不會考慮了。

回覆:retriever 的帖子

我係話投住好人家,使咩又谷學術又學琴又操水啫,唔好諗錯

‹ 上一主題|下一主題