用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英新同學揮手區!
樓主: maggielau0705
go

沙田培英新同學揮手區!   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+babytai+於+16-07-07+發表我

原帖由 pcy307 於 16-07-07 發表
點會有問題?我仔上年都係註册時有師姐教路先明解。
咁我揀a,b,c 買喇

pcy307 發表於 16-7-7 22:19
點會有問題?我仔上年都係註册時有師姐教路先明解。
咁我都分3本買啦!thx!普教中唔打算考

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

引用:Quote:原帖由+maggielau0705+於+16-07-07+

原帖由 babytai 於 16-07-07 發表
未睇哂啲通告,可唔可以唔參加?我囡唔鍾意普教中的
培英雖無精英班,但某程度上普教中班會被視為精英班,除普通話達標外,中文科本身成績都要達標才可入普教中班。
但留心入普教中班確實對中文科成績有所影响,因為學習上比較困難,但初中其實好輕鬆,何不俾機會他們學多様"揾食工具"?

引用:Quote:原帖由+babytai+於+16-07-07+發表未

原帖由 pcy307 於 16-07-08 發表
培英雖無精英班,但某程度上普教中班會被視為精英班,除普通話達標外,中文科本身成績都要達標才可入普教中 ...
請問書單上
中文課本 啟思中國語文中一(第四版) (校本剪裁版)
是否
與 啟思中國語文中一(第四版)
即沒有注明「校本剪裁版」不同?
表哥有(第四版),不知可否用舊書

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+16-07-08+發表培英

原帖由 sunshine0613 於 16-07-08 發表
請問書單上
中文課本 啟思中國語文中一(第四版) (校本剪裁版)
是否
我諗要問返學校先知,無咩人會同時有兩個版本比較掛。

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+16-07-08+發

原帖由 pcy307 於 16-07-08 發表
我諗要問返學校先知,無咩人會同時有兩個版本比較掛。
謝謝建議,剛剛電學校問,回覆是不同的。即不能接手表哥的第四版

回覆:pcy307 的帖子

多謝pcy307 過來人的意見,想請問今年新生有一項叫國際解難網上平台,去年有無?過來人可以分享一下嗎?

引用:多謝pcy307+過來人的意見,想請問今年新生

原帖由 yanlamma 於 16-07-08 發表
多謝pcy307 過來人的意見,想請問今年新生有一項叫國際解難網上平台,去年有無?過來人可以分享一下嗎?

...
抱歉,我上年未有所聞,可能係今年新野。

請問中英暑期班要穿校服嗎? O CAMP 又著什麼呢

回覆 甜姐兒 的帖子

銜接班穿便服,O camp 穿特定 T shirt…校方會提供

回覆 MM1155 的帖子

Thanks

另外想問, PRE-S1 要穿什麽, 便服定小學校服

Hello !  我是新手, 兒子也是培英新生
註冊日帶佢去時, 佢已開心到不得了。
我見果日有日係學校派本雜誌, 有講培英學生D野, 我都希望個仔緊得到
想問下大家, 培英谷唔谷?

引用:另外想問,+PRE-S1+要穿什麽,+便服定小學校

原帖由 甜姐兒 於 16-07-09 發表
另外想問, PRE-S1 要穿什麽, 便服定小學校服
入學須知寫。。。"穿著整齊服裝"..係咪即係便服就得

引用:Hello+!++我是新手,+兒子也是培英新生+註

原帖由 anniec2000 於 16-07-09 發表
Hello !  我是新手, 兒子也是培英新生
註冊日帶佢去時, 佢已開心到不得了。
我見果日有日係學校派本雜誌 ...
都已經入咗,而家先問,唔好理谷唔谷啦,叫佢盡力啦!

babytai 發表於 16-7-9 14:15
都已經入咗,而家先問,唔好理谷唔谷啦,叫佢盡力啦!
我都係咁諗, 其實都OK, 只係理解力弱咗少少
佢之前去補習, 比D 老師成日話佢蠢, 搞到佢無晒自信心, 佢宜家已驚定Pre-S1

我都同佢講盡力就OK。

引用:Quote:babytai+發表於+16-7-9+14:15+都已經

我都係咁諗, 其實都OK, 只係理解力弱咗少少
佢之前去補習, 比D 老師成日話佢蠢, 搞到佢無晒自信心,  ...
吓,啲老師咁講嘢,咁你比多啲鼓勵佢,盡力就得喇

babytai 發表於 16-7-9 14:37
吓,啲老師咁講嘢,咁你比多啲鼓勵佢,盡力就得喇
佢小四都無野, 之後小五帶佢去補習, 補了一年, 佢有時D 野唔識問補習老師, D 老師就話佢唔聽書,所以佢就無晒信心
又唔鍾意講野, 連學校老師都話佢可能被批評得多導致無信心, 所以我先唔再補習。
諗番起都覺得, 好似我害咗個仔咁。

我係註冊日都有同其他家長傾過呢個問題, 佢地話之前都聽過有學生係咁樣
D 師姐叫我地放心, 話學校老師都好好, 所以我就安心了少少。

引用:Quote:babytai+發表於+16-7-9+14:37+吓,啲

佢小四都無野, 之後小五帶佢去補習, 補了一年, 佢有時D 野唔識問補習老師, D 老師就話佢唔聽書, ...
整體上培英D老師真係唔錯。入得培英都係Band 1生,只要唔好打機打到喪,中一不會有問題的。

引用:Quote:babytai+發表於+16-7-9+14:37+吓,啲

佢小四都無野, 之後小五帶佢去補習, 補了一年, 佢有時D 野唔識問補習老師, D 老師就話佢唔聽書, ...
早發現問題都好啲,媽媽加油

‹ 上一主題|下一主題