用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014-2016年度(即2015-2016)小六升中派位資料 (Updated: ...
樓主: hkpapa852
go

2014-2016年度(即2015-2016)小六升中派位資料 (Updated: 29-Sep, #500)   [複製鏈接]

(46網) 柏德
http://bpcs.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=6&nnnid=8

升中概況 (只列B2A-B1中學)

中學名稱

人數

德望學校           

華仁書院(九龍)      

伊利沙伯中學         

旅港開平商會中學      

寶血上智英文書院      

中華基督教會協和書院     

觀塘官立中學         

聖言中學           

藍田聖保祿中學        

聖潔靈女子中學        

觀塘瑪利諾書院        

中華基督教會蒙民偉書院   

順利天主教中學        

梁式芝書院  (B2A-B1C)

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學  (B2A-B1C)

升讀B1直資中學人數: 1
升讀B1官津中學人數: 45

升讀B1中學人數: 46

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0
升讀B2A-B1C官津中學人數: 4

升讀B2A-B1C中學人數: 4

升讀B2A-B1中學人數: 50

如畢業生有130人, 升讀B2A-B1中學比例會係: 50/130=38.46%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你

ahlok0109 發表於 16-7-20 14:35
91網 沙呂小網頁已更新。煩請更新。

http://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688
謝謝!

(91網) 沙呂

派位變化 (只列B2A-B1中學)

中學名稱

人數變化

德望

香港神託會培基書院  (B2A-B1C)

但點解總人數由164減到去163人??? 莫非名單並非全部學生???

升中概況: (只列B2A-B1中學)

中學名稱

人數

協恩中學

喇沙書院

拔萃女書院

拔萃男書院

聖保羅男女書院

聖保祿學校

瑪利諾修院學校(中學部)

華仁書院(九龍)

英華書院

滙基書院(東九龍)

德望

浸信會呂明才中學

聖公會曾肇添中學

沙田崇真中學

沙田循道衛理中學

沙田培英中學

天主教郭得勝中學

聖羅撒書院

沙田官立中學

賽馬會體藝中學

聖母無玷聖心書院  (B2A-B1C)

香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學  (B2A-B1C)

香港神託會培基書院  (B2A-B1C)

升讀B1直資中學人數: 20, 比例: 20/164=12.20%
升讀B1官津中學人數: 64, 比例: 64/164=39.02%

升讀B1中學人數: 84, 比例: 84/164=51.22%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 22, 比例: 22/164=13.41%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 6, 比例: 6/164=3.66%

升讀B2A-B1C中學人數: 28, 比例: 28/164=17.07%

升讀B2A-B1中學人數: 112, 比例: 112/164=68.29%

升讀體藝中學人數: 1, 比例: 1/164=0.61%

升讀B2A-B1中學人數(包括體藝): 113, 比例: 113/164=68.90%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我見培基已出派中結果,請問是否可show升讀B1、B2A-B1、B2A-B1C的數據資料?感激!

MAKTK 發表於 16-7-25 09:07
我見培基已出派中結果,請問是否可show升讀B1、B2A-B1、B2A-B1C的數據資料?感激! ...
(91網) 培基
http://www.pooikei.edu.hk/CustomPage/49/2016/2016f1.pdf

中學名稱

人數

沙田崇真中學

沙田培英中學

浸信會呂明才中學

聖公會曾肇添中學

沙田循道衛理中學

聖公會林裘謀中學

聖羅撒書院

沙田蘇浙公學

天主教郭得勝中學

沙田官立中學

香港聖士提反書院

拔萃女書院

拔萃男書院

喇沙書院

聖保祿學校

英華書院

聖保羅男女中學

皇仁書院

伊利沙伯中學

協恩中學

循道中學

民生書院

匯基書院 (東九龍)

香港神託會培基書院 (B2A-B1C)

培僑書院 (B2A-B1C)

五旬節林漢光中學 (B2A-B1C)

宣道會鄭榮之中學 (B2A-B1C)

升讀B1直資中學人數: 14, 比例: 14/119=11.76%
升讀B1官津中學人數: 51, 比例: 51/119=42.86%

升讀B1中學人數: 65, 比例: 65/119=54.62%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 19, 比例: 19/119=15.97%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 9, 比例: 9/119=7.56%

升讀B2A-B1C中學人數: 28, 比例: 28/119=23.53%

升讀B2A-B1中學人數: 93, 比例: 93/119=78.15%

也太利害了吧!

Bobo1210  培基好勁!  發表於 16-7-25 19:23

(45網) 可立小學
http://www.holap-p.edu.hk/expo/allocation/2015-2016/

中學名稱

人數

保良局何蔭棠中學

德愛中學

中華基督教會協和書院

保良局第一張永慶中學

喇沙書院

何明華會督銀禧書院

拔萃男書院(直資)

皇仁書院

迦密中學

旅港開平商會中學

東華三院黃笏南中學

賽馬會體藝中學

可立中學 (B2A-1C)

參考2014-2015年校務報告, 當時小五全級151人, 估計小六升中人數不變:

升讀B1直資中學人數: 1, 比例: 1/151=0.66%
升讀B1官津中學人數: 38, 比例: 38/151=25.17%

升讀B1中學人數: 39, 比例: 39/151=25.83%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0, 比例: 0/151=0.00%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 15, 比例: 15/151=9.93%

升讀B2A-B1C中學人數: 15, 比例: 15/151=9.93%

升讀B2A-B1中學人數: 54, 比例: 54/151=35.76%

升讀體藝中學人數: 1, 比例: 1/151=0.66%

升讀B2A-B1中學人數(包括體藝): 55, 比例: 55/151=36.42%

(45網) 慈雲山聖文德
http://tsbcps.edu.hk/%e5%8d%87%e4%b8%ad%e6%b4%be%e4%bd%8d/

(45網) 聖文德 (蒲崗村)
http://www.sbcps.edu.hk/98

(70網) 青松 (湖景)
http://tccpswke.edu.hk/schinfo/secsch.htm

中學名稱比例
陳瑞芝

2.90%

梁球琚

1.50%

董玉娣

3.30%

李兆忠

1.50%

田家炳

5.20%

旅港開平

1.50%

沙田官立

1.50%

曾肇添

1.50%

譚伯羽

5.90%

升讀B1直資中學比例: 0%
升讀B1官津中學比例: 24.8%

升讀B1中學比例: 24.8%

(70網) 青松
http://tccps.edu.hk/SSPA_overview.php

中學名稱

人數

陳瑞芝

梁球琚

李兆忠+董玉娣

田家炳

林護

升讀B1直資中學人數: 0
升讀B1官津中學人數: 52

升讀B1中學人數: 52

(72網) 葉紹蔭
http://www.casyymps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=603&mode=published&nocache1467652587

中學名稱

人數

宣道會陳瑞芝紀念中學

新界鄉議局元朗區中學

天主教崇德英文書院

基督教香港信義會元朗信義中學

元朗商會中學

順德聯誼總會譚伯羽中學

聖公會白約翰會督中學

香港青年協會李兆基書院 (B2A-B1C)

升讀B1直資中學人數: 0, 比例: 0/105=0.00%
升讀B1官津中學人數: 20, 比例: 20/105=19.05%

升讀B1中學人數: 20, 比例: 20/105=19.05%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 3, 比例: 3/105=2.86%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 0, 比例: 0/105=0.00%

升讀B2A-B1C中學人數: 3, 比例: 3/105=2.86%

升讀B2A-B1中學人數: 23, 比例: 23/105=21.90%

(72網) 天水圍天主教
http://www.tswcps.edu.hk/schinfo/SSPA.htm

中學名稱

人數

天主教崇德英文書院

基督教香港信義會元朗信義中學

新界鄉議局元朗區中學

趙聿修紀念中學

聖公會白約翰會督中學

SPCC

梁球琚

李兆忠

荃灣官立

香港青年協會李兆基書院 (B2A-B1C)

升讀B1直資中學人數: 1, 比例: 1/132=0.76%
升讀B1官津中學人數: 51, 比例: 51/132=38.64%

升讀B1中學人數: 52, 比例: 52/132=39.39%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 1, 比例: 1/132=0.76%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 0, 比例: 0/132=0.00%

升讀B2A-B1C中學人數: 1, 比例: 1/132=0.76%

升讀B2A-B1中學人數: 53, 比例: 53/132=40.15%

hkpapa852 發表於 16-7-25 12:25
(91網) 培基
http://www.pooikei.edu.hk/CustomPage/49/2016/2016f1.pdf
謝謝哦!

http://bpcs.edu.hk/CustomPage/op ... ageId=6&nnnid=8

46 天主教柏德

2014-2015 年度畢業生派位統計
畢業生 125 人
http://bpcs.edu.hk/CustomPage/7/ ... 1%8A%2004-09-15.pdf

hkpapa852  2014-2015係前年畢業人數, 上年畢業人數可能要係下年份報告先有  發表於 16-7-26 11:40

 共 30 班,學生人數 779 人。  (男生 377 人,女生 402 人)  一至六年級每級五班。

平均估計都係126一級?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-7-15 10:47
(62網) 柴灣角天主教小學
http://203.198.160.149/web/parents/15-16%20Allocation%20results.pdf#page=1&z ...
我都唔明點解畀人列左入寶校
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

(62網) 荃灣基慧 (非水份版)

hkpapa852  或者叫未叩門時升中派位原始數據吧!  發表於 16-7-26 17:33
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-15+10:47+(62

原帖由 miriam 於 16-07-26 發表
我都唔明點解畀人列左入寶校
柴天唔係寶校喎

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-07-26+發表我都

原帖由 cattz288 於 16-07-26 發表
柴天唔係寶校喎
係我有既數據,柴天絕對唔會係寶校,我出過聲糾正喇!

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-07-26+發表柴

原帖由 miriam 於 16-07-26 發表
係我有既數據,柴天絕對唔會係寶校,我出過聲糾正喇!
因為有部份家長會以貌取人,校舍如果又舊又細就會認為係一間質素低嘅學校。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-07-26+發表係我

原帖由 Soundervolt 於 16-07-26 發表
因為有部份家長會以貌取人,校舍如果又舊又細就會認為係一間質素低嘅學校。

...
咁荃基校舍都舊喎,應該入埋寶校先得

‹ 上一主題|下一主題