用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區報彩區
樓主: fannyyip0612
go

九龍城區報彩區   [複製鏈接]

憫父 發表於 16-7-8 14:20
不是 BANDING 下降,
只是聯繫小學在九龍城區,
中學在沙田區,
但在九龍城校網中,聖羅撒只有2個位,不是嗎?好似講到好多人到得,奇怪,我個friend的女兩年前放聖羅撒 第8到得,但,明年應該唔得?

chun媽 發表於 16-7-9 07:18
但在九龍城校網中,聖羅撒只有2個位,不是嗎?好似講到好多人到得,奇怪,我個friend的女兩年前放聖羅撒 第8到得 ...
派位有分保留位和非保留位。

非保位確實只有 2 個,但非保留位有 89 個。

ST ROSE 在教育局的中學一覽表內是被放在他區 - 沙田區

通常九龍城區的家長和老師只會以為 ST ROSE 只有 2 個位,加上九龍城區有大量 BAND 1 位供應,而且是供過於求,所以絶大部份的 BAND 1 學生不會放 ST ROSE 在頭  5 志願。

絶大部份九龍城區的家長和老師不明白派位機制的細節。

因為 89 位保留位是給直屬小學的,但直屬小學是九龍城校網,若有多名直屬小學的學生不將 ST ROSE 放在乙一志願,用不完的保留位自動成為九龍城區的非保留位。

即是說,ST ROSE 的非保留位實際上遠遠多於 2 個。報的人少,非保留位多,自然多執雞位。

奥脫福 發表於 16-7-8 22:21
其實可以點制止呢?

有些中學不用盡 85%

你可以看看循道中學的做法
循道學校直屬中學(循道中學)預留學位予循小學生情況

2021-2022年,循道中學與小學停止直屬關係。

憫父 發表於 16-7-9 07:50

有見地, 即是說SR在KL3網在人口少這幾年

多數是給好彩的BAND 2生抽中,

學校也不易面對吧!

回覆 童年 的帖子

我小朋友乙五派入九中..今日都去左註冊....環境同D學生都好純樸

meiyip 發表於 16-7-8 16:47
同事女兒 Band 1

自行

同事女兒 Band 1,,,(估係,因為B2生乙五放"聖家"應該無機會入到.)

自行
1. 華英,,,(估自行時收到面試信,若然收到也證明係B1生,因為"華英"只發面試信予B1生)
2.迦密

甲部
1. 華英,,,(估家長深信自己係B1生)
2. 迦密,,,(估家長深信自己係B1生)
3. 張永慶

乙部
1.迦密,,,(估家長深信自己係B1生,而且"迦密"和"華英"要2選1放乙一.)
2.銀禧,,,(估今年"銀禧"乙一多人選,而乙二頭半段被隨機靚no.之學生坐滿.)
3.丘佐榮,,,???(估唔到這個,因為我認為今年"丘中"在B2係有機會被抽中.)
                 ???(除非,有證據證明無B2生在大抽獎抽入"丘中".)
4.黃芴南,,,(估今年"新校舍"+"回歸九龍塘"大受歡迎下,乙二前半段也被坐滿了.)
5.聖家,,,(估跟隨以往,正路"聖家"乙五也有機入到,估媽咪也是因此而設"保險線"在此也.)

派第5志願

引用:Quote:meiyip+發表於+16-7-8+16:47+同事女

原帖由 YmOra 於 16-07-09 發表
同事女兒 Band 1,,,(估係,因為B2生乙五放"聖家"應該無機會入到.)

自行
同事女兒自行兩間都有in

大抽獎,我同事話老師冇講banding, 靠名次估估下,張模擬表老師睇過係冇問題既,只提議家長改先後次序。全級得2個抽入聖家。

YmOra   IC  發表於 16-7-9 11:33

引用:Quote:meiyip+發表於+16-7-8+16:47+同事女

原帖由 YmOra 於 16-07-09 發表

自行
淨喺講人為何唔分享自己派位結果

引用:Quote:chun媽+發表於+16-7-9+07:18+但在九

原帖由 憫父 於 16-07-09 發表

明白,所以st rose在九龍城區好多位

回覆:九龍城區報彩區

請問甲1抽中鄧鏡波, 小孩喺唔喺band 2 ?
老師話佢一定係band 3

kkdennis 發表於 16-7-9 13:17
請問甲1抽中鄧鏡波, 小孩喺唔喺band 2 ?
老師話佢一定係band 3
很大機會在全港排 BAND 2。

今年好多Band3生抽中鄧镜波,五甸節,基道,九龍塘中,彭學高,寶馬會官立,聖三一等以上是否全band3 中學。請排名什樣揀呢!

姪仔甲部中陳瑞祺喇沙(乙部冇填,因為小6最尾次呈分衰咗),請問該校是否b1, 我怕佢讀得辛苦。

Yanamami  陳喇不是band1  發表於 16-7-9 16:22

引用:+本帖最後由+yee8001+於+16-7-6+15:05+編輯

原帖由 yee8001 於 16-07-06 發表

阿仔間學校有個風紀哥哥話佢派咗去迦密, 佢哋班仲有6個人同佢 ...
同我姪仔班同學一樣,佢班都有7個入迦密。福馬?

amy0107 發表於 16-7-9 13:57
今年好多Band3生抽中鄧镜波,五甸節,基道,九龍塘中,彭學高,寶馬會官立,聖三一等以上是否全band3 中學 ...
仔校7個入鄧全是band 3生.一個第四志願入基道也是band3生,朋友生第六志願入基道也是band 3生

little_yolky  今年學童少丫嘛,咁B3生放得前咪有可能入到囉。B1校都要收B2生啦。  發表於 16-7-9 17:01

引用:姪仔甲部中陳瑞祺喇沙(乙部冇填,因為小6

原帖由 lvmh88 於 16-07-09 發表
姪仔甲部中陳瑞祺喇沙(乙部冇填,因為小6最尾次呈分衰咗),請問該校是否b1, 我怕佢讀得辛苦。

...
我仔第一次呈分中文失手
跟住2次大部分都A,B
老師話無用,因為第一次最重要
最後變左band 3

有朋友小孩讀陳瑞祺喇沙,話唔係好辛苦

kkdennis 發表於 16-7-9 16:18
我仔第一次呈分中文失手
跟住2次大部分都A,B
老師話無用,因為第一次最重要
次次都係同等重要的,無話第一次最重要, 只不過報直資時一般只得第一次成績, 自行時又只有第一、第二次成績, 所以睇落好似第一、第二次重要D咁啫。

2015年乙4/乙5都有人派到旅港, 今年有無人乙5之後也派到?
有點奇怪, 旅港的口碑成績不錯, 也是B1中學, 為何很多人填乙部第5之後呢?
‹ 上一主題|下一主題