用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基督教神召會梁省德小學vs聖公會將軍澳基德 ...
樓主: TUNGKIULEONG
go

基督教神召會梁省德小學vs聖公會將軍澳基德 [複製鏈接]

引用:想請問大家2間比較,+那間較好?

原帖由 TUNGKIULEONG 於 16-07-04 發表
想請問大家2間比較, 那間較好?
梁省德校長話佢地英文會深,因為係用新加坡教材,數學又有套魔法數學,數學科又會用英文教,仲有科學都係英文教

23april23 發表於 16-7-4 22:51
梁省德校長話佢地英文會深,因為係用新加坡教材,數學又有套魔法數學,數學科又會用英文教,仲有科學都係英 ...
咁幾好, 是否一年班已開始用英文教? 另外, 你知唔知有冇外籍老師? 謝謝

回覆:TUNGKIULEONG 的帖子

有外藉老師的

回覆:基督教神召會梁省德小學vs聖公會將軍澳基德

兩間都參觀過了解過,感覺梁省德學習氣氛好D小朋友乖D,英文好又有科學科

我個人比較喜歡梁省德,首選左佢,個仔無參加中央派位。個仔幼稚園屬優等生,k2 k3 老師都咁對我講。屋企人反對入呢間,認為佢太易入,後來我排除眾議,要個仔入呢間,我選擇當然有我理由,最後他們接受了。睇番梁省德的課本,英文有本書,程度有點高,似小三做,都唔明網上點解會有個人話佢地課程簡單。

引用:兩間都參觀過了解過,感覺梁省德學習氣氛好

回覆:基督教神召會梁省德小學vs聖公會將軍澳基德

因叩到第間,上星期剛放左梁省德

引用:兩間都參觀過了解過,感覺梁省德學習氣氛好

原帖由 jcbbsweet 於 16-07-08 發表
兩間都參觀過了解過,感覺梁省德學習氣氛好D小朋友乖D,英文好又有科學科

...
梁省德話沒有開放日, 請問可以怎樣去了解下學校?
梁省德和基德算第幾缐學校?
Thanks!

引用:梁省德全年四測四考,+no+idea+邊間較深.

原帖由 anguslisf 於 16-07-04 發表
梁省德全年四測四考, no idea 邊間較深.
4測4考, 咁咪好忙?

回覆:MrsMu 的帖子

真係讀過先知,你小朋友也是梁省德?

anguslisf 發表於 16-7-10 15:01
真係讀過先知,你小朋友也是梁省德?
不是, 我小朋友下年才小一 , 所以依家做資料搜集, 但我小朋友是SEN, 所以要考慮很多事情, 希望㨂到一間適合佢的學校.

MrsMu 發表於 16-7-11 00:55
不是, 我小朋友下年才小一 , 所以依家做資料搜集, 但我小朋友是SEN, 所以要考慮很多事情, 希望㨂到一間適合 ...
SEN 呢方面我小朋友幼稚園老師推介基德, 我有一個朋友的小朋友讀緊話d老師好有愛心, 小朋友好鍾意返學. 梁省德我就唔知道.

梁省德話沒有開放日, 請問可以怎樣去了解下學校?
梁省德和基德算第幾缐學校?
Thanks!

了解佢間學校可以上網查佢校網或打電話查詢。梁省德和基德不算太受家長歡迎,未去到最尾,但都差不多,你根據仔女特點去選啦。基德我就唔熟,因為無選佢,因為佢離我屋企太遠了。至於梁省德,個人感覺佢會努力去做好,我估佢咁努力都是怕再殺校姐,至於課程來說,我認為不錯,偏重英文,想變成英文小學以吸收附近中產子女。我擔心英文太深不是好事,跟唔到就慘。但我喜歡佢地重視閱讀,學校夠大,地大人少,幾舒服下。

回覆:Andyandmark 的帖子

謝謝你的意見!

回覆:TUNGKIULEONG 的帖子

Sen小朋友去劉德適合些,那裡沒有太谷及學生較少,老師比較易照顧,梁省德同基德較谷成績

回覆:alicekg 的帖子

但我小朋友學習沒有問題的, 只是社交和情緒問題.

回覆 MrsMu 的帖子

試下佛教黃藻森學校
支援SEN最足,夠經驗
學校包容有愛心

MrsMu 發表於 16-7-11 00:55
不是, 我小朋友下年才小一 , 所以依家做資料搜集, 但我小朋友是SEN, 所以要考慮很多事情, 希望㨂到一間適合 ...

基德可以等佢 open day 時參觀下, 我前年去 d 老師會係個大課室度一張張枱同個別同家長介紹學校, 有問題可以即時問.  另外佢有 d 體驗堂, 中,英,數 每個三四堂係星期六上, 名額 k2, k3 生各20個左右, 有 NET teacher 教.

‹ 上一主題|下一主題