用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無人學豎琴
go

請問有無人學豎琴 [複製鏈接]

我大女正在學豎琴,平時叫佢練琴練長d時間就唔肯,話d手指頭好痛,但她就來要考5級皇家試,還有一首歌未彈到,老師話若考試前兩星期都未彈到,就唔比佢去考試
有什麼辦法可以舒緩手指痛,使佢肯練長d時間?

3    0    0    0

引用:我大女正在學豎琴,平時叫佢練琴練長d時間

原帖由 kathylo 於 16-07-04 發表
我大女正在學豎琴,平時叫佢練琴練長d時間就唔肯,話d手指頭好痛,但她就來要考5級皇家試,還有一首歌未彈 ...
我女會忍住痛、手指起水泡都會練,如果平日都有練開,就唔會迫在一個時段係咁練

引用:Quote:原帖由+kathylo+於+16-07-04+發表我

原帖由 sunnykiwi 於 16-07-05 發表
我女會忍住痛、手指起水泡都會練,如果平日都有練開,就唔會迫在一個時段係咁練

...
我有叫佢包膠布來練,佢話練唔到

引用:Quote:原帖由+kathylo+於+16-07-04+發表我

原帖由 sunnykiwi 於 16-07-05 發表

...
我女就係手指頭有d痛,就唔肯繼續練,所以每次都係練30分鐘左右,以前d歌簡單,所以都練得好,但現在d歌難咗深咗,佢練30分鐘就話痛唔肯練,就練來練去都無咩進步,同佢解釋,佢又唔聽,叫佢忍下,佢就罵我唔明白佢,唉,加上青少年反叛期,專同我玩對抗

你問下個女想唔想考?如果想, 佢會自己諗

我唔贊成迫練樂器(我覺得被迫好慘, 但讀書係無得揀), 所以, 盡量避開啲強迫性學體藝既學校

引用:Quote:原帖由+sunnykiwi+於+16-07-05+發表

原帖由 kathylo 於 16-07-05 發表
我女就係手指頭有d痛,就唔肯繼續練,所以每次都係練30分鐘左右,以前d歌簡單,所以都練得好,但現在d歌難 ...
我女都係練30-45分鐘,但唔係日日,啱先考左6級叮埋。
當初是邊個想考?

回覆 kathylo 的帖子

我兩個大女都有學豎琴,大女最初學既時候都話手指痛,唔肯練,但我帶左佢去一個harp concert,佢睇完之後好鍾意,番到屋企自己乖乖地練,開始識得忍痛,越彈越好。細妹一直睇住家姐點練,點忍痛,所以由學到而家都唔話痛。你女女係咪自己要求學架?如果係你可以同佢講下,睇下佢係咪真係有心,因為學樂器哩樣野如果唔係真係鍾意再高級d就會覺得係折磨

引用:回覆+kathylo+的帖子 我兩個大女都有學豎

原帖由 20000508 於 16-07-05 發表

我兩個大女都有學豎琴,大女最初學既時候都話手指痛,唔肯練,但我帶左佢去一個harp  ...
一直都係個女話要學,本來佢學緊鋼琴,小三個年話要學埋豎琴,我和她的鋼琴老師都唔想佢學多一種樂器,想佢專注學好鋼琴先,但佢時常同我講好想學,於是,我地要求她比心機練好鋼琴,要觀察佢有無認真去學,到小五時,佢學鋼琴既態度轉變得好了很多,自動自覺去練習,而且考埋6級,所以才比佢學埋豎琴,我一直無迫佢學,由細到大都係佢想學才比佢學,但係要學都要付出,佢就係唔想辛苦,但又可以學得好,現在係豎琴老師要佢考5級,唔係我迫佢考,其實,係佢唔接受越學上去d歌係越難,個辛苦程度更高,老師已講,若佢唔肯學難既歌,就唔洗跟佢學,叫佢自己番屋企彈番d bb歌,要學就要預咗辛苦,我話不如唔好學啦,咁咪唔洗辛苦囉,但佢又唔肯,我都唔知可以點做,豎琴學費又貴,屋企個豎琴成十幾萬一個,我真係唔想比佢再咁浪費落去,我話若老師唔肯再教佢,就無得再學,而且會賣咗個豎琴

引用:回覆+kathylo+的帖子 我兩個大女都有學豎

原帖由 20000508 於 16-07-05 發表

我兩個大女都有學豎琴,大女最初學既時候都話手指痛,唔肯練,但我帶左佢去一個harp  ...
佢就係睇過人地豎琴演奏,就話要學

明白你心情啊,我幾個女由細到大都嗜好多多,所以上好多個興趣班,只係樂器都幾樣。我大女同你個女既情況好似,佢三歲幾我就比佢學鋼琴,去到小一就考到二級,跟住就話要學大提琴,我見佢都有天份就比佢學多樣,條件就係要每日練,佢話okay。之後鋼琴同大提琴都考到六級喇,d野開始難佢就唔想再學,又話想學長笛,咁我比佢試,因為佢有六級鋼琴底睇譜完全無問題,學左兩年就考到五級,一樣喇,d野一難佢就話要放棄,之後就話學豎琴。我今次就話要學豎琴就一定要放棄大提琴,鋼琴或長笛,佢就話放棄長笛。咁我比佢試豎琴,但條件係要pass 左八級鋼琴同七級大提琴,佢應承左。咁佢為左要學豎琴就好努力練鋼琴同大提琴,最後都pass 我先比佢學。但我買部豎琴之前講明係最後一樣樂器,唔得話考完五級就放棄,因為部琴真係好貴。可能佢個人大個左小小,佢有認真聽,雖然學到d好深既歌既時候都扭話唔練,不過至少唔會再話放棄,我睇得出佢真心鍾意彈豎琴都冇在鬧佢

引用:Quote:原帖由+sunnykiwi+於+16-07-05+發表

原帖由 kathylo 於 16-07-05 發表
我女就係手指頭有d痛,就唔肯繼續練,所以每次都係練30分鐘左右,以前d歌簡單,所以都練得好,但現在d歌難 ...
其實延遲考可以嗎?青春期迫唔到,小心物極必反。我自己曾經學過,真係會痛。當時我練習一小時都得,但是係自己想練,心態唔同

引用:Quote:原帖由+kathylo+於+16-07-05+發表我

原帖由 under_the_tree 於 16-07-06 發表
其實延遲考可以嗎?青春期迫唔到,小心物極必反。我自己曾經學過,真係會痛。當時我練習一小時都得,但是係 ...
罵又罵過,勸又勸過,平心靜氣傾又傾過,上網找了一些練豎琴既手指問題,佢知道手指頭痛係必經階段,要日日練,d手指皮厚,到時就唔會再痛,但練下又停下,就練唔到d手指皮,佢亦都驚老師唔再教佢,其實佢對自己要求都高,佢話想跟國際豎琴家學,我話你達到現任老師既要求先才會考慮

‹ 上一主題|下一主題