用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英華書院Band幾?
樓主: mamacare123
go

請問英華書院Band幾? [複製鏈接]

小兒和不少brand one 頭的同學因為呢個直資優先收生制度今年入了英華。所以英華因而收到不少好學生。

引用:Quote:原帖由+MC1128+於+16-07-04+發表本帖

引用:小兒和不少brand+one+頭的同學因為呢個直資

原帖由 mensa 於 16-07-05 發表
小兒和不少brand one 頭的同學因為呢個直資優先收生制度今年入了英華。所以英華因而收到不少好學生。 ...
👋🏻👋🏻同學仔

回覆:請問英華書院Band幾?

唔知仲會唔會call下waiting呢?

咁英華書院幾時轉直資㗎?

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+16-07-04+發表照

原帖由 Gary_family 於 16-07-05 發表
英華2008 才轉直資,親生仔應該未考DSE 喎!
我指 Pre-S1 成績

pumber 發表於 16-7-5 12:14
唔好問band 幾啦!答左有人會唔高興的!YWGC都仲可以答係band 1
YWGS:校風好,學術好,成績有目共睹,肯定係 Band 1A!

YWC :校舍唔錯,學校網頁唔錯,今日的天氣又好好......

王家爸爸    發表於 16-7-12 14:25

如果學校收一定數量有運動和音樂才華的學生對以上數據一定有影響。 其實一間學校成績是否Band 1a是否這樣決定性呢? 英華有許多優秀, 多才多藝的學生, 在一般官津校不容易找到的。 我欣賞英華因為它是一間多元化,有heart, 有spirit,有傳統的學校。 因為直資學校的優先收生制度下, 英華書院會收到不少band 1a的學生, 加上本身直資小學的學生, 將來 考DSE的成績 一定有顯著的提升, 過去嘅數據並不代表將來嘅表現。

今非昔比

很少聽到在九華讀得叻的會去轉去其他學校,但英華嘛,成日都見到他們出去考插班,考到即走..........這樣也叫歸屬感超強?

ACE2126  you refer to YWPS?  發表於 16-7-8 16:55
wbmom

九華浄係校舍、舊生network 加小班教學,已經贏一條街。

英華歷史比九華長好多,為何舊生network反比九華差?道理簡單:一向就唔係間好得嘅學校:過去唔係,現在唔係,将來?

家長不去敦促學校努力啲,不去敦促校長少點表演行為藝術。反而熱衷於和别人比。将來?

雙腳是最誠實。每年多少好成績的插班出逃。升级第二年開學看看前十剩幾多就知。
小學收精英如何,不代表未来也如何。

絶對同意, 雙腳係最成實. 把嘴點講都無用.

王家爸爸    發表於 16-7-12 14:28

引用:雙腳是最誠實。每年多少好成績的插班出逃。

原帖由 fdfk 於 16-07-08 發表
雙腳是最誠實。每年多少好成績的插班出逃。升级第二年開學看看前十剩幾多就知。
小學收精英如何,不代表未 ...
同意。用腳投的票,比用口投的票,更能反映事實。

回覆:fdfk 的帖子

好多學校都面對高中流失問題,真係可以一概而論學校差?

連老師也-樣,又走十幾人

回覆 papapabababa81 的帖子

it depends on the destination of those students leaving ywc. if most of them go study abroad or transfer to IS, it is in common with many other schools. however, if they leave for another DSE school, it may indicate their dissatisfaction with ywc.

引用:連老師也-樣,又走十幾人

原帖由 TSUNTINGMA 於 16-07-08 發表
連老師也-樣,又走十幾人
點解嘅?

‹ 上一主題|下一主題