用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 3歲半認寫字
go

3歲半認寫字 [複製鏈接]

囝囝一直有亞氏特徵,觀察中未去cac,佢一直沉迷地鐵火車,一早已背了港鐵線路圖,最近更自學寫同可背默出中英文站名,其實三歲半有呢個能力係咪正常?利申,學校係普通開心學校不谷,屋企亦無教過佢寫字

2    0    0    0

回覆:3歲半認寫字

正常

回覆:3歲半認寫字

我小朋友亦係亜氏,3歳半時已懂2、3千個字,睇小一、二既書,懂多種語言,非常沉迷文字同單一遊戲。建議你去搵私人做評估,CAC要排亦簡單評估下,我感覺私人詳細好多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

shui1111 發表於 16-7-3 23:06
其實三歲半有呢個能力係咪正常?
你正常嘅義思係?!
It's common here...  呢個現像响資優兒當中,常見~
但資優本身唔係常見嘅 (~3%),所以,你亦可以話係"唔正常",但呢個... 唔係病,雖然,好多時附送問題一大籮

恐龍家

小曳人 發表於 16-7-4 14:32
你正常嘅義思係?!
It's common here...  呢個現像响資優兒當中,常見~
但資優本身唔係常見嘅 (~3%),所以 ...
我仔吾系資優, 只系 自閉,四歲都可以自己讀小二的課本

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:LeeCC 的帖子

好多自閉嘅IQ都好尚,好多資優嘅都加多味伴菜。。。

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+16-7-4+14:32+你正常

原帖由 LeeCC 於 16-07-09 發表
我仔吾系資優, 只系 自閉,四歲都可以自己讀小二的課本
再講,我個highly gifted, 都係升K1識升小—嘅嘢,你個不得了!!!

恐龍家

小曳人 發表於 16-7-9 18:49
再講,我個highly gifted, 都係升K1識升小—嘅嘢,你個不得了!!!
講清楚d,他只係認字,系吾理解的,現在讀小學,做閱讀理解系不理解的,還有,他是一個數學白痴

引用:囝囝一直有亞氏特徵,觀察中未去cac,佢一

原帖由 shui1111 於 16-07-03 發表
囝囝一直有亞氏特徵,觀察中未去cac,佢一直沉迷地鐵火車,一早已背了港鐵線路圖,最近更自學寫同可背默出 ...
我仔3歲半,未知係咪資優,但教過佢的老師都話佢好聰明。認字中文好叻,英文字由於由小閱讀都識得唔少。phonics唔使出去學,在學校教幾多就幾多,未見過的英文字自己拼到出黎,沉迷巴士,記哂每架巴士邊度開出,去邊,中途站,經邊條路線,成日溫九巴個apps,未去過的地方,睇完英文地方名可以用中文講番出黎。但係就好唔聽話,好反叛,專做大人不准他做的事,亦愛玩弄人

外甥是亜氏仔, 幼時只要親友說出一個巴士路綫號,他便能把起點站中途站终點站說出來,真的讓人歎為觀止。
他記憶力超强,是资優但語文佳数理偏弱。他比較幸運,有個好父親。我妺夫個性温柔及極有耐性,是個明白人,讓兒子讀普通小學中學,非常注重親子關係,又著意培養閲讀興趣,並不强求分数。
這様的家庭教育調教下,外甥性格一直平和,雖然至今仍不喜埋堆,不擅與人溝通,但你主動跟他説話,他也會面帶微笑回你一兩句。
他去年如願考入港大,依舊不埋堆不住hall不上莊,但很明顯埋首書本自得其樂。入港大後不久, 他就跟父母說,很喜歡讀書,希望大學畢業後暫不工作繼續讀研讀博,他父母當然高興。 我也覺得既是他想做的,畢業後若能留在大學校園做研究工作,就更理想不过了.

引用:外甥是亜氏仔,+幼時只要親友說出一個巴士

原帖由 dlam141231 於 16-07-27 發表
外甥是亜氏仔, 幼時只要親友說出一個巴士路綫號,他便能把起點站中途站终點站說出來,真的讓人歎為觀止。
...
想在大學工作,叻是次要,博士學位好多人有,但唔埋堆,幾叻都徒然,同人相處同埋堆也要學習的。在大學工作,要獲得一職位,要識埋堆,仲要埋得啱人,例如系主任,又要識眉頭眼額,大學學系里,玩politics非常嚴重,一朝天子一朝神。眼見有人好叻但不懂埋堆也沒法留大學工作,除非做 research assistant,但冇前景喎!
所以,即使困難,都還得學埋堆學溝通,並且學習如何與人相處!

回覆 shui1111 的帖子

我仔仔都係3.5歲, 記性都幾好, 你講果啲記路線圖我仔仔都一樣, 佢3歲時都可以成本英文書讀番晒出來, 無教過既字佢自己會嘗試拼音講出來(無教過phonics). 但我看完呢個資優版後, 認為呢啲只係好普遍正常既事, 只算係記性幾好, 唔算係特別叻~

引用:外甥是亜氏仔,+幼時只要親友說出一個巴士

原帖由 dlam141231 於 16-07-27 發表
...
大學做研究工作或教書都好多politics架,又要apply grants, 又要識present, 吾係只努力埋首工作便可。

引用:好多自閉嘅IQ都好尚,好多資優嘅都加多味伴

creamyXDD 發表於 16-7-4 08:09
我小朋友亦係亜氏,3歳半時已懂2、3千個字,睇小一、二既書,懂多種語言,非常沉迷文字同單一遊戲。建議你 ...
我想問邊度做評估好呢我仔仔好似無2歲8個月,識字多,認人名過目不忘(講緊見過一次就認識,我完全無記得的了),脾氣未算好差但都古怪。想了解邊度有得做。

引用:Quote:creamyXDD+發表於+16-7-4+08:09+我小

原帖由 hilzarie 於 16-08-29 發表
我想問邊度做評估好呢我仔仔好似無2歲8個月,識字多,認人名過目不忘(講緊見過一次就認識,我完全無記得的 ...
首先可以去健康院了解下先啦!

hilzarie 發表於 16-8-29 09:35
我想問邊度做評估好呢我仔仔好似無2歲8個月,識字多,認人名過目不忘(講緊見過一次就認識,我完全無記得的 ...
了解下先再去搵私人做評估好D

與其估估下,不如去見下醫生/去健康院,又或者做評估
‹ 上一主題|下一主題