用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇人中英文書同時睇?左一本右一本
go

有冇人中英文書同時睇?左一本右一本 [複製鏈接]

最近我小朋友好奇怪左一本英文右一本中文咁睇,話就話每個人有自己睇書方法,但我當然覺得應該一次專心睇一本書
大家有冇意見參考?
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:最近我小朋友好奇怪左一本英文右一本中文咁

原帖由 MASAYA 於 16-07-03 發表
最近我小朋友好奇怪左一本英文右一本中文咁睇,話就話每個人有自己睇書方法,但我當然覺得應該一次專心睇一 ...
有問佢原因嗎?
我仔會同時睇幾本書,通過係同一系列,印象中無試過又中又英。

回覆:有冇人中英文書同時睇?左一本右一本

左一本右一本?如果兩本書完全冇关係嘅,咁又真係幾奇怪喎!

問下佢做咩? 如果佢以前一遂本睇既...

可能佢欣賞緊D 書?
可能佢作緊故仔? (用兩本書既人物?)
可能佢用書黎玩緊遊戲?
可能同D 書傾緊計? (好似小朋友同洋娃娃玩煮飯仔咁?)
亂估 JUST FOR FUN

好普通,我兩個女,一次過看幾本書,通常幾本中(小説,科普雜志等),一本英(因爲是我規定一定要看一本英),幾個月下來,都是這樣。

200904 發表於 16-8-3 10:34
好普通,我兩個女,一次過看幾本書,通常幾本中(小説,科普雜志等),一本英(因爲是我規定一定要看一本英 ...
同一刻睇兩本,唔係一段時間睇幾本,但我唔想佢咁做喎
Learning to Read, Reading to Learn.

真係無試過咁睇喎! 有無問佢咁係咪好睇D? 其實佢係咪睇緊內容呀?

引用:最近我小朋友好奇怪左一本英文右一本中文咁

原帖由 MASAYA 於 16-07-03 發表
最近我小朋友好奇怪左一本英文右一本中文咁睇,話就話每個人有自己睇書方法,但我當然覺得應該一次專心睇一 ...
唔好 micromanage 啦,閱讀是孩子的享受,方式是他的自由,由他吧。

huba 發表於 16-8-3 13:57
唔好 micromanage 啦,閱讀是孩子的享受,方式是他的自由,由他吧。
我冇理佢呀,不過我本人係唔可以一心二用既人,聽同睇唔可以同時進行,所以我唔敢學車,怕意外機會高過人,但大女會睇住英文書偷聽我讀中文故事

引用:Quote:huba+發表於+16-8-3+13:57+唔好+micr

原帖由 MASAYA 於 16-08-03 發表
我冇理佢呀,不過我本人係唔可以一心二用既人,聽同睇唔可以同時進行,所以我唔敢學車,怕意外機會高過人, ...
我地自己唔得冇問題,不過唔好假設孩子唔得或限制到佢哋唔得。(你孩子遲點可能會玩雙手互搏都唔奇。)

有時我見到自己孩子閱讀新書的速度和方式會感到好奇,我會請教佢每一轉閱讀的方法或重點有何不同而不會先假設佢有問題。

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-8-3 11:39
同一刻睇兩本,唔係一段時間睇幾本,但我唔想佢咁做喎
即係同時間打開2本書,左一行右一行咁睇?咁又幾奇趣喎,遲啲可以學老頑童咁左右猜拳

佢係左右手都可以揸筷子挾餸同揸筆寫字/畫畫,但又未至於好似王澤咁左右手同時畫畫
‹ 上一主題|下一主題