用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血小學 跑馬地寶血小學英文科係咪用story book?
go

跑馬地寶血小學英文科係咪用story book? [複製鏈接]

如題

想問下如果用story book教英文,會否比較淺?需要在外補習嗎?target呢間學校,因為都應該係happy school, 不過擔心英文冇用教科書會少左著重gramma之類,怕基本打得唔好升上去會吃力

有現讀媽媽分享一下嗎?

我都想知多啲呢間學校既野

1    0    0    0

回覆:跑馬地寶血小學英文科係咪用story book

英文書+story book。補習呢樣野,好睇個人。我孩子P6,咁多年都冇補過,但有其他同學仔補

引用:英文書+story+book。補習呢樣野,好睇個人

引用:Quote:原帖由+meiyip+於+16-07-03+發表英文

原帖由 bb0405 於 16-07-03 發表
想請問默書係一星期中一星期英?
係,但係有預默,同埋會起碼早一個星期寫手冊通知

引用:Quote:原帖由+bb0405+於+16-07-03+發表想請

引用:英文書+story+book。補習呢樣野,好睇個人

原帖由 meiyip 於 16-07-03 發表
英文書+story book。補習呢樣野,好睇個人。我孩子P6,咁多年都冇補過,但有其他同學仔補

...
Thx Meiyip!
可再分享多些嗎?知道寶血係happy school,所以都target佢,但係你小朋友讀到六年級,會否到呈分試果兩年特別谷得辛苦?

小朋友派中學派得好嗎?

回覆:跑馬地寶血小學英文科係咪用story book?

今年派中100%頭3志願,成績好好

引用:今年派中100%頭3志願,成績好好 +

原帖由 wf2b 於 16-08-03 發表
今年派中100%頭3志願,成績好好
請問有升小的學校名單?

引用:Quote:原帖由+wf2b+於+16-08-03+發表今年派

原帖由 bebebo 於 16-08-26 發表
請問有升小的學校名單?
9月後學校網頁會有

引用:Quote:原帖由+meiyip+於+16-07-03+發表英文

原帖由 干爸爹媽媽 於 16-07-04 發表
Thx Meiyip!
可再分享多些嗎?知道寶血係happy school,所以都target佢,但係你小朋友讀到六年級,會否到呈 ...
P4後如果入到精英班,會比其他兩班谷,功課會多咗,學校會另外買多幾本練習俾精英班做,默書範圍除咗指定既,仲有啲課外詞語。

回覆:meiyip 的帖子

謝謝你提供資料,我諗我都會揀呢間的,星期六會去學校的體驗日,希望個女鍾意呢間學校

引用:謝謝你提供資料,我諗我都會揀呢間的,星期

原帖由 干爸爹媽媽 於 16-09-07 發表
謝謝你提供資料,我諗我都會揀呢間的,星期六會去學校的體驗日,希望個女鍾意呢間學校

...
我錯過了open day, 請問感覺如何呀

干爸爹媽媽 發表於 16-9-7 17:49

...
請問開放日感覺如何?
thx

poyy 發表於 16-10-12 11:38
請問開放日感覺如何?
thx

我本身都鍾意呢間學校的,當日分開左我個女同我各自去唔同地方,我個女上完堂非常開心,有得玩又有禮物話要返呢間小學

家長們就坐定定聽講座,當中有學生表演,感覺到學生都好有自信,唔怯場,呢樣係我覺得學校做得唔錯的,佢會俾好多機會高年班既學生去舉辦一啲學術活動,俾低年級既學生參加,成間學校都好互動,我比較欣賞的。

老師俾我既感覺都好nice, 唯一係校舍唔大,不過我最緊要係個女能夠開心上學,唔係只一味做功課溫書,起碼都有啲學術活動可以玩下又學下野。

中文就會用普通話上堂,除左英文,其他科都用廣東話

希望我小小既分享可以幫到大家
‹ 上一主題|下一主題