用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將天(95網) vs 蘇淅
go

將天(95網) vs 蘇淅 [複製鏈接]

苦惱中,下有一個妹妹,請指教如何選擇😨

1    0    0    0

引用:苦惱中,下有一個妹妹,請指教如何選擇

原帖由 cherryp 於 16-07-02 發表
收左你嗎?

如果妹妹有把握一定可以考到私,直。負擔到學費,蘇浙比將天較好。因蘇浙中學校網比將天好。將天成績好的,中學都會跨區到東區,觀塘,藍田。
要留意蘇浙是英普教學,在學校定不使用粵語。另外,不一定收妹妹。

引用:Quote:原帖由+cherryp+於+16-07-02+發表苦

原帖由 Yanking520 於 16-07-02 發表
收左你嗎?
是呀

引用:Quote:原帖由+Yanking520+於+16-07-02+發表

是呀
咁你讀邊間? 你叩門入定抽到? 如叩門今日要註冊喇

引用:如果妹妹有把握一定可以考到私,直。負擔到

原帖由 jk313 於 16-07-02 發表
如果妹妹有把握一定可以考到私,直。負擔到學費,蘇浙比將天較好。因蘇浙中學校網比將天好。將天成績好的, ...
就係擔心妹妹未必實入返蘇浙及其他私小直資,但要放棄家姊較好的升中網同英普語境學校,我又覺得好唔公平😰所以先頭痛

引用:Quote:原帖由+jk313+於+16-07-02+發表如果

就係擔心妹妹未必實入返蘇浙及其他私小直資,但要放棄家姊較好的升中網同英普語境學校,我又覺得好唔公平&# ...
慢慢來、最緊要要適合小朋友

引用:苦惱中,下有一個妹妹,請指教如何選擇

難抉擇,其實家姐性格谷唔谷得?

其實如果單小學計,將天應該好D,起碼唔駛錢,又一定妹妹有份入。但論中學校網,又另一個問題。唉,等高人指點

引用:Quote:原帖由+cherryp+於+16-07-02+發表苦

原帖由 Wonderlady 於 16-07-02 發表
難抉擇,其實家姐性格谷唔谷得?

其實如果單小學計,將天應該好D,起碼唔駛錢,又一定妹妹有份入。但論中 ...
就係家姊都好學,話想學好英文同普通話,覺得蘇浙適合佢多d,有無人知將天的學生中、英文怎樣?talk 得嗎?

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-07-02+發表

就係家姊都好學,話想學好英文同普通話,覺得蘇浙適合佢多d,有無人知將天的學生中、英文怎樣?talk 得嗎? ...

單靠小學本身很難talk得,必然有另外補習或家庭語境幫助才達致最佳效果。

引用:+本帖最後由+小玲+於+16-7-3+00:01+編輯+\

原帖由 小玲 於 16-07-02 發表
唔一定既,如果語言能力強、吸收力能好既小朋友係英普學校已經可以做得好好架。唔一定要外補。

回覆:將天(95網) vs 蘇淅

如果for妹妹考蘇浙小一,應該唔難,一來姐姐讀緊,二來蘇浙係港島區眾人嘅水泡,可以抽獎嘅男女校私校,只得佢同玫記,放位嘅人會多。再唔係,可以俾妹妹插蘇幼吖,再多一個保障。

回覆:將天(95網) vs 蘇淅

將天情況不清楚,蘇小唔止升中校網好,而且8成派band one中學,仲有不小是非派位而需考入的直資中學,如coed、Paul boy、港同等,學生實力不容置疑,我唔覺得蘇小是水泡,相反玫小派位好一般,唯一賣點是英小。比得錢讀私小都想有好成績吧!

‹ 上一主題|下一主題