用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 只愛伴讀、但抗拒自行閱讀
go

只愛伴讀、但抗拒自行閱讀 [複製鏈接]

孩子5歲半,他喜愛看書,但是一定要父母讀給他聽。
有時我買了新書回家,他好想看,會要求我快些讀給他聽,我裝作現在忙緊點事情,著他自己可以先看一下,他便回應「我唔識睇」,那我便鼓勵他先翻一翻看下圖畫也可以的,但他仍說「我唔想啊,我要你同我一齊睇」。
想請教下大家,我買給他的書已經是他有興趣的種類,而且書裡面的文字他也懂得九成的。
為何他能力和興趣都有但仍不願意自己看書,是否我們從小都是伴讀,以致他產生依賴性,連翻翻書看下圖畫也不願自己看?
有什麼方法可以令他可以嘗試踏出第一步,自己自行看書?
謝謝。

王家爸爸  先一人讀一頁,踏出第一步   發表於 16-7-14 13:44
   1    0    0    0

我當年都有呢個困難,都係靠堅持,氹下、哦下、讚下、鬧下,忽然有日佢準備好,就肯自己睇。

年齡還小,只要喜歡書,大了之後會發現突然之間就會自己看的。

回覆:bbrabbit2011 的帖子

要小心注意,我大囡由細到大都伴讀。拒絕自行看書。小二中文合格邊緣。後証實中文讀障。 但英文/數學卻沒有問題

可能只是attention seeking,有時間就繼續伴讀,是很好的親子活動

jdhwangmom  我有一個仔都係, attention seeking, 一定要我同佢讀.  發表於 16-7-11 10:55

回覆:只愛伴讀、但抗拒自行閱讀

同意樓上,排除不是讀障,其實可以繼續伴讀,我伴到7嵗半,突然有天佢嫌我讀得慢,自己讀了。當然,繼續要坐我大脾,但自己睇,有時又會要我讀返幾頁

小朋友未有信心自己閲讀,繼續用伴讀的方式,不過方式要調整一下,要相向,要小朋友讀一部份。慢慢張小朋友悦讀的比例增加,讓他充滿自信時,他會自然自己看。趁小孩還小的時候,家長不防選擇多些不同的書擴闊看書的領域,大d就很難,他自己話事,自己選擇。

我仔六歲,自五歲開始,我會要求我讀一本比佢聽,佢讀返一本比我聽,由ort level1開始, 佢讀的時候我,會扮到好鐘意聽佢講故仔,慢慢佢習慣左,對自己的信心大左。現在有時佢吾想讀,我會話一人一頁輪住讀。佢知自讀到之後,會自己攞書來睇了。

Bobo1210  好期待我囡快d中文書都自己睇就好啦  發表於 16-7-4 11:10
Bobo1210   我都想佢快d自己睇!  發表於 16-7-4 11:09

醒目開學勳章

我都有同樣的憂慮.
但我相信我的憂慮會是多餘, 因伴讀應是一個階段, 而這個階段應是因人而異罷. 有時我同小兒講一齊看某一本書, 佢竟然答我話, 佢已過那本書, (估計只是看了一些圖畫和其中的一些段落). 但我知道有一天他再不會要我同佢伴讀. 而我將會懷念伴讀的時光.
其實小兒都會自己睇書,

阿女已經8歲,仍然要我伴讀,偶然會自己閱讀,例如wimpy kids

當小朋友識字量夠, 自然能自行閱讀(我個反而唔睇圖, 對字敏感, 愛看全文字)
每個人成長唔同, 幾歲仲係細, 唔需要急
不過, 好彩我唔使伴讀Chatper books(我怕辛苦...)

回覆:bbrabbit2011 的帖子

‹ 上一主題|下一主題