用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜
樓主: 棨瑩
go

DSE放榜 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-07-02+發表禁

原帖由 ANChan59 於 16-07-09 發表
有時都覺得教育局及考評局要學生回校攞成績表,真係固步自封,其他公開試很多在網上log in 就看到成績,一 ...
如果家庭支援不夠好呢?普遍來說學校對於升學輔導的經驗和即時支援點都充足一點,而且還有同學仔陪伴呢?

引用:Quote:waiwai1224+發表於+16-7-9+17:50+到

原帖由 ANChan59 於 16-07-09 發表
Just peanut, look at high speed train and KZM bridges .....
自修生一早已經可以上網查閱成績啦!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-09+發表Ju

原帖由 dolala 於 16-07-10 發表
自修生一早已經可以上網查閱成績啦!
係呀,所以完全不是技術或成本問題。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-09+發表有

如果家庭支援不夠好呢?普遍來說學校對於升學輔導的經驗和即時支援點都充足一點,而且還有同學仔陪伴呢?

...
從實際角度看,係令到無論中學老師和學生當日都要面對一個突然的結果,同學之間的即時比較。可能有人喜歡看悲動的場面,和喜歡考驗老師,看看有無能力創造奇蹟,起死回生。老師只有少於一個小時,人手看全部學生結果,對比predicted grade,去評估結果,辨識需要協助的學生和準備適切的對策。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-09+發表有

...
咁咪開放出嚟,然後回校再作安排!讓學生及家長決定用那種或多種方法知道成績!

全世界大部分都是網上放榜,然後才回校作跟進,例如覆卷,或者直接去更改 JUPAS。

與世界接軌只是口頭禪,整個換湯不換藥的334,DSE不論課程,考試,跟大學銜接,大學收生等等都甩甩漏漏!

當我們成日怪年青人缺乏獨立及自理能力,但不少大小事都當十八歲成年人是小學雞。

我就不理班對香港教育缺乏信心的大帝點教,自己兒女就要自細教,品格培養,家教及家庭關係是靠父母,多於靠學校及吳得掂的一班窩囊廢!

dse2017  到中二,已經由他自己走,父母只是在后面遠遠看著,真的已經开始立人也。   發表於 16-7-10 20:21
dse2017  有啲似  發表於 16-7-10 20:19
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可先問仔女的意見想唔想陪再決定....但放榜後因為又要決定前路點走,記得當時我係自己拎左成績單先,再係某餐廳匯合我媽媽,再一齊商量自己既出路何去何從....始終仔女既前路要點走,最終都要得到父母同意吧。如果做決定時,有父母在旁,就好似可以做最快既決定。因為有d決定耽誤左,就錯過了!

引用:Quote:原帖由+dolala+於+16-07-10+發表如果

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-07-10 發表
從實際角度看,係令到無論中學老師和學生當日都要面對一個突然的結果,同學之間的即時比較。可能有人喜歡看 ...
但家人不可能比考生早一分鐘知道成績。

學校輔導學生當然不是靠早一小時預先知道成績才臨急抱佛腳啦。

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-07-10+發表

原帖由 dolala 於 16-07-11 發表
但家人不可能比考生早一分鐘知道成績。

學校輔導學生當然不是靠早一小時預先知道成績才臨急抱佛腳啦。
為何不可以同步發放,或者早於回校發放!

家長冇密碼,怎會比學生早知道?

我又講講其他學制,星期日晚上已經知道結果,星期一回校,老師已經知道學生大體情況,對特別有問題的同學提供更好更快的意見,其他滿意者又不用等,又不會阻住老師做急事。

唯一受影響可能是傳媒,冇得拍學生的悲與喜!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

waiwai1224 發表於 16-7-9 17:50
到時考試費一定加,政府是旦搵人寫個apps 都幾10萬
幾十萬可以方便千千學子及家庭, 我覺得值, 講真年年政府都唔知使左幾多千萬係D唔知咩東東度.... .  一來一回返學校時間都唔知去左邊, 有時有D嘢家人一起面對仲好.

冇去,喺屋企等電話。

回覆:dse2017 的帖子

DSE的考生是由Jupus 進入香港的大學,其他的考生是由nonJupus 進入,又有無知道其間的差别呢?香港的大學都希望世界排名上升,排名的途徑有二,一是出papers 及研究,另一是国際化,顯現它們選了後者為主,學生,教授都希望吸收世界其他精英,變相亦標籤了本地大部份DSE 考生只是考試機器,決思維及眼界,基本上大學較熱門難入的科目都會吸nonJupus 生,又出獎學金及pocket money 去吸,相反jupus位就買少見少,又不吸引。我也見不少其中例子,例如建築系及醫學院等!但是國際化是减少本地生入學的機會及花香港人的錢,真慘呀! DSE 真是有點死路一條,不过很多香港人不知。

我估返學校取成績也包含安撫,支持學生的作用.

想當年大仔考A LEVEL,放榜時除泒成績通知單,學校也一起發放MOCK成績表.阿仔預期某一科會有A,結果得C,那時他很失望,因為那科他幾年都是全級第一/第二,手上的MOCK成績也是全級第一,結果成績比他差的同學都有A.當時學校老師跟他說,取A跟C其實分數相差可能只有5-7分,結果很快接受事實,回來也解釋我聽.

回覆:棨瑩 的帖子

今天在school hall 有很多家長,大家都很緊張。老師講解細節, 幫手聽下也好。

醒目開學勳章

我原來諗住係學校附近餐廳等, 但我老公已食左早餐, 我唔想一個人係個到等. 所以留係屋企等, 反正屋企同學校都好近.  

唔想去學校等, 因為唔想俾其他人傳染變得超緊張. 想平常心去面對之餘, 亦唔想令我仔好大壓力.

引用:DSE的考生是由Jupus+進入香港的大學,其他

原帖由 Mikeyuen 於 16-07-11 發表
DSE的考生是由Jupus 進入香港的大學,其他的考生是由nonJupus 進入,又有無知道其間的差别呢?香港的大學都 ...
你在同一日開一個thread, 又將內容在這裡重覆一次, 用意何在? 孩子和家長都緊張, 又何苦再加添壓力

引用:DSE的考生是由Jupus+進入香港的大學,其他

原帖由 Mikeyuen 於 16-07-11 發表
DSE的考生是由Jupus 進入香港的大學,其他的考生是由nonJupus 進入,又有無知道其間的差别呢?香港的大學都 ...
最重要是你講的不是事實

‹ 上一主題|下一主題