用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要留班,但想轉校讀小二!
樓主: BabyVG
go

小一要留班,但想轉校讀小二!

回覆:MrBeast 的帖子

希望可以比小朋友輕鬆d,讀左一年深深明白小朋友根本唔適合這些傳統學校!

MrBeast  明白,但都要做reality check first  發表於 16-7-2 09:57

問題係有位比你插二年班, 你敢唔敢讀先,
一陣又怕人程度太低

成績跟唔上, 校方老師一定同你講'留班', 即使他們知道你小朋友未來都係危危乎個種.

原因都不難明白, 直接叫你走, 會被人唱.

其實呢D情況, 最好識趣自己轉校. 當然會有個別例子會有好轉, 但再讀下去每年都會在邊緣的機會好大. 難保有第二,三次留班.

其實讀得私校, 只係一科中文喎咗, 去到其他津小, 成績應最少在中游位置. 所以我一會轉出去, 慳番學費和時間.

我不知樓主是邊間,但會tend to believe 擺明車馬谷的C小,無需搞咁多野,覺得唔得就直接講就得,叫得留應該係有進步空間,不過樓主唔想小朋友辛苦都是值得尊重。

回覆 BabyVG 的帖子

依家d小朋友細細個已經自專心好强, 留一年, 佢肯家好唔開心, 如你形容果間私小, 我無估錯, 測驗考試卷有3份閱理解, 仲有其它, 小朋友個底唔好, 真係好難合格, 個底好D, 分數亦唔會高, 到小二仲深, 中文係要日積月累. 我有朋友係細女, 佢考第二間直資重讀小一, 小朋友冇問題, 重好開心! 建議, 如果仲未搵到學校, 開學頭幾日又係高峰期, 可以的話, 直接去學校問, 有朋友試過, 得左. 加油!

回覆:talknwrite 的帖子

多謝你們的意見!如果轉到學校當然最理想,因為小朋友都同我講話去第二間學校讀.
小朋友由開學之最後一個考試已經很大進步,不過都未到這間學校的要求!

唔好太勉強,小朋友都咁講,可以的話,轉校吧!

回覆 BabyVG 的帖子

男仔嗎?細b定大b 先?如果超大b同校repeat 一年小朋友會唔開心! 同意上面講,小朋友開到口就轉校!讀得開心最緊要啦!小朋友都要面子架。

引用:多謝你們的意見!如果轉到學校當然最理想,

原帖由 BabyVG 於 16-07-02 發表
多謝你們的意見!如果轉到學校當然最理想,因為小朋友都同我講話去第二間學校讀.
小朋友由開學之最後一個考 ...
找學校要快了,我們交了6張form,只有一張有回音,上星期見了,我今天已買校服。努力呀!最重要是小朋友能愉快學習,她讀得來什麼學校都好!

引用:Quote:原帖由+BabyVG+於+16-07-02+發表多謝

原帖由 wilkar8 於 16-07-02 發表
找學校要快了,我們交了6張form,只有一張有回音,上星期見了,我今天已買校服。努力呀!最重要是小朋友能愉 ...
還有要快些找學校。

回覆:小一要留班,但想轉校讀小二!

小朋友開到口都一定要顧及佢感受,始終日日返學上堂對住老師係佢,如果日日帶住種壓力返學都未必好事,所以贊成盡力揾下直資津小

如果是谷的私小, 只有中文不理想 (不達學校標), 轉出去好多津小都會收. 因為谷的私小深, 去到津校D卷相對易應付, 成績好, 收的機會大D.

只是個人意見.

如果要轉校就要快手,唔係就截止啦

回覆 jojolauka 的帖子

實驗證明唔係

引用:如果是谷的私小,+只有中文不理想+(不達學校

原帖由 jojolauka 於 16-07-04 發表
如果是谷的私小, 只有中文不理想 (不達學校標), 轉出去好多津小都會收. 因為谷的私小深, 去到津校D卷相對易 ...
但似乎樓主係私小嘅成績好麻麻下,唔係學校都唔會要佢repeat la, 人地津校唔通睇唔出呢點

今日聽到個case,有個小朋友上學期科科合格,但期終考,有一份英文卷吾合格,但英文全科拉均是合格的。班主任突然話小朋友要留班,家長和小朋友吾願意,但好似無情講。咁家長覺得係咪因為之前同班主任有少少衝突,所以被針對...其實咁樣一張卷吾合格,係咪一定要留班?

引用:今日聽到個case,有個小朋友上學期科科合格

原帖由 Jane1983 於 16-07-04 發表
今日聽到個case,有個小朋友上學期科科合格,但期終考,有一份英文卷吾合格,但英文全科拉均是合格的。班主 ...
拉均合格都要留,仲要係其中一part咋噃,又好似有d.....,但最後點,可以堅持升嗎?其實真係呢d情況,揾校長傾有無用?

樓主𨍭唔轉到校呀!

Jane1983 發表於 16-7-4 23:42
今日聽到個case,有個小朋友上學期科科合格,但期終考,有一份英文卷吾合格,但英文全科拉均是合格的。班主 ...
學校冇指引的嗎?just curious

回覆 ckh311 的帖子

聽落好似無彎轉。佢平日係有點盛氣凌人的風格,唔知佢對住老師有無收斂。
對和小朋友有關的service providers,如學校的老師,除非离晒譜,否則都係尊重、有禮為上。事情的是非黑白唔係時時甘清楚,老師的處理在寬緊之间,可以差十萬八千里。