用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要留班,但想轉校讀小二!
樓主: BabyVG
go

小一要留班,但想轉校讀小二! [複製鏈接]

ckh311,

私校定津校?阿哥果時小-又係要留班……而家細路重蹈覆轍……

有d唔明……阿哥讀得差,间私校都收細路~細路应該唔会差吧……除非係津校……

有阿哥既經驗,仲俾細路考阿哥间学校??

有阿哥既經驗,应好熟间学校程度同作風,-係谷谷个細路,打好底去讀,-係就揀另-间,為何“送羊入虎囗”?

Soundervolt  短篇小說  發表於 16-7-5 08:38

睇完大家講的背景資料,真係打個突,點會又比自己和細仔陷入咁樣的困境

不過無論點都好,只要家長和小朋友一齊努力,小一發奮,仲有萬千的可能。

回覆:小一要留班,但想轉校讀小二!

我識個位家長小朋友係讀津小,間津小都係二線中位置,不過唔記得邊年開始換咗個校長,之後就越來越谷。呢幾年出生率咁高,最大原因我估係世襲,所以佢會入返阿哥個間,如果唔係自行同大抽獎都搏唔過。況且我地呢邊,而家d所謂二線,都非常谷。

根本家長支援唔到, 何必勉強!

其實小一留級總好過大啲先留,先打好基礎未必係壞事。

引用:根本家長支援唔到,+何必勉強!

回覆:王家爸爸 的帖子

要repeat小一都唔會選擇留在同一間學校!又重頭辛苦過

引用:要repeat小一都唔會選擇留在同一間學校!又

我會選擇留級, 打好個底好重要

回覆 BabyVG 的帖子

其實除左中文跟唔上,你對學校整體教風及自己仔能力如何評價先? 我感覺你好似唔喜歡間學校咁, 所以究竟係程度深定讀左1年發現唔岩feel?

引用:小一留班太早了,而家點可以幫小朋友插二年

原帖由 BabyVG 於 16-06-30 發表
小一留班太早了,而家點可以幫小朋友插二年班?
我覺得如果滿意原校,我會留班打好個底,如果原校只是一般般,咁就轉校(程度低些少)繼續升小二。

回覆:kufubaby 的帖子

學校課本教得太快,未消化又好快教新一課!放學做完功課又要温習,小朋友太辛苦!少了很多活動,這一個是我考慮轉校的重點!當然如果成績跟得上,繼續留喺這間學校當然會好!而我問了我小朋友,佢話唔想在這間學校repeat一年班!

回覆:lhingw 的帖子

想問如果9月開學前都無學校收!咁小朋友係咪無選擇返舊學校留班?

回覆:BabyVG 的帖子

如果真系要留班,可能去其他學校重讀小一好過原校,小朋友各方面嘅壓力都無錦大!

BabyVG 發表於 16-7-1 23:13

學校課本教得太快,未消化又好快教新一課!放學做完功課又要温習,小朋友太辛苦!少了很多活動,這一個是我考慮轉校的重點!當然如果成績跟得上,繼續留喺這間學校當然會好!而我問了我小朋友,佢話唔想在這間學校repeat一年班!

如果你目標係呢間小學的話。。。我想你真係要停一停,諗一諗。無意質疑
你小朋友的能力,而係:你小朋友在這學校所面對的,在這一所津校一樣會
出現,而且恐怕有過之而無不及!而且小二一開學,英文便會用小三的課本
,而數學亦會用二上B。。。適應上也許亦是一個挑戰!

今天早上便是插班試,是否參與,值得好好思量一下!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3256359&extra=page%3D1&page=1

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

老師咁講野?好驚呀。
如果老師建議留班,未必係壞事,希望早日找到方向,加油

其實如果老師有提出這建議,我都會讓小朋友留班。

BabyVG 發表於 16-7-1 23:13
學校課本教得太快,未消化又好快教新一課!放學做完功課又要温習,小朋友太辛苦!少了很多活動,這一個是我 ...
到現在有什麼options avail to u 呢:1)有什麼小學會接受申請,若最終只有二綫你會否接受?
2)若沒有心儀小學,無奈留在原校,你會有什麼策略?

其實小朋友留班,有沒有問過佢?有些小朋友對留班有抗拒,怕俾人笑,如果是這樣,而學校一定要留班,不如轉校。
但是有些小朋友沒有影響,好像我的一個舊同學,當年入讀時,高我一班,到畢業時,我高他一班,(即是repeat了兩年),但是對他一點影響也沒有,不知多開心,認識極多朋友,現在開埋人事顧問公司。
所以真的很睇小朋友性格。

回覆:twlo 的帖子

我有問,小朋友話讀第二間學校!

‹ 上一主題|下一主題