用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要留班,但想轉校讀小二!
go

小一要留班,但想轉校讀小二!

小一留班太早了,而家點可以幫小朋友插二年班?

回覆:小一要留班,但想轉校讀小二!

如果唔介意,搵d次一點既學校應該可以

留班係因為學校程度太深?

但如果小一追不上, 上到小二,小三到時可能留班都追不到

回覆:大件仔 的帖子

小學中文程度實在太深,英文科無問題!老師叫小朋友重讀打好基礎,由9月之現在已進步了很多!加上已熟習學校模式,不想再重頭開始!怕影響小朋友

回覆:supericy 的帖子

我上綱睇差不多插班生已面試

係私校定直資?津校好少何有得俾留班。老師認為中文唔好,但唔好到咩程度?

同埋你小朋友係咪讀好名好谷個d?

因為我識得有人考試炒哂,個家長同老師校長商量想留班打好d個底,校方都唔批准。佢都擔心,再讀上去都唔知點追

回覆:ckh311 的帖子

私,出名谷!都辛苦,已同老師講話可唔可以睇二年班成績先!佢話叫佢打好基礎!

再考慮清楚先,因為老師講法都啱,始終你學校深同谷,你堅持要佢上,可能效果會仲差,因為越來越深。但我個人認為,如果你真係唔想留,而你又知道自己學校程度比出面還深,亦唔介意揾二線,不妨再四出試試揾下,趁暑假仲未正式開站,打多幾個電話。加油啦,俾多d鼓勵小朋友,如果唔係佢都會有壓力,會更無心機讀

回覆:ckh311 的帖子

多謝你的意見!其實都有影響我的心情!我會努力

引用:多謝你的意見!其實都有影響我的心情!我會

原帖由 BabyVG 於 16-06-30 發表
多謝你的意見!其實都有影響我的心情!我會努力
係轉校就快

如果你覺得小朋友已有改善,你有commitment會在暑假日日同佢睇書練習,打好基礎,咁唔留就唔留,但轉校要快手。

引用:私,出名谷!都辛苦,已同老師講話可唔可以

又可以搵d次選d既私小試試

引用:因為我識得有人考試炒哂,個家長同老師校長

原帖由 ckh311 於 16-06-30 發表
因為我識得有人考試炒哂,個家長同老師校長商量想留班打好d個底,校方都唔批准。佢都擔心,再讀上去都唔知 ...
通常學校覺得留你會有進步先比你留,唔係就由你升,拿拿林讀完6年等你走。再唔係等你上到高小自己頂唔住自己會走,唔通留係度做b3 咩

回覆:Jane1983 的帖子

小二位都唔多,又就快放暑假,所以我怕機會很微

回覆 BabyVG 的帖子

拿拿聲打電話周圍問,唔係甘熱門的津校和直私,交通ok,你有心儀,全部試吓。

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+16-7-1+10:50+編

原帖由 Jane1983 於 16-07-01 發表

回覆 BabyVG 的帖子
係,盡力四出試下,起碼叫自己盡過力嘛。但如果你堅持要升小二,學校批唔批?

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+16-06-30+發表因為

原帖由 sissysze 於 16-07-01 發表
通常學校覺得留你會有進步先比你留,唔係就由你升,拿拿林讀完6年等你走。再唔係等你上到高小自己頂唔住自 ...
係,所以佢都好無奈,因為個位家長其實兩個仔,阿哥啱啱上中一,細佬就小一,阿哥當年又係同細佬情況一樣,佢當年又係要求學校留班,當然梗係唔批啦,咪一路讀一路差囉,最後咪入咗間band3,所以咪唔想細佬都一樣囉。同埋佢話阿哥當年係最差個班,d老師都無心教,仲日日返學俾人鬧,如你豬嚟㗎、你唔帶腦返學㗎、呢度有窗,唔鍾意就跳落去之類,所以佢怕咗。其實我聽完都好驚,乜d老師咁。但以上呢d説話我係幾個不同家長和功課班老闆到都聽過。

October.  呢d老師會害死人架。  發表於 16-7-1 15:52
pocoyo123  咁媽媽當初就不要選這間小學啦, 明知學校只睇成績對人  發表於 16-7-1 13:26