用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

引用:無奈!我一路都係講緊,唔會弱校都考B2既學

原帖由 epsido 於 16-08-04 發表
無奈!
我一路都係講緊,唔會弱校都考B2既學生,入到神校就自動變B1。
E點唔明仲有咩好嘈。
哈哈,45% B1? 宜家先至知原來喇沙咁水皮...

引用:Quote:原帖由+epsido+於+16-08-04+發表無奈

原帖由 Soundervolt 於 16-08-04 發表
算啦。你間傳統名校「冇隔一段時間C人」已經好好了。

siden  笑到肚痛  發表於 16-8-4 18:32

Soundervolt 發表於 16-8-4 18:24

咁咪俾你(手羅)正牌坐艇仔過馬路囉!外面風大雨大呀!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

bubuG 發表於 16-8-4 18:31

算啦。你間傳統名校「冇隔一段時間C人」已經好好了。

我小朋友的學校重來都無C過人。。。看來我都係無緣做名校家長咯。

引用:無奈!我一路都係講緊,唔會弱校都考B2既學

無奈!
我一路都係講緊,唔會弱校都考B2既學生,入到神校就自動變B1。
E點唔明仲有咩好嘈。
唔使無奈住!! 逐一睇清楚,再慢慢逐一答,你D見解大家都唔係太明,慢慢黎,唔好急~~~

試下由名校久唔久C人開始,再解釋下點解係B校係B2,A校都一定仍係B2既道理,A校同B校係無分別,叻既就係叻,唔叻既點教都唔會叻,大家會耐心等你分享心得,你多名校第一身料呀~~~

奥脫福 發表於 16-8-4 18:44
我小朋友的學校重來都無C過人。。。看來我都係無緣做名校家長咯。

...
甘基真⋯⋯⋯⋯?

引用:日日想入神校,第一身話比你聽,神校一樣讀

日日想入神校,
第一身話比你聽,神校一樣讀書。又好似覺得唔能夠接受...
唔知係冇問題既。
想入大學讀邊間中小學都係要讀書,分別在於讀書氣氛,將來人際network. 呢度邊個話入咗神校唔使一樣讀書。

epsido  正確,我一路講學氣氛係有分別  發表於 16-8-4 19:04

epsido 發表於 16-8-4 15:41
另外當新華德如你所講咁弱,咁考30-50既同學,入去神校就會因為之前既學生考得好,而變成B1學生?
E點大家 ...
你話新華德唔弱,不如叫愛心校長將寶際入band 1人數公佈出來吧!好讓讀緊的學生和來年想選新華德的家長參考下

假如早幾年(聖家爸爸)成績真係top 20都未必band 1 ,甘低得好緊要⋯⋯

epsido  我冇講強定弱。  發表於 16-8-4 19:09

Bobo1210 發表於 16-8-4 18:51

甘基真⋯⋯⋯⋯?

呢間都係名校?咁我就真係out喇!

Bobo1210   早二年好出名架!  發表於 16-8-4 18:57

Bobo1210 發表於 16-8-4 18:54
你話新華德唔弱,不如叫愛心校長將寶際入band 1人數公佈出來吧!好讓讀緊的學生和來年想選新華德的 ...
聖家爸爸 已被EK滅口了....真正C無對證

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-4+16:38+編輯+\

原帖由 siden 於 16-08-04 發表
如果係咁,我朋友就比老師「線」到攤攤腰,舊年個仔約級40老師竟話佢係band two,仲話要級10內先band one,唔知係咪想保住個中乙一率,所以咁保守。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-04+發表本帖

原帖由 karen55407 於 16-08-04 發表
如果係咁,我朋友就比老師「線」到攤攤腰,舊年個仔約級40老師竟話佢係band two,仲話要級10內先band one, ...
你今日早啲出黎講,就唔使我同皇上嘥咁多口水

karen55407    發表於 16-8-4 21:00

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-04+發表

原帖由 siden 於 16-08-04 發表
你今日早啲出黎講,就唔使我同皇上嘥咁多口水
朋友係我死黨,當年以20分入新華德,佢一直同我講話佢學校升中派位好。直至舊年選校,老師咁講,佢就㨂band two中學,其實我覺得可能佢㨂band one都碌到入去,因為係03年沙士BB。我知道時覺得好榮幸當年呀仔叩唔入。

回覆 hkpapa852 的帖子

我最欣賞hkpapa852有自知之明,我指是自認廢人。

回覆 karen55407 的帖子

級10內係band 1係邊年嘅小六呀?如果係呢兩年嘅數據,咁升中成績真係唔太好。
級10即係分分鐘班名次要頭3wor.... 好難保持啫。

引用:回覆+karen55407+的帖子 級10內係band+1係

原帖由 zanezane 於 16-08-04 發表
回覆 karen55407 的帖子

級10內係band 1係邊年嘅小六呀?如果係呢兩年嘅數據,咁升中成績真係唔太好。
03年B,我懷疑係老師過分保守,不過都離譜。

karen55407 發表於 16-8-4 19:57

朋友係我死黨,當年以20分入新華德,佢一直同我講話佢學校升中派位好。直至舊年選校,老師咁講,佢就㨂band two中學,其實我覺得可能佢㨂band one都碌到入去,因為係03年沙士BB。我知道時覺得好榮幸當年呀仔叩唔入。

其實我真係衷心多謝聖家爸爸,因為他的出現令我可以看清某校的底牌,及早將
佢放入忘記名單,慳番d資源;二來佢亦間接令我更為認識嘉諾撒這個辦學團體
。只可惜「他」己不在「塵世」,想同佢講聲多謝都唔得。

‹ 上一主題|下一主題