用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

epsido 發表於 16-8-4 15:41
另外當新華德如你所講咁弱,咁考30-50既同學,入去神校就會因為之前既學生考得好,而變成B1學生?
E點大家 ...
其實你知唔知, 小學既B1比例係點分配出嚟?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

另外當新華德如你所講咁弱,咁考30-50既同學,入去神校就會因為之前既學生考得好,而變成B1學生?
E點大家 ...
或者咁講...現在派位制度,小六生的banding並不是完完全全取決於他們的真正"實力"

最大問題,就是錯配:

如果學生有所謂B1實力,但無奈因為學校PRE-S1成績而被納入做B2,最大影響就是可能入不到所謂好的學校.但若果學生真的有實力,最後DSE應該可以吐氣揚眉....損失的就是不能入所謂的B1校.

如果學生沒有B1實力,只是叨了前人的光,成為B1生,他可以幸運地入了所謂好的學校,但六年後DSE自會見真章.

不過現實是,不論是運氣還是實力,家長還是會一廂情願地望孩子入所謂好的中學,所以大家才會將B1生率/派B1學位率看得著緊吧

hkpapa852  其實即使小六有真正B1實力, 6年中學充滿變數, 最後去考DSE都未必一定有好結果   發表於 16-8-4 16:15

回覆:新華德 41區- 係咪弱校

自己講野最主觀最冇根冇據,仲好意思死插人地冇根據,面皮之厚,委實令我歎為觀之/大開眼界/啞口無言

epsido 發表於 16-8-4 15:57
咁要真心請教一下!

趁小孩子還少, 早點瞭解吓升中如何分Banding同升中派位制度吧!

淺談小學升中學生如何分Banding

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:自己講野最主觀最冇根冇據,仲好意思死插人

原帖由 siden 於 16-08-04 發表
自己講野最主觀最冇根冇據,仲好意思死插人地冇根據,面皮之厚,委實令我歎為觀之/大開眼界/啞口無言:badfe ...
你有冇覺得近呢幾年,社會多咗一d唔講理,唔睇科學數據既人?我認為,我覺得,我信納..........

siden  不知所謂  發表於 16-8-4 16:32
hkpapa852  最後會係.... 信者得救, 定係 信者失救 呢?  發表於 16-8-4 16:12

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-04+發表自己

原帖由 bubuG 於 16-08-04 發表
你有冇覺得近呢幾年,社會多咗一d唔講理,唔睇科學數據既人?我認為,我覺得,我信納..........

...
校長,老師有愛心就夠....

E點大家 ...
不嬲hkpapa都話呢个貧者越貧既升学制度係唔合理啦~不过現实係禁,無計。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-08-04+發表你有

原帖由 sissysze 於 16-08-04 發表
校長,老師有愛心就夠....
令我想起基真事件

bubuG 發表於 16-8-4 16:11

我認為,我覺得,我信納..........

呢幾句好面善喎。。。無兩個口、禮義廉既都講唔出黎!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:新華德 41區- 係咪弱校

其實我都好明白大家立場,各位都係想借個平台,分享自己所知嘅事。記得一年前,我亦有幸能從這得知一些資訊,經過再探究從而選擇一間啱自己學校。一年以來,大開眼界,叻人在什麽學校都係叻人。縱使可以入到一間好學校,派位好好,但自己小朋友唔爭氣都冇用。至於數據,好多學校都冇列曬,好似我小朋友間學校都冇,不過大概知入到邊班就會考咩級學校。我亦有朋友讀呢間,考四十幾都派到黃x南,我相信係聖家爸爸唔好彩。

epsido  正確四十幾黃x南,今年有。  發表於 16-8-4 16:40

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-04+發表自己

原帖由 bubuG 於 16-08-04 發表

...
盲粉~~~

Bobo1210    發表於 16-8-4 17:09

nataliemamamia 發表於 16-8-4 16:23
其實我都好明白大家立場,各位都係想借個平台,分享自己所知嘅事。記得一年前,我亦有幸能從這得知一些資訊 ...

你知道,九龍城band1位有surplus,在出生率低的呢幾年band2生會抽得中band1?
之後出生率回升,band 2 生有冇咁多咁好彩?

有證據show到新華德頭1-4x 名扣除入直資,全部抽得入band1官津,咁先至可以間接指出出呢間學校頭4x都仲係band1生。

epsido 發表於 16-8-4 16:57
都詳細睇過,感謝謝你既分享。
我之前係想指出如果弱校考40-50,去到神校係唔可能考返40-50,
有可能160都唔 ...

對的, B2學生唔會去到B1中學自動變B1學生.

不過最重要係#83中papa71講既呢一點:

如果學生有所謂B1實力,但無奈因為學校PRE-S1成績而被納入做B2

小學前人成績唔好, 結果導致日後小學B1學生比例會低咗, 即使日後師弟妹幾叻, 都被前人成績制做出嚟既B1學生比例所限制咗.

就係有B1實力既學生, 係一間B1比例低既學校, 未必有機會能反映出佢真係有B1既實力

epsido 發表於 16-8-4 16:57
都詳細睇過,感謝謝你既分享。
我之前係想指出如果弱校考40-50,去到神校係唔可能考返40-50,
有可能160都唔 ...

你只談名次Banding...有無諗埋一間50% B1生 Vs 1間25% B1生既分別
大家都可能係同等 1個校長+2個副校+XX老師....連班房數目都係相同...硬件一樣
咁點解考 50% B1生排30果位學生 去到 25% B1生既學校仍要係B1生....而唔係B2生呢???

hkpapa852 發表於 16-8-4 17:05
對的, B2學生唔會去到B1中學自動變B1學生.

不過最重要係#83中papa71講既呢一點:
仲要考慮埋一間有成績既小學...係絕對有能力提升原本係B2生成為B1生
硬要當學校D經驗/教學係流既...B2去到边到都仲係B2....無奈

hkpapa852  所以我只係話, B2唔會 自動 變B1  發表於 16-8-4 17:14

‹ 上一主題|下一主題