用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?   [複製鏈接]

引用:另外,接龍後真係試過有小貓三幾個升唔到中

原帖由 karen55407 於 16-06-30 發表
另外,接龍後真係試過有小貓三幾個升唔到中學,因為她們以為可以去考直資同時保留中學部學位,結果到放榜當 ...
想問多少少...係考都唔得?還是直資收左才自動無左St Mary個位?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-06-30+發表

原帖由 lamyo 於 16-07-05 發表
想問多少少...係考都唔得?還是直資收左才自動無左St Mary個位?
考都唔得

引用:Quote:原帖由+lamyo+於+16-07-05+發表想問

原帖由 siden 於 16-07-05 發表
考都唔得
多謝回覆,但點解只係考而St Mary 都能知?這個規定只限制直資,考私校又得唔得?

lamyo 發表於 16-7-5 19:14
多謝回覆,但點解只係考而St Mary 都能知?這個規定只限制直資,考私校又得唔得?
  ...

只要你申請直資....佢地有權交名上EDB取申請者排位...EDB咪知囉~~~

引用:Quote:lamyo+發表於+16-7-5+19:14+多謝回覆

原帖由 mcl203 於 16-07-06 發表
只要你申請直私....佢地有權交名上EDB取申請者排位...EDB咪知囉~~~

lamyo 發表於 16-7-5 19:14

...
私校應該無限制,但係中學好似冇乜幾多間私校

醒目開學勳章

引用:今年德小上德中,近來最少。家長大失預算,

原帖由 soph222 於 16-07-05 發表
今年德小上德中,近來最少。家長大失預算,好徬徨。現今德中只往成績看,當初深信的德望大家庭已不再存在。 ...
我仔讀藍田津小,往年小六生升中只有1-2個入讀德望中學,今年竟然有4個升讀德望中學,可想而知德望中學收生的標準已經改變咗,只要成績好便收。

HauMiranda 發表於 16-7-5 17:37
今日亦見到不少德小學生去中學部扣門
我估年年都係咁,舊年我個囡考扣門試,1st round 筆試有一半以係德小的,2nd round 分組口試,阿囡嗰組有大約2/3係德小的。
來看我的BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid-137816-action-viewspace-itemid-16886

引用:Quote:HauMiranda+發表於+16-7-5+17:37+今

原帖由 heiheiada 於 16-07-06 發表
我估年年都係咁,舊年我個囡考扣門試,1st round 筆試有一半以係德小的,2nd round 分組口試,阿囡嗰組有大 ...
但今年更加多德小叩門!

回覆:德望中學跟小學脱鈎了嗎?

想問學校會唔會肯幫手寫推薦信俾要出去叩門既德小生嗎?

mrschiang 發表於 16-7-7 10:05
想問學校會唔會肯幫手寫推薦信俾要出去叩門既德小生嗎?
據知, 沒有任何推薦信.

GH專登去KTS举行升中简介,證明幾喜欢收KTS的学生,而事实每年总有7/8个升GHS.

Yanamami 發表於 16-7-7 10:20
GH專登去KTS举行升中简介,證明幾喜欢收KTS的学生,而事实每年总有7/8个升GHS. ...
好似聽講GH轉校長後已沒有做簡介會,是嗎?

Eat_Sleep_Play 發表於 16-7-9 00:16
好似聽講GH轉校長後已沒有做簡介會,是嗎?
有啊~阿女今年升中,上年P5在校內听了-次,其他同学甚至再去GH听多次~

Eat_Sleep_Play    發表於 16-7-9 00:32

Yanamami 發表於 16-7-9 00:29
有啊~阿女今年升中,上年P5在校內听了-次,其他同学甚至再去GH听多次~
GH每年收咁多KTS學生,請問通常在KTS考幾多名可以入到GH? 假設沒有特異功能的話?

Eat_Sleep_Play 發表於 16-7-9 00:34
GH每年收咁多KTS學生,請問通常在KTS考幾多名可以入到GH? 假設沒有特異功能的話? ...
幾乎人人都-技傍身,少有齋讀書的~大概2x~50呢个range之间吧~

Eat_Sleep_Play  利害  發表於 16-7-9 18:31

引用:其實今年德中係收少咗德小的學生,但都有六

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 16-07-05 發表
其實今年德中係收少咗德小的學生,但都有六成,只不過有1x個學生選擇去其他中學如女拔,聖保羅男女校,協恩 ...

「其實今年德中係收少咗德小的學生,但都有六成,只不過有1x個學生選擇去其他中學如女拔,聖保羅男女校,協恩、啓思等等,所以收生率跌至五成多。」

去到以上一段...我都十分同意。Bon Bon 下面的()內的數據只是推測。情況不樂觀,以我個人推測德小升德中只會努力維持在五成左右。到8月底就知謎底,到時候請知情者上來update數據。我不是反駁什麼,只希望不想大家仍有太大幻想。如果各小學優秀學生想升德中,除了成績名列前茅之外,還要有一種出色的技能。

「去到7月中估計(應該)有部份waiting的會收番,到時德小(收生率會升番)! 舊年去到8月尾仍有小部份德小waiting的收番。德小小六有190人,德中有240 S1位,(如果)今年收3班德小即120人,都有6成3收番。(如果減去7-10%)人已收但選擇讀其他中學,剩餘的大約3成收唔番。不太差,但亦不理想,最好有8成收番才理想。」

引用:2016-17小一開始同中學脫鈎。中學想有得揀

原帖由 PatrickL 於 16-07-05 發表
2016-17小一開始同中學脫鈎。中學想有得揀,吾想局收小學成績不太好的學生

...

不被原校收的德小生並不比外面學生成績差,她們仍是十分優秀。可能只是沒有一項出色的功能吧了。她們大抽獎還可以入到band one schools, 所以band one 生百分比率很高的一所私小。

引用:+本帖最後由+CHP+於+16-7-9+09:23+編輯+\

原帖由 CHP 於 16-07-09 發表
「十分優秀」值得商榷

‹ 上一主題|下一主題