用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?  

為何我看小學概覽,德望小學跟中學又不是一條龍,又不是直屬,又不是联繄?他們分家了嗎?聽聞今年升中跌到55%可升回德中, 咁而家即係入德小無著數?

回覆:德望中學跟小學脱鈎了嗎?

德望一向都唔係 guarantee 100%收晒 (包括德幼上德小,德小上德中都唔係100%收晒),聽聞大約6x-7x%,其實呢個%都唔係好差,Maryknoll小學上中學都係大約7x% 。至於今年点解會突然drop到5x%就唔知了。如果真的想搵一條龍既女仔學校,我想只有St Mary或者DG了

引用:德望一向都唔係+guarantee+100%收晒+(包括

原帖由 sp3014 於 16-06-29 發表
德望一向都唔係 guarantee 100%收晒 (包括德幼上德小,德小上德中都唔係100%收晒),聽聞大約6x-7x%,其實 ...
st mary 小學好似不是全上st mary 中學。只有天神才全上st mary 中學

ekhc    發表於 17-1-26 00:58
karen55407  天神仲筍過St Mary  發表於 16-6-30 22:23

Naurto 發表於 16-6-30 01:16
st mary 小學好似不是全上st mary 中學。只有天神才全上st mary 中學

St Mary小学唔全上中学,反而天神才全上SMCC?乜道理?两间都—齐100%全上SMCC呀!不过好似不達標可能要留班上唔到中学部就真~

TwinWong    發表於 16-7-1 00:02
karen55407  早知揀天神  發表於 16-6-30 22:23
sell2japan    發表於 16-6-30 10:44

9284 發表於 16-6-29 23:27
為何我看小學概覽,德望小學跟中學又不是一條龍,又不是直屬,又不是联繄?他們分家了嗎?聽聞今年升中跌到55% ...
直資學校收生準則一向係學校自定,收生要可以年年改,教育局亦唔會理。

所有以一條龍模式開辦既直資中小學,其實根本唔一定會100%收番晒小學部既學生,只係坊間一廂情願以為會100%啫。
真係一定會既,就應該好似津校一條龍既學校咁,無條件俾學生100%直升。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-30+06:23+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-30 發表
呢個是學校內部事,我只聽過一些傳聞的原因,但基本上學校是內部事,不需向外交代的。當然天神學生不遠標,也上不了中學……

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-06-30+發表本

原帖由 Naurto 於 16-06-30 發表
呢個是學校內部事,我只聽過一些傳聞的原因,但基本上學校是內部事,不需向外交代的。當然天神學生不遠標, ...
我女是應屆St Mary小學畢業生,絕對係100%直升中學部,除非家長自己放棄

ekhc    發表於 17-1-26 00:59

karen55407 發表於 16-6-30 12:13
我女是應屆St Mary小學畢業生,絕對係100%直升中學部,除非家長自己放棄

...

好多人鍾意將"聽聞"返嚟既嘢就當係真咁大肆宣揚

但其實嗰D人可能連一D基本認識都無......

一條龍既津校, EDB規定一定不可以任何方式不允許小學部既學生直升上中學, 即使學生全科都不合格也不能.  

學校想改變任何一條龍直升既要求, 呢一D雖然好似係"校內事務", 郤係必需得到EDB同意先可以執行既"校內事務".

要加入條件規範學生直升上一條龍中學係EDB所不允許, 否則, 點會有咁多學校話脫龍吖! 所以, 呢D傳聞, 只要有點基本升學知識, 就知道是否廢話.

當然, 學校可以選擇脫龍, 轉做直資/私校, 咁呢D安排就真係純"校內事務"

ekhc    發表於 17-1-26 01:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-30 12:25

最新教育局政策話一條龍小六生唔達標學校可以留佢班, 唔知過咗未?

little_yolky 發表於 16-6-30 12:42
最新教育局政策話一條龍小六生唔達標學校可以留佢班, 唔知過咗未?
未開始.

可以留班, 不過學校要同EDB解釋, 同埋最多只能留一次

引用:Quote:原帖由+Naurto+於+16-06-30+發表呢個

原帖由 karen55407 於 16-06-30 發表

...
你意思是st mary 全级小學,只要達標,就100%直升上st mary 中學?不好意思,小女讀天神,我都是第一次聽到……

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-06-30+發表

原帖由 Naurto 於 16-06-30 發表
你意思是st mary 全级小學,只要達標,就100%直升上st mary 中學?不好意思,小女讀天神,我都是第一次聽到 ...
沒有達標與否,只要是小六生就可以選擇直升中學

little_yolky  講極都唔明,真係氣死。  發表於 16-6-30 13:03

Naurto 發表於 16-6-30 12:48
你意思是st mary 全级小學,只要達標,就100%直升上st mary 中學?不好意思,小女讀天神,我都是第一次聽到 ...

st mary係津校, 佢哋同中學部係一條龍, 就算唔達標, 都可以100%上st mary中學, 明未? 同天神情況一樣, 分別就係天神谷到死, 但st mary無乜功課。

BTW, st mary小學網頁已經有寫, 2004年開始結龍。

回覆:德望中學跟小學脱鈎了嗎?

咁sorry,我搞错咗。但有無往年數據,多少人直升上st mary 中學?因為我以前聽,只有80-90人升回中學。

Naurto 發表於 16-6-30 13:20
咁sorry,我搞错咗。但有無往年數據,多少人直升上st mary 中學?因為我以前聽,只有80-90人升回中學。

...
點解永遠都係聽聞,唔自己去求証下?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-6-30 12:25

其實成績未達標又夾硬升上去又真係件好事嗎?
見有啲一條龍學校盡量俾人升上去,去到S1、S2成績未如理想一樣被勸喻離場,其實要發生嘅事始終要發生,結果係遲1、2年啫。

bobbob 發表於 16-6-30 14:37
其實成績未達標又夾硬升上去又真係件好事嗎?
見有啲一條龍學校盡量俾人升上去,去到S1、S2成績未如理想一 ...
做得官津學校, 就要跟EDB規定. 唔想跟只有脫龍, 或者轉做直資/私立.

成績唔理想升上去的確未必係好事, 但坦白講, 有幾多家長真係會咁諗呢?

little_yolky  st. mary喎  發表於 16-6-30 15:24

Naurto 發表於 16-6-30 12:48
我地成班唔係天神同聖瑪利家長仲清楚过你……

hkpapa852  我只係聽聞佢係天神學生既家長, 但未經証實嫁, 駛唔駛叫佢攞阿女本手冊出嚟証明咗先?   發表於 16-6-30 15:15

Naurto 發表於 16-6-30 11:58

當然天神學生不遠標,也上不了中學……

Is there any mentions on "不遠標" in this HACS's notice?

I only know you will got repeated if you failed in certain subjects, although I can't find out
which notice mentioned that from my 5cm thick folder at this moment.

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

karen55407 發表於 16-6-30 12:13

With the presence of first person description, those "heard about", "my friend said" is just rubblish
and carries no signifiance.

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手