用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網邱佐榮、培僑、救世軍韋埋邊間好? ...
go

16網邱佐榮、培僑、救世軍韋埋邊間好? [複製鏈接]

已確定會搬去杏花邨,而杏花邨救世軍本人是舊生,而家唔知點揀,小女較適合活動教學,本人亦希望揀間小功課的,各JM可唔可以比啲意見?

10    0    0    0

回覆:16網邱佐榮、培僑、救世軍韋埋邊間好?

星期六去咗韋理夫人參觀,感覺不錯。若小朋友適合活動教學可能丘佐榮不太適合,因該校傳統教學

回覆:browneyebaby 的帖子

1培僑2韋理3梁李秀如

回覆:peggy_pigpeg 的帖子

Thanks for sharing!

現在的丘佐榮都頗多活動, 中文會用話劇教成語, 英文外藉老師一邊焗蛋糕一邊教英文, 常識多用 spider map 之類思考圖做功課, 有跨學科戶外學習, 又多課外活動, 校長同好多老師都好好。最難得係多數家長唔怪獸, 可能我仔三年來都好彩, 我好鍾意。
himhim-ma

睇下你點睇, 你係舊生, 第一階段入既機會9成, 而且你住杏花村, 一個字: 近
培僑/丘佐榮近年都係熱門學校, 第一階段自行15分要搏, 第二階段亦係睇彩數(今年第一志願都入唔哂)

邱佐榮 > 培僑 > 救世軍韋埋

出年競爭甘大,既然有舊生分,入左救世軍韋埋先.
再叩自己心儀學校.

引用:出年競爭甘大,既然有舊生分,入左救世軍韋埋

原帖由 namibb 於 16-07-07 發表
出年競爭甘大,既然有舊生分,入左救世軍韋埋先.
再叩自己心儀學校.
係,如果係我都會咁做。

咁又係,今年乙二都有好多人入唔到韋理夫人,乙三更加無可能

我孖仔係培僑,我抽中杏花村韋理夫人,但叩門培僑,我係1-1-1. 韋理夫人與培僑在我來說都係活動教學及遠近之分,所以一直心儀培僑,但如果你係杏花村人一定係韋理了

丘佐榮升中一定較以上兩間好,傳統學校教法,所以純睇升中及學術一定係丘佐榮了
阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

三間都係活動教學,丘佐榮培僑15分有得抽,韋理你舊生自行九成五入得翻(15年100%,今年唔知有無變數),如果丘佐榮都無問題,我會15分博丘佐榮,如果自行衰佐,大抽獎時甲一繼續丘佐榮,其他留空,乙一韋理(今年乙一收曬,乙二要抽,所以乙一韋理基本穩入,唔駛跌落尾)。純屬建議

copy 昨天另一帖回應

睇小朋友性格,如果係耐壓受谷,傳統小四龍當然較好。柴米睇班,如精華班一定勁谷,其他未必,丘佐榮都建議你搵定補習班,兩間基灣就唔駛講,有一間早幾年有學生跳樓。。。

中間定位,培僑及韋理係同類,小班教學但保持一定程度,升B1 中都理想,崇真/梁李秀娛就傳統不過冇咁谷。另外培僑資源較多,近年好多老師攞卓越教學獎,校內有聯合抵管補習班至六點(另付費),合在職家長。

其實唔耐谷嘅小朋友,明德都唔錯,一句講哂小朋友未開竅,佢地讀書嚇怕了便麻煩,你升到BAND 1 中學都冇用,DSE 才是決勝局,佢到中學放PAIR 你仲死。所以睇小朋友,16 網區內冇咩「寶校」,揀錯都唔會死,

(利申:兩個孖仔在培僑升小四)
阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

CreativeAccount 發表於 16-8-15 11:50
我孖仔係培僑,我抽中杏花村韋理夫人,但叩門培僑,我係1-1-1. 韋理夫人與培僑在我來說都係活動教學及遠近 ...
請問培僑15分係咪冇機會?

回覆:jaz618 的帖子

我都想知培僑15分,再加111,機會大嗎?

回覆:FT_mom_2011 的帖子

今天簡介會校長話如揸住111叩門的話保証有得接見 !

回覆 long107 的帖子

1 或2都得, 最緊要有揀過

回覆:noming 的帖子

我001,無得見

救世軍好, 派位又吾差, 我好多朋友都話小朋友好開心, 讀書之餘,其他課外活動有時間玩, 老師又有愛心

引用:我001,無得見 +

原帖由 lovelytoki 於 16-09-12 發表
我001,無得見
你指培僑?

‹ 上一主題|下一主題