用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 看政府醫生和私家醫生的分別
go

[過動] ADHD 看政府醫生和私家醫生的分別 [複製鏈接]

小兒看私家醫生, 服Ritalin LA 8 小時 20mg一個月, 醫生細心,詳細解答我們的疑問,期考有進步,看書、做補充和彈琴也專注了,進度好了,服藥後也沒有大副作用,小兒說仍可以專心些,醫生也說暑假後會加劑量,而政府通知11月見醫生,請問若同一牌子的藥,政府和私家開的是否一樣?政府醫生也細心跟進嗎?
   3    0    0    0

Hopeful2010 發表於 16-6-29 17:10
小兒看私家醫生, 服Ritalin LA 8 小時 20mg一個月, 醫生細心,詳細解答我們的疑問,期考有進步,看書、做補 ...

樓主, 我想問下你仔每日幾點食藥 ? 如果8個鐘, 放學後藥力已經冇哂。 仍然可以keep到專心做練習, 看書, 練琴??

另weekend 有冇停食 ? 你仔沒有大副作用真好。你仔幾多歲呀?

我都將會帶仔睇私家, 直至2年後排到政府先轉政府。

樓主, 如果私家隻藥食得好, 睇政府時試下同醫生講, 開番食開果隻藥比囝囝, 試下得唔得。

回覆 bestwish 的帖子

小兒10歲,早上6:30吃藥,weekend也有吃,因較遲才發現,醫生建議假期繼續吃藥,利用這些時間幫他打好根基,考試後只返上午,放學回來利用藥效仍在,和他做補充練習,練琴,看小說,以前看書會跳行、跳頁,現在改變了,他也有少許副作用,輕了一磅,脾氣也較暴燥,眨眼睛,醫生開了開胃藥,現在胃口還好,這些副作用尚可接受,看着他吃藥後各方面也在進步,唯有見步行步。
你小朋友也有吃藥嗎?有副作用?

Hopeful2010 發表於 16-6-30 11:33
回覆 bestwish 的帖子

小兒10歲,早上6:30吃藥,weekend也有吃,因較遲才發現,醫生建議假期繼續吃藥,利 ...

我小朋友7歲, 約左私家7月中先睇。

食左藥會 脾氣也較暴燥 ???   我聽有D家長都話會。

我仔就係因為ADHD先影響到佢脾氣暴燥, 成日發癲發皮氣. 先睇醫生食藥wor...

禁食左藥仲大獲 !!! 死得  !

bestwish 發表於 16-6-30 11:55
我小朋友7歲, 約左私家7月中先睇。

食左藥會 脾氣也較暴燥 ???   我聽有D家長都話會。
小兒個性開朗、善良,主要問題是經常魂遊四海,服藥後會留意周圍環境變化,邏輯思維好了,反應快了,因為找回專注力,多了自己的主意,做錯事會想計反駁,以前遇困難便逃避或懶得去想,其實他的善良性格沒有改變,只是他留意多了事物,有時會沒有耐性發起脾氣來。衝動、沒有耐性是ADHD的特徵,唯有包容和灌輸正確觀念給他。
你的小朋友除了脾氣大,還有什麼症狀?下次見醫生會了解一下,第一次看醫生時,他說藥物不會令他性格大變的。

回覆 Hopeful2010 的帖子

藥係一樣架。但政府平到差不多免費。我原在c+試concerta,之後到政府e生睇,e生話無問題可以照開比我,但副作用關係試咗 R... LA 8小時,e生話一個月再返去決定食邊隻,都一樣細心。老實講如長期在c+配concerta,真係好重負擔,個半月藥加診金成3000!所以排到政府黃金期真係好好把握。

tutik 發表於 16-7-2 01:39
回覆 Hopeful2010 的帖子

藥係一樣架。但政府平到差不多免費。我原在c+試concerta,之後到政府e生睇,e生 ...
謝謝你的回覆,請問你的小朋友食concerta有什麽副作用? 小兒頭三星期初吃Ritalin是沒有頻眨眼睛的, 但是覆診後醫生加了開胃藥,最近不停眨眼睛,他說是不由自主地眨,像是肌肉抽搐,不知是因為Ritalin還是開胃藥的影響。有點擔心暑假後加劑量,豈不是副作用更大?

帖子己刪除

副作用係午飯食得相當少,肚漲,晚上難入睡,且有點煩燥,佢會不其然相當掘咁回應我既說話,我想大概藥效過長吧!因為他放學已差不多完成功課,温習一會兒已是他自己休息時間,冇必要全日也拉要咁緊。所以要求短效一點。
開胃藥e生也有開,此藥是需要才用,如果兒子能吃,是否可停?看眼睛情况是否可改善。

tutik 發表於 16-7-3 17:26
副作用係午飯食得相當少,肚漲,晚上難入睡,且有點煩燥,佢會不其然相當掘咁回應我既說話,我想大概藥效過 ...
今天沒有讓他吃開胃藥,眨眼睛情况没有那麽頻密。你的小朋友每天完成功課後還有時間温習,學習效果都很好,我上網查過Ritalin已是副作用較少的藥。未服藥前,小兒無論學習上、做功課或生活上都是在遊魂,臨近期考才服藥,雖然見他各方面都有些進步,始终未試過在服藥中上堂和做大量的功課,内心仍然很不安,看見他不停地眨眼睛也很心痛,也不知何時才可以停藥,有時又怪自己為何不早點發現,早㸃服藥,成績也許不會愈來愈差,實在很予盾。

回覆 tutik 的帖子

請問你是不是 第一次見政府醫生就同佢講有睇私家呀?? 我有藥會帶去比政府醫生睇

因為我明天是第一次見政府醫生, 我想同佢講, 我仔係c+ 有睇緊, 已食 c字頭的藥 3個多月, 可否直頭叫佢開呢隻藥比阿仔, 因為睇一睇c+, 開一個月藥, 要成2000, 真係好大負擔.

我是怕醫生唔肯開藥比我仔, 可唔可以講下你的情況係點呀?

昨天去見完政府醫生啦, 問左半個鐘問題, 之後就話阿仔有 ADHD 的問題.

之後我們都同醫生開門見山講, 阿仔已經在睇 何XX, 也開了, 之後政府醫生主動問我們要開幾多mg 的藥才夠佢係學校的份量. 一開就開左3個月的藥量, 真係好抵, $10.

其實對症下藥真係幫左我們好多, 睇何xx 都係過渡時期, 幸好這幾個月都可以試岩藥比阿仔, 另佢可以做樣樣嘢的時候都可以專心專注.

小bonbon 發表於 16-8-18 14:31
昨天去見完政府醫生啦, 問左半個鐘問題, 之後就話阿仔有 ADHD 的問題.

之後我們都同醫生開門見山講, 阿仔 ...

太好了。 可以慳番好多

小bonbon 發表於 16-8-18 14:31

之後我們都同醫生開門見山講, 阿仔 ...
請問是同一牌子和同一藥廠的藥嗎?

回覆 小bonbon 的帖子

好耐冇上黎,剛睇到。係呀政府e生可以照開,亦專重家長意願,在藥效和副作用中間取平衡。呀仔最後配咗 Retalin LA 10mg, 有需要放學加5mg 短效作為幫助功課、温習。
未開始用,希望開學幫到佢。

Hopeful2010 發表於 16-8-18 16:51
請問是同一牌子和同一藥廠的藥嗎?
藥名是一樣的, C 字頭的藥.

但藥廠就唔知.

我睇何XX 27mg 是 灰色的藥

政府比 36mg 是白色的, 比灰色大粒小小的

tutik 發表於 16-8-18 19:00
回覆 小bonbon 的帖子

好耐冇上黎,剛睇到。係呀政府e生可以照開,亦專重家長意願,在藥效和副作用中間取 ...
係呀, 政府醫生而家都好開放, 直接了當咁仲好, 有時有d 家長未必想孩子食藥, 想用行為治療, 但醫生都話成效一定係食藥快好多. 講真啦! 孩子食藥除了對他本身的問題, 自信及別人對他的感覺 (被標籤) 各方面都有正面的提升, 呢d 都緊要架!!!

引用:Quote:小bonbon+發表於+16-8-18+14:31+昨天

引用:回覆+bestwish+的帖子 小兒10歲,早上6:30

回覆:ADHD 看政府醫生和私家醫生的分別

無分別。我仔以前睇私家後尾轉政府都係同一種藥,效果一樣。

‹ 上一主題|下一主題