用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間幼稚園有support家長小一叩門?
go

邊間幼稚園有support家長小一叩門? [複製鏈接]

同朋友傾開偈,知佢女幼稚園無乜同小學聯繫,佢小朋友叩門叩得好慘,呢啲衰嘢就不在此講,
可否分享一下那些幼稚園有支援比小朋友叩門呢?

包括個人推薦信(唔係人人都有嗰啲)
有否同某些小學有聯繫
甚至幫手打比小學校長傾兩句⋯⋯

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:同朋友傾開偈,知佢女幼稚園無乜同小學聯繫

原帖由 daisylhn 於 16-06-29 發表
同朋友傾開偈,知佢女幼稚園無乜同小學聯繫,佢小朋友叩門叩得好慘,呢啲衰嘢就不在此講,
可否分享一下那 ...
如果咁幫得手,正常咪教得唔深但又好多畢業生入名小果d lor(如聖馬xx大,有家長証實三間女校任揀一間寫推薦信,雖然唔100%包入)。呢類學校出晒名,一定多人報

Charlotte_mom 發表於 16-6-29 13:17
如果咁幫得手,正常咪教得唔深但又好多畢業生入名小果d lor(如聖馬xx大,有家長証實三間女校任揀一間寫推 ...

你指人事支援叩門?

叩門命中率高都係果幾間...

前人種樹, 後人乘涼...

師兄姐入左去小學業積好, 師弟妹叩門起碼INTERVIEW 機會都易D.

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-29+13:17

原帖由 retriever 於 16-06-29 發表
你指人事支援叩門?
其實我諗實有不少小學偏向收邊類幼的小朋友,當然師兄姐的業績功不可沒啦

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+16-06-29+發表同

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-29 發表
如果咁幫得手,正常咪教得唔深但又好多畢業生入名小果d lor(如聖馬xx大,有家長証實三間女校任揀一間寫推 ...
我諗你所提的名校,以及KV/SC/LH 呢啲,校名本身已達到作用,唔使校長出馬

但我諗仍有不少有心的校長會幫下叩門的小朋友掛?

daisylhn 發表於 16-6-29 13:47
我諗你所提的名校,以及KV/SC/LH 呢啲,校名本身已達到作用,唔使校長出馬

大校咁多人, 幫得邊個?!

細校, 幫你寫左, 你覺得有無用?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-29+

原帖由 daisylhn 於 16-06-29 發表
有心有咩用。推薦信人有我有就唔馨香啦。至緊要有實力

hppa  right  發表於 16-6-29 17:45

靠自己最實際

醒目開學勳章 王國長老

回覆:邊間幼稚園有support家長小一叩門?

其實都係,如果成績表寫住品學兼優知規守禮,根本唔需要等叩門信已經會成功。如果只係平平凡凡,校長推薦信又可以推薦d咩?
至於打電話去小學,咪就係實力問題。幼稚園校長有實力年年推薦人入好學校,區內家長自然會知。而且要推薦咪又係推薦最叻果d,唔會推薦晒全校嘛

hppa    發表於 16-6-29 17:45
Bobo1210  係架!就算校長幫你,都要你小朋友有實力先得架!  發表於 16-6-29 14:47

你應該是問面試班

學之園有

引用:其實都係,如果成績表寫住品學兼優知規守禮

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-29 發表
其實都係,如果成績表寫住品學兼優知規守禮,根本唔需要等叩門信已經會成功。如果只係平平凡凡,校長推薦信 ...
當年面試果陣,某校校長咪話每年都收到D唔少呢D电話,但佢得咁少位係手,咁即係,D坊間乜乜出手,其實結果係??

引用:Quote:daisylhn+發表於+16-6-29+13:47+我諗

大校咁多人, 幫得邊個?!

細校, 幫你寫左, 你覺得有無用?
唔止係信,有啲校長可能同某啲小學熟啲,相對會收多啲該幼稚園的學生

Charlotte_mom 發表於 16-6-29 14:01
其實都係,如果成績表寫住品學兼優知規守禮,根本唔需要等叩門信已經會成功。如果只係平平凡凡,校長推薦信 ...

八卦下...

你信唔信果幾大名幼有POWER 校長推薦?

LH 大家都知校長好進取...

有傳話SC校長 同SPCC 好熟, 可以直接推薦人...

版主你信乎?

Charlotte_mom 發表於 16-6-29 14:01
個學生品行成績麻麻地...幼稚園校長點會盡力幫佢推薦呀,唔怕影衰自己個名咩叻果啲,唔推薦都大把人爭住收啦

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-29+14:01

八卦下...

當故仔聽下囉

但確實某啲幼稚園較多人入到一啲津校,唔係一定指名校,

比如觀塘金麗去兩間循道
荊冕堂士德去仁立⋯⋯

當然唔係話完全關事,但會唔會都有幫助呢。

daisylhn 發表於 16-6-29 16:46
當故仔聽下囉
金麗多人入藍循

聽聞係兩校校長以前較熟, 幼稚園會主力推薦家長111選藍循, 咁多人揀自然多人入.

另外, 既然兩個校長較熟, 叩門時點都會著數少少

不過, 近年金麗轉咗推薦家長過海去同一教派既小學喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-29+14:01

八卦下...

我唔信SC,我信寶山,好肯定tim呀

Charlotte_mom 發表於 16-6-29 17:39
我唔信SC,我信寶山,好肯定tim呀

好似邊個話SC 校長是SPCC 出身, 所以...

我都信寶山 X 2

我可以肯定咁講,如果你小朋友有實力(即品學兼優),但派得差, 家長未出聲,校長都已經親自打去小學推薦個小朋友喇。

‹ 上一主題|下一主題