用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ?? ...
樓主: gccky
go

小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ??

引用:Friends+i+know+mostly+going+to+JxxxJxxx+

原帖由 Bunnygirl 於 16-06-29 發表
Friends i know mostly going to JxxxJxxx and WxxSxxx.  Three friends i know (in different years) got  ...
多謝你同朋友寶貴既意見

引用:其實最WORK+嘅係父母同小朋友多D,+多帶小朋

原帖由 Felix223 於 16-06-29 發表
其實最WORK 嘅係父母同小朋友多D, 多帶小朋友參予群體活動 , 多D同人接觸.
都多架,但唔知係咪性格問題,好難改

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-06-29+發表其實我

原帖由 JoyceNgYY 於 16-06-29 發表
我同意呢個比喻,所以啲補品既質素同夾唔夾係好緊要。

經驗係呢類坊間面試班係分3個層次既。。。
感謝

自己教,改下小朋友短處,好多上左仍然無學校收,浪費金錢和時間!

如果你仔仔上面試班有幫助的話,希望你亦可以在這裡分享箇中經驗,給其他父母參考參考

引用:Quote:gccky+發表於+16-6-29+10:12+有朋友

原帖由 hkpapa852 於 16-06-29 發表
首先, 如果你平時無乜訓練定你個你女, 唔好期望面試班會幫到你; 就算有, 幫助都只係極有限

如果你只求心安 ...
我會盡力架,已帶佢做義工,賣旗,去農場,唔知方向啱唔啱,希望呢2年會繼續進步

回覆:小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ??

我個女上過Lex Sxx,不知所謂

引用:我個女上過Lex+Sxx,不知所謂 +

原帖由 suito 於 16-06-30 發表
呢位....唔會試 😑

回覆:小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ??

浪費晒我啲時間

回覆:suito 的帖子

學左好耐嗎?多少堂

引用:我個女上過Lex+Sxx,不知所謂 +

原帖由 suito 於 16-06-30 發表
但好似都有生意,有學生讀緊 😑

回覆:ME1227 的帖子

我就係九龍個間。

引用:我就係九龍個間。 +

原帖由 cheer1 於 16-07-01 發表
我就係九龍個間。
即係邊間?

回覆 gccky 的帖子

個人覺得面試班主要教答題技巧,但係宜家小一面試好多小學都以小組遊戲形式進行,觀察小朋友社交技巧、自信為主,我真係唔知道坊間面試班做唔做到依方面情況,所以,我冇俾小朋友上面試班,但小朋友考到好好offer.

引用:回覆+gccky+的帖子 個人覺得面試班主要教

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-07-01 發表
回覆 gccky 的帖子

個人覺得面試班主要教答題技巧,但係宜家小一面試好多小學都以小組遊戲形式進行,觀察 ...
你小朋友好叻,但我個位自小在家都好活潑好講得,好似開籠雀,但一出街就極度斯文冷靜,好似冇咩自信咁,所以我樣樣都會俾佢試,例如賣旗,自己買票搭車

但我欣賞佢有既冷靜,獨立,愛閱讀,觀察力強,好專注,可以坐低做事1小時都唔怕悶,只係.....社交上差dd , 社交技巧唔識教

我有比小朋友上,唔係呢兩間。

因我小朋友較活潑好動,小動作多,比佢上面試班在規矩方面確有改善。

而老師都會比不同的題目佢哋做,自己未必有咁多時間去準備不同題材。

同埋佢有教我平時點樣改善小朋友一些問題,我覺得有用

回覆:gccky 的帖子

佢dmarketing 超勁,真道又話book 晒酒店做briefing