用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學 VS 保良局林文燦英文小學
樓主: stacylee
go

黃埔宣道小學 VS 保良局林文燦英文小學 [複製鏈接]

回覆:黃埔宣道小學 VS 保良局林文燦英文小學

上年有同學仔扣入黃宣,佢今年小一,佢媽媽話佢小朋友科科都九字頭,但係都係係班上考十六,七名,佢話競爭好大!不過早幾年都聽聞過話佢競爭大,四年班科科八,九字頭,1個B全A都已考8,90名,我諗呢間學校係學校唔谷但家長谷囉~

引用:上年有同學仔扣入黃宣,佢今年小一,佢媽媽

原帖由 Mamalababy 於 16-06-30 發表
上年有同學仔扣入黃宣,佢今年小一,佢媽媽話佢小朋友科科都九字頭,但係都係係班上考十六,七名,佢話競爭 ...
聽到都驚驚

Mamalababy 發表於 16-6-30 14:19
上年有同學仔扣入黃宣,佢今年小一,佢媽媽話佢小朋友科科都九字頭,但係都係係班上考十六,七名,佢話競爭 ...
小一好多人都有90 至100 . 平均分相差0.1 都可以上落幾名,

回覆:Mamalababy 的帖子

糸真咖,阿囡個同學當年插班入去,4科九字頭排五六十名,一直都糸咁,佢話D人分數非常高,一定要個小朋友夠細心,如果吾糸真系好難保持個名次,一級百五人,0點几分就一個名次

反而陳瑞祺,都糸百五人左右,阿囡幼稚園同學讀緊小四,平均分八十零分,都系4,50名之間!

引用:糸真咖,阿囡個同學當年插班入去,4科九字

原帖由 瑩希媽媽 於 16-06-30 發表
糸真咖,阿囡個同學當年插班入去,4科九字頭排五六十名,一直都糸咁,佢話D人分數非常高,一定要個小朋友夠 ...
係呀!所以我朋友而家有d擔心,因為佢覺得佢小朋友成績分數都算ok, 但名次都只係中間咁上下,佢怕到5,6年班,就算有咁既分數都好難去到全級6,70名,咁入B1中既機會又底左,所以大人同小朋友都有一定既壓力!

我朋友個女都有后悔轉校,佢話點樣谷都系果個名次,現在升小五了,佢依然糸果個名次,雖然入左精英班,都系包尾果D,佢仲講無論點谷,人地比你更加谷,佢小朋友分數都吾低咖,4科90零分,都糸5,60名果個位置

上年升中果版有個小六家長講3科A,一科B,老師講系band3,後來真糸派左band3

因為份卷太淺嗎?

瑩希媽媽 發表於 16-6-30 18:28
上年升中果版有個小六家長講3科A,一科B,老師講系band3,後來真糸派左band3

...
吓…我都有睇嗰個post,乜後來真系派左b3…??

個位家長簽左直資!你地應該講緊以下呢個 post

不過都唔關間學校事既,係入面d人個個都算叻,係咁谷,只可說係自己分數唔夠其他同學高就要接受現實!

引用:我朋友個女都有后悔轉校,佢話點樣谷都系果

原帖由 瑩希媽媽 於 16-06-30 發表
我朋友個女都有后悔轉校,佢話點樣谷都系果個名次,現在升小五了,佢依然糸果個名次,雖然入左精英班,都系 ...
如果你朋友女keep到5,60名內,應該升B1中冇乜問題既,佢間學校好似有四十零個%升到B1英中,所以要叫你朋友keep 住啊!

引用:因為份卷太淺嗎? +

原帖由 eunice_enya 於 16-06-30 發表
因為份卷太淺嗎?
朋友話份卷唔算淺,由其中文!

吾系呢個家長,系另外一個,是上年升中的,呢個貼果個家是几年前升中了

朋友個女5,6,70名都有考過,佢話其實都算邊緣人了,睇下5年級有無進展,佢已經諗定b1尾b2頭中學了,另外佢都講學校有得家長閱卷的,佢話D卷吾算深,同埋普通話同宗教都計入名次的,各占百分十,所以呢兩科都要顧及,其實几大壓力

‹ 上一主題|下一主題