用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油尖旺31網點揀到30個志願?
樓主: ritalwt
go

油尖旺31網點揀到30個志願?   [複製鏈接]

kkhon 發表於 16-6-29 11:24
回覆 apple1990 的帖子

吓!第4羅都吾入,31網愈來愈難搞。我之前派第5羅。
係呀,乙4 羅裕積都唔中。31網係死亡組別!

只有天與地!

我當年都是甲丶乙一都是舊油天,大部分人揀新油天多,你点解揀舊油天?

回覆 kkhon 的帖子

今年有家長填乙二都入唔到羅,入乙三廣官

其實都係靠d運, 31網5間好嘢(St. Mary's, 新油, 舊油, 循道, 德信), 其他6間都係二線學校, 個個都填嗰5間, 冇運 ? 點會中!
今年31區收555人
5 大 加埋有 (263 人) - 全男56人, 全女 47人, 男女校收160 人
6 大寶校放 293 人
自己計下probability 先再選吧!

raymoney 發表於 16-6-29 02:17
31網係天地網,妳要中St. Mary's就要咁排,我自行唔夠分,統一甲部機會接近零....要入就要兵行險著,唔博冇得諗 ...
兵行險著? 要中St. Mary's就要咁排? 其實乙二同之後嘅選擇, 對你中乙一嘅機會有乜影響? 你有私小backup? 只可以話你好彩. 如果乙一唔中, 你已經唔知"碌"咗去邊.

raymoney 發表於 16-6-29 13:02
其實都係靠d運, 31網5間好嘢(St. Mary's, 新油, 舊油, 循道, 德信), 其他6間都係二線學校, 個個都填嗰5間, ...
其實,基道及羅裕積喺31網算係2線,其他係3綫寶校。

You are right !

都係博一博, 話明天地網㗎啦
一係St. Mary's, 一係油麻地街坊會

raymoney 發表於 16-6-29 13:18
You are right !

都係博一博, 話明天地網㗎啦
今年係方樹泉薦底,冇揀都派到!

apple1990 發表於 16-6-29 13:18
其實,基道及羅裕積喺31網算係2線,其他係3綫寶校。

其實大家覺得德信算係1線定2線呢? 上年德信有接近一半人升Band 1中學喎,仲要全男仔 (在男女校中男仔升Band 1率,通常低於整體升Band 1率),在31天地網的情況下,照道理應該好多人不敢搏超熱3大,而放德信第一,抽到之後再扣更心儀學校,但奇怪以上回覆似乎不多人這樣排。

因為樓主所生的是女兒, 所以上述主要提及St.Mary 或男女校。

今年我認識兩位家長
一位是住深水步區, 想入羅, 佢自行填羅, 派唔到, 抽獎甲一填羅, 乙部填本區, 結果派基全, 仍派唔到羅, 要叩羅, 等消息中

另一位本區填羅第三也派不到

呢個網要好小心決定第二三四五志願

回覆:wongkaka 的帖子

It's true! 所以想睇吓大家有咩意見。我真係唔想第二志願就填啲寶落去

ritalwt 發表於 16-6-29 22:29
It's true! 所以想睇吓大家有咩意見。我真係唔想第二志願就填啲寶落去

...

今年經驗....個人建議如下:
甲1&乙1 : 一線(四選一: St. Mary, 循道 or 新舊油天)

乙2 & 乙3 : 二線 (基道 or 羅裕積)
乙4 往後 : 餘下任排

另外,今年經驗,循道、新舊油天及 St. Mary , 當叩門階段時,完全唔睇 111。 所以自行階段,可以選您其他想叩門嘅小學,如您只有 15分! 順帶一提,今年方樹泉冇揀都派到。

回覆:apple1990 的帖子

Thanks for your reply!

即係31網完全靠運,一係5大一係4寶,咁死都唔掂!

apple1990 發表於 16-6-29 22:45
今年經驗....個人建議如下:
甲1&乙1 : 一線(四選一: St. Mary, 循道 or 新舊油天)
方樹泉無揀都派到?

估唔到佢咁唔受歡迎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-4 10:32
方樹泉無揀都派到?

估唔到佢咁唔受歡迎
係,今年我哋填第10方樹泉都派到。我朋友隔離網,冇揀過方樹泉又派到,因方樹泉借咗廿多過位畀隔離網!

apple1990 發表於 16-7-4 10:42
係,今年我哋填第10方樹泉都派到。我朋友隔離網,冇揀過方樹泉又派到,因方樹泉借咗廿多過位畀隔離網! ...
隔離網又唔同, 隔離網連埋區內寶校都唔夠位, 一定有機會派到方

其實我反而有興趣想知, 點解大家對羅咁有興趣呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題