用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學
樓主: bbroy
go

聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

St joe轉左全日升中應該機會大左

引用:我個仔而家讀緊聖保羅書院小學+一年班,+剛

原帖由 bbroy 於 16-06-28 發表
我個仔而家讀緊聖保羅書院小學 一年班, 剛收到電話通知去聖若瑟小學參加插班筆試。

以下是朋友的疑惑和煩 ...
五星級校舍、私人泳池(未來)、同學階層質素平均高尚、九成上中學、背山面海地靈人傑,自己衡量一下啦

收咗先算

引用:Quote:原帖由+bbroy+於+16-06-28+發表我個

原帖由 boyi 於 16-06-29 發表
五星級校舍、私人泳池(未來)、同學階層質素平均高尚、九成上中學、背山面海地靈人傑,自己衡量一下啦

...
有d似樓盤廣告...

Over the years, there are many kids transferred from SPCPS to SJPS. Seldom heard the other way round.

引用:Quote:原帖由+bbroy+於+16-06-28+發表我個

原帖由 boyi 於 16-06-29 發表

...
但這裏似乎只一窩蜂去名氣大的學校,較少人真係去了解學校在師資、課程、活動等方面去了解然後才選擇。
樓主,我建議你找找身邊用家傾下了解入邊的情況。
我個人唔鍾意小朋友轉校,小朋友努力建立友誼、對學校的歸屬感,又要從頭來過。如果是小朋友現在讀的學校有問題,還值得考慮去轉。沒有最好的學校,找適合的就好了。

boyi 發表於 16-6-29 00:15

...
我比較現實, 兩間教學水平差不多既學校, 我無必要去俾多D管理費

直資中學堅持唔開DSE以外既課程, 結果年年有>20%中六畢業生要海外升學, 亦係一個要考慮既問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有時都會諗下大家級數唔爭好遠,小朋友宜家亦讀得開心,而且spb校舍真係好好多,兩間讀得好都係入u冇難度,話係st jo畢業固然係叻,聖保羅畢業亦唔失禮。

Sj

回覆:bubuG 的帖子

其實樓主入紙申請個刻已經決定左,只係想大家支持下,增加信心,要重新做精美的 portfolio ,吾通食飽飯太得閒

twotwoshing 發表於 16-6-29 08:41
有時都會諗下大家級數唔爭好遠,小朋友宜家亦讀得開心,而且spb校舍真係好好多,兩間讀得好都係入u冇難度, ...

會唔會位置都係一個問題?

SPB 位置比較吊腳.

ST.JO 地鐵站行到去.

當然都係收左先諗.

都唔係話收左先諗架,如果諗完去考都要操paper,spb係中小,st jo係英小,要操英文數,唔係空槍上陣就掂,而且考完試咁耐重要重拾考試狀態,去得考嘅應該都係一線級頭十或二線級頭五,半斤八兩

如果唔去考,直接計劃去旅行, gogogo

twotwoshing 發表於 16-6-29 13:08
都唔係話收左先諗架,如果諗完去考都要操paper,spb係中小,st jo係英小,要操英文數,唔係空槍上陣就掂, ...

SPB 係中小我真係而家先知...

SPCC 就係中小...

考下無壞.

引用:+本帖最後由+twotwoshing+於+16-6-29+13:08

原帖由 twotwoshing 於 16-06-29 發表

都唔係話收左先諗架,如果諗完去考都要操paper,spb係中 ...
學校要請得去插班試已證明實力都有番咁上下,需唔需要為應考而操卷就因人而異,不過唔應該俾小朋友對插班試増添額外壓力,我覺得應考時狀態都十分緊要,所以要照顧好身體,到時唔好有病同埋之前要有充足睡眠去應付考試。

hppa    發表於 16-6-29 14:31

回覆 eng_f_f 的帖子

I guess you had better visit the SJC website to get a better understanding of the school before you made your comment: -

http://www.sjc.edu.hk/staff.php?content=principal

引用:我個仔而家讀緊聖保羅書院小學+一年班,+剛

原帖由 bbroy 於 16-06-28 發表
我個仔而家讀緊聖保羅書院小學 一年班, 剛收到電話通知去聖若瑟小學參加插班筆試。

以下是朋友的疑惑和煩 ...
想小學讀得輕鬆就揀聖保羅書院小學,但中學就st jo 勝一籌,睇下你點取捨啦!

雖然SPB收生人數少, 但認識入到的數位男生又唔係認真TOP, 只得呢間收, 仲係幼稚園要開始補全科...

SJC係神校級, 不容置疑

引用:Quote:waynerooney+發表於+16-6-28+23:33+

原帖由 eng_f_f 於 16-06-30 發表
SJC都叫做最top之一? 哈哈 恕我孤陋寡聞!
咁spcc dgs dbs 要行開一邊了
你的確係孤陋寡聞