用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學
go

聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

我個仔而家讀緊聖保羅書院小學 一年班, 剛收到電話通知去聖若瑟小學參加插班筆試。

以下是朋友的疑惑和煩惱,大家可否比一些意見?謝謝!

想請教各位有經驗家長, 其實聖保羅好啲定係聖若瑟好啲? (我知道咁樣問唔係好啱, 但係我之前只係諗住寄信去,冇諗過佢真係會邀請我哋參加筆試)

二年班插班對小朋友影響會唔會好大? 如果插班有冇啲乜嘢要特別留意?

王家爸爸  邊間近屋企?  發表於 16-6-28 11:29
hppa  i prefer SJ. SJC has a higher band than SPC.
二年班插班 no big affect on the child. it is better to    發表於 16-6-28 10:47

回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

樓主,點解申請插班?申請左,又問轉唔轉好?

既然無諗過, 唔好去了, 如果收你之後又要煩讀唔讀好. 開心放暑假罷.

其實樓主問的問題相信是很多人都想知道。例如插班生有什麼地方需要衡量,如何決定值不值得轉校,兩所小學的教學方式分別等等。有沒有前輩可以幫幫樓主?

想請問你小朋友在spb咩成績?是否全級頭幾名架?many thx

你想小朋友轉校的原因是甚麼? 因為有細佬跟尾定係學費問題?
學費方面,如果小朋友成績名列前茅,學校有獎學金可以全免或者半免學費。
兩間學校各有特色,但升中壓力方面,相信聖保羅書院小學會細好多。

If your son can successfully transfer to SJPS, no need to too worry about promotion to SJC.

In fact, all Band 1 students and majoirty of the Band 2 students of SJPS can be promoted to SJC.

回覆 bbroy 的帖子

is money an issue?

引用:我個仔而家讀緊聖保羅書院小學+一年班,+剛

原帖由 bbroy 於 16-06-28 發表
我個仔而家讀緊聖保羅書院小學 一年班, 剛收到電話通知去聖若瑟小學參加插班筆試。

以下是朋友的疑惑和煩 ...
我會去試SJ,如果考到即轉。

多謝各位的回覆!相信我的朋友會看到大家的意見!謝謝!

2間都好, 我會傾向唔洗$

引用:If+your+son+can+successfully+transfer+to

原帖由 KikiDaddy 於 16-06-28 發表
If your son can successfully transfer to SJPS, no need to too worry about promotion to SJC.

In fact ...
咪係,俾你插到班,應該有能力上到書院~~~

引用:多謝各位的回覆!相信我的朋友會看到大家的

多謝各位的回覆!相信我的朋友會看到大家的意見!謝謝!
你囝囝去插班,你朋友想問意見,再俾意見你乎

adriantai  好複雜  發表於 16-6-28 18:10

我又試下從另一角度諗下。如果有能力插班去聖若瑟小學既學生,一定係係聖保羅書院小學名列前茅, 係呢個基楚下讀聖若瑟小學升上聖若瑟書院應該無問題,但同樣地留係聖保羅書院小學攞獎學金以及升上書院(同樣有獎學金) 都應該無問題。
係呢個基楚下,讀直資學校,學生係唔係可以得到更加多既資源(因為直資學校除了收學費仍有和津校同樣既政府資助)?  直資學校資源多,課外活動也會較多元化。
而且今年小一既聖保羅書院只有3班共99個學生,學生可以代表學校出外比賽既機會會多好多。

引用:Quote:原帖由+bbroy+於+16-06-28+發表多謝

原帖由 mcl203 於 16-06-28 發表
你囝囝去插班,你朋友想問意見,再俾意見你乎
咪咁多心啦!乜真係好少人這樣幫朋友問嗎?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-28+發表你囝

咪咁多心啦!乜真係好少人這樣幫朋友問嗎?
你寫嫁

多謝各位回覆!亦收到一些EK朋友的pm,主要係問'我'個仔在st paul boys考咩成績才有這個st jo插班門票...真係唔好意思,確實這個標題是代朋友問😅⋯⋯朋友沒講佢個仔在校的事,我也不會主動查詢,所以我答不到你們,不好意思!
而我真果個仔又未夠秤去考小一😝,希望大家唔好誤會😊
其實只要將我post開頭果段說話《我個仔⋯》和《以下是我朋友⋯⋯》果幾句調轉,就比較通順and清楚。😁
thx!

醒目開學勳章

一間英小,一間中小?

我兒年前就是插SJPS2年級, 建議考咗試先算吧,30人最後揀4-5個考得最好嘅2nd in最終收3個,其實如果收得,升返SJC應該不用太擔心吧,而SJC無論成績校友成就等都係香港最top之一