用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀
樓主: Chrisksyeung
go

農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀 [複製鏈接]

Chrisksyeung 發表於 16-7-1 21:09
我係111扣入,但幼小讀活動教學英普班,所以擔心阿仔讀傅統小學(馬官),不適應。有冇家長可以比啲意見我。

...
其實間間官津小學都係差唔多, 唔好對官津小學所謂既"活動教學"有太高期望
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

karen55407 發表於 16-7-1 20:46
以我所知,MCS Grade A & B穩入,B-係要抽
消息來源指,Grade C 派到女英中,當然,有機會係執死雞...
恐龍家

小曳人 發表於 16-7-2 12:50
消息來源指,Grade C 派到女英中,當然,有機會係執死雞...
邊間女英中先?

小曳人  聖羅撒  發表於 16-7-2 12:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小曳人 的帖子

小曳人 聖羅撒

呢間同聖家, 係近年升中人數少既情況下, 都成日俾B2生偷到雞

引用:Quote:karen55407+發表於+16-7-1+20:46+以

原帖由 小曳人 於 16-07-02 發表
我啲朋友無咁好彩,派得差,不過都叩到培道同真光

奥脫福 發表於 16-6-28 16:22
Agree with you.  For the whole Net KL3 in SSPA (i.e. Net 34, 35 and 41 in primary schools),
only  ...
邊個話CSK最好?拔萃小學呢?聖家又如何?不能斷估無痛苦!

hkpapa852 發表於 16-6-28 17:10
神校學術叻唔叻其實唔係無辦法知, 睇下中學校務報告既Pre-S1既平均分, 都可以估到D.... MCS中一學生既Pre- ...
對於hkpapa852的言論,在下有以下商榷:

1. 我想學校叻唔叻、好唔好唔係剩係睇Pre-S1 的平均分,還要看該校對學生的整體培育、老師的責任心和校風等等,只看成績只是敷淺的表現。

2. 課本的深淺能真實反映各校的學術水平嗎?有些學校為顯示自己的水平較高,故刻意用一些較深的課本,這又如何評估?此外,閣下真的有全面比較過這些熱門小學中、英、數、常等科的課本嗎?又有沒有比較過他們給予學生的習作呢?「比較過佢地既用書嚟估計」根本就極度主觀的論述。

3.至於沒有公開升中派位既學校就唔應該有一個合理既期望的說法更是無稽,事實上,很多傳統名校都沒有公開升中派位結果,原因有很多,每間學校都有自己的考慮因素,故這種說法只是無知之言。

我認為評論學校跟評論人和事一樣,都要用邏輯思考。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-28+17:10+神

原帖由 tomchan666 於 16-07-06 發表
對於hkpapa852的言論,在下有以下商榷:

1. 我想學校叻唔叻、好唔好唔係剩係睇Pre-S1 的平均分,還要看該 ...

Chrisksyeung 發表於 16-7-2 10:12
考唔到心儀私或直資
最後樓主揀左邊間?

引用:+本帖最後由+ChiChiPaPa+於+16-7-1+11:36+

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-07-01 發表
Hello有事想請教你呀,想問而家福馬課外活動有第二輪校車嗎,小朋友泥緊選小學,姐姐是畢業生(都要抽),但家住觀塘寶達果邊怕無校車到,另外知否而家用緊邊間校車公司嗎?好長...唔該哂🙏🏼

回覆:vy20051126 的帖子

可致電潘氏 26062780查詢校車

回覆:農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀

想知有無今年福馬升聿既資料?
幾多%上到b1學校?

回覆 hkpapa852 的帖子

請問為何幾間官立小學都無.升band 1 %??
‹ 上一主題|下一主題