用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀
樓主: Chrisksyeung
go

農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀 [複製鏈接]

回覆:Lingfung813 的帖子

唔明點解笑人

唔一定奉基係最好,只不過佢曾相對透明地公開升中資料,那年升B1比率大約三十幾丶四十未到,全港升中生有三份一是band1,即是33.3%,奉基在黃埔是囗碑不俗的,但4成未到的B1比率是僅高於33.3%幾個percent,唔太相信壓倒性比其他兩間好。
新華德,完全no idea。馬頭涌一直是區內大熱,"熱門"兩字對數據派的確是虛浮,升中不透明是事實,但除非一直以來區內的人錯晒,原來是連B1比率連平均數字33.3%都無,否則放了奉基而選佢,有多大的輸面呢?可能有贏面喎。馬頭涌是非常注重111,在此校首輪叩門成功,相信樓主是111。為何要拋棄初衷?因心儀新華德但是在他區所以之前無揀?
如果心儀新德只想找認同,可以去此校專區,在此公海區可能比較難。

beagoodman 發表於 16-6-28 14:36
唔明點解笑人

唔一定奉基係最好,只不過佢曾相對透明地公開升中資料,那年升B1比率大約三十幾丶 ...

就事論事, 個人認為九龍城三個小學網中, 除了2大超級私小, 以及有直屬中學個幾間名校以外, 學術應以CSK為首.

但CSK升B1比例係幾多呢? 前年37%, 上年44%.

再以一個簡單數學概念去諗, 全區只有1/3 B1學生, 如果間間小學水平一樣, 就間間都只有1/3 B1. 但只要有一間出色D, 如50%, 其餘小學如果仍然係平均水平, 全部既B1比例都會少過1/3.

九龍城區有APS, KTS, 再加幾間名校既學生, 相信佢地既B1比例, 遠高於50%, 再扣埋餘下幾間有登升中派位資料出嚟既學校, 咁其餘官津小學, B1比例真係仲會有幾高呢? 自己諗吓計吓吧!

人云亦云亦不代表佢地全部係啱, 事實有時係殘酷既.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀

我選馬官是因大熱,選新華德因宗教和普教中。所以未決定。多謝你們意見。

hkpapa852 發表於 16-6-28 14:47

就事論事, 個人認為九龍城三個小學網中, 除了2大超級私小, 以及有直屬中學個幾間名校以外, 學術應以CSK為首.

但CSK升B1比例係幾多呢? 前年37%, 上年44%.

再以一個簡單數學概念去諗, 全區只有1/3 B1學生, 如果間間小學水平一樣, 就間間都只有1/3 B1. 但只要有一間出色D, 如50%, 其餘小學如果仍然係平均水平, 全部既B1比例都會少過1/3.

九龍城區有APS, KTS, 再加幾間名校既學生, 相信佢地既B1比例, 遠高於50%, 再扣埋餘下幾間有登升中派位資料出嚟既學校, 咁其餘官津小學, B1比例真係仲會有幾高呢? 自己諗吓計吓吧!

人云亦云亦不代表佢地全部係啱, 事實有時係殘酷既.

Agree with you.  For the whole Net KL3 in SSPA (i.e. Net 34, 35 and 41 in primary schools),
only 1/3 are Band 1 students and the seats may have already been occupied by students
from those famous schools!  I am sure that hkpapa can work out the following calculation:

1.  Number of P.6 students in KL3 in the school year 2014/15
2.  Number of Band 1 students in KL3 in the school year 2014/15
3.  Number of P.6 students from famous schools in Net 34, 35 and 41 in the school year 2014/15
4.  Estimated number of Band 1 students from (3)
5.  Estimated number of Band 1 students from other schools in Net 34, 35 and 41
6.  Estimated overall % of Band 1 students from other schools in Net 34, 35 and 41

I guess that 30% should be an excellent figure and I wonder these 3 schools under this topic can reach
this percentage or not!!!

PS:  Extracts from a notice of a school in the net.  Althogh their six years' life may be very harsh,
now it is harvesting time and they can be relaxed.... for a week la!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-28+14:48+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-28 發表
你的無私數據一直在Ek是一流,深表佩服。

純粹交流:

1.)回覆此帖,最主要是不屑有人嘲笑樓主,

2.)人云亦云是不科學,但沒數據的唔一定比有數據的差。如果奉基B1比率是50%左右,我都會覺得樓主很可惜放了它,但其實只是under40%,嗰d人笑乜?當然原來馬頭涌B1原來得2X%或更低,原來接近寶校,咁就真係無話可說。
3.)透明度高是好,但不透明不代表一定不濟。Maryknoll小學其實也不透明,或許神校不許侵犯,又或者神校!唔洗啦!
4.)KTS,APS當然高,但也有不少被視為寶校在內拖低,正如你都叫人唔好去34呢個天地網。
5.)CSK係好學校,但除了那些超班私校、有直中的等等之外,學術就以它為首的說法,沒足夠證據支持。

beagoodman 發表於 16-6-28 16:40
你的無私數據一直在Ek是一流,深表佩服。

純粹交流:

神校學術叻唔叻其實唔係無辦法知, 睇下中學校務報告既Pre-S1既平均分, 都可以估到D.... MCS中一學生既Pre-S1三科既平均分, 近乎係全港B1中學中最高...... 當然要拗又可以話MCS中學唔只收小學既學生......

CSK學術好係咪好D? 呢點的確係好個人既觀感, 不過我識幾個小朋友係九龍城區幾間熱門小學讀書, 比較過佢地既用書嚟估計.

至於弱勢學校, 佢地一級有幾多人? B1百份比低都其實唔會拖得條大數太低....

或者咁講, 係九龍城三個小學網中果D沒有直屬B1中學既官津小學, 尤其係個D沒有公開升中派位既學校, 如果你以為佢地既B1比例係會高過40%, 個人認為唔係一個合理既期望.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

beagoodman 發表於 16-6-28 14:36
馬頭涌是非常注重111,在此校首輪叩門成功,相信樓主是111。

今年有人000扣入

回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa852活用了逆向思維(我學到嘢了), KL3在神級直私津林立下, 其他小學的平均Band1率一定唔会高, 在疑點歸於被告下, 没有公佈升中實質數據的小學被睇低一線是一個合理的質疑, 不能只說我們存有偏見。

回覆:農圃道vs新華德vs馬頭涌官立點揀

樓主去得玩插班,相信都係為升中鋪路,都升小四囉,正路係咪應轉去間升中較有保障嘅學校呢?hk爸爸只係以數據指出邊間較強

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-28+14:48+

我一直都知道九龍城區無直屬中學嘅小學,係好輸蝕,因為有兩大名私霸咗好多band one位。但係就無好似你睇得咁立體,能道出它們如有超過三分一band one成績已經係超水準

hkpapa852  男人鍾意計數嘛   發表於 16-6-29 08:28

中哂紅心!
我們可以做的就是增加中簽或然率及減少uncertainty.
好多表面而無法計算的原因,放棄吧
如果我的有心人明白這樣的計算便好。

hkpapa852  無辦法, 男女天性唔同   發表於 16-6-29 08:49

jk111jk 發表於 16-6-28 17:59
hkpapa852活用了逆向思維(我學到嘢了), KL3在神級直私津林立下, 其他小學的平均Band1率一定唔会高, 在疑點 ...

其實主要係有一D條件, 先可以估計:
1. 全區只有1/3學生屬於B1
2. 有一批有公開升中派位成績既熱門學校資料

以下係屬於九龍城中學既小學, 大家有興趣不妨自己填D資料去估計吓各校B1比例:

小學估計小六呈分人數估計B1比例估計B1學生人數
何壽南

九龍靈光小學

農圃道官立小學

馬頭涌官立小學

聖十架

陳瑞祺(喇沙)小學

40%

聖公會牧愛小學

28%

協恩中學附屬小學

50%

聖公會聖匠小學

合一堂學校

紅磡信義學校

天主教領島學校

獻主會小學

聖羅撒學校

50%

基道小學九龍城

獻主會聖馬善樂小學

天神嘉諾撒學校

50%

聖公會奉基小學

40%

聖公會聖提摩太小學

葛量洪校友會黃埔學校

黃埔宣道小學

40%

馬頭涌官立小學(紅磡灣)

聖公會奉基千禧小學

40%

耀山學校

華德學校

拔萃小學

50%

嘉諾撒聖家學校

50%

喇沙小學

50%

樂善堂小學

瑪利諾修院學校(小學部)

50%

九龍塘官立小學

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

50%

基華小學九龍塘

九龍塘天主教華德學校

聖博德學校

福德學校

九龍塘學校(小學部)

80%

九龍塘宣道小學

80%

香港培道小學

30%

九龍真光中學(小學部)

40%

聖三一堂小學

35%

聖若望英文書院(小學部)

啟思小學

保良局林文燦英文小學

民生書院小學

50%

香港培正小學

50%

拔萃男書院附屬小學

50%

合共

選擇九龍城中學網升中既B1人數應為1580 (4740既1/3), 即係其餘26間學校合共尚可有402個B1學生

李炳小學升中網屬於油尖旺, 所以不納入九龍城中學網B1學生計算範圍
神召會第一小學不為學生呈分, 所以不會被EDB納入計算範圍

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852, 唔好意思騎劫一下個POST. 一直見你分享的資料都好有用. 我近期有相同疑問,因小囡巳有德雅在手,考慮仲有個妹妹,又住沙田,現正叩沙田區小學. 雖然明知到今日都冇回覆都好渺茫, 但都想等埋2/7. 但我最近有個疑問,見德雅派位好像唔錯, 是否正所謂弱區強校?我都只是等沙田的二線小學,沙田是強區但我叩一般學校。咁比較起黎,將來升中其實是否德雅升BAND1 機會會稍高一點點呢?(當然要囡讀到書為先決條件).

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-29+09:14+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-29 發表
唔好意思, 我將表中b1人数相加(最右column), 是1180, 不是925.  am i something wrong?  thanks

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-29+09:14+

st rose, 两間聖家, maryknoll band 1% 只有 50%, 咁這幾間band 2生可以入返直屬中學? 否則ㄧ半人咪出事?

lovebb2 發表於 16-6-29 10:03
st rose, 两間聖家, maryknoll band 1% 只有 50%, 咁這幾間band 2生可以入返直屬中學? 否則ㄧ半人咪出事?:t ...

只係估計, 實際應該會多D....... (起碼我無高估佢地先)

坦白講, LS, MCS, SRL, HF, 民生等中學當年仲可以做得英中, 即至少在中一收生要有85%B1學生, 咁佢地直屬小學既B1學生比例, 一定唔會太少.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-06-29+發表

原帖由 lovebb2 於 16-06-29 發表
st rose, 两間聖家, maryknoll band 1% 只有 50%, 咁這幾間band 2生可以入返直屬中學? 否則ㄧ半人咪出事?:t ...
srl一級約120人,上到小6應少啲,頭20個左右通常走,所以早2年係有考級100都上得到書院

lovebb2 發表於 16-6-29 09:55
唔好意思, 我將表中b1人数相加(最右column), 是1180, 不是925.  am i something wrong?  thanks

...
呀.... 個excel打錯咗D嘢, 所以計錯數, 改番了 (牧愛個B1比例都調整番, 應該只有~28%)

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-6-29+09:55+唔好

呀.... 個excel打錯咗D嘢, 所以計錯數, 改番了 (牧愛個B1比例都調整番, 應該只有~28%)
...
many many thanks, 計完, 其他的小學(沒有在估計B1比例column 顯示的小學) 入band 1%平均只有17.2%, 咁少!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-06-29+發表

原帖由 lovebb2 於 16-06-29 發表
many many thanks, 計完, 其他的小學(沒有在估計B1比例column 顯示的小學) 入band 1%平均只有17.2%, 咁少!: ...
或然率的利害

‹ 上一主題|下一主題