用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會將軍澳基德小學 & 優才
樓主: Ceeci
go

聖公會將軍澳基德小學 & 優才 [複製鏈接]

將軍澳基德2011-2013年度中一派位結果

銀禧中學, 旅港開平商會中學, 聖言中學, 迦密主恩中學, 將軍澳官立中學, 景嶺書院, 宣基中學, 羅氏基金中學, 福建中學(觀塘)英文部, 梁式芝書院, 東九龍匯基書院

其他中學包括:
仁濟醫院王華湘中學, 港澳信義會慕德中學, 東華三院呂潤財紀念中學, 聖公會梁季彝中學

優才直資一般認知是band2。
基德校方話有 30% 升英中,應該也就是 band2吧。
無數據每年能有多少人入 "旅港開平商會中學",  "聖言中學" 呢類中學?

回覆:聖公會將軍澳基德小學 & 優才

兩間approach 應該差很遠吧!不敢答你邊間好些,學生類型很不同

係TKO如果真係要叩門, 都無理由叩基德.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

完全同意

樓主咁辛苦入到優才, 點解會叩一間不太熱門的學校?
不知道樓主的囝囡係邊類小朋友, 如果小朋友係受教, 肯努力的, 優才確實比基德好, 優才會俾好多機會小朋友去發揮, 不過成績追唔上的, 確實係會勸退, 學校係會俾壓力家長

引用:樓主咁辛苦入到優才,+點解會叩一間不太熱

原帖由 kayi0556 於 16-06-28 發表
樓主咁辛苦入到優才, 點解會叩一間不太熱門的學校?
不知道樓主的囝囡係邊類小朋友, 如果小朋友係受教,  ...
我都覺得係、優才點都好過基德! 唔明點解要放棄優才! 兩間學校唔使比較都知邊間好

回覆 hkpapa852 的帖子

想問如果將軍澳區叩門應該叩邊幾間?我不是太熟悉。

計唔計錢都係優才吧

hkpapa852 發表於 16-6-28 17:32
係TKO如果真係要叩門, 都無理由叩基德.......
上完8堂、交埋兩份功課、落埋大訂, 邊會有人揸優才叩基德 ?

如果心儀基徳, 使乜攪咁多, 一來自行必入, 63個位得29人申請
就算自行無選, 甲一、二、三 都入到, 到乙部應該乙1至10都入到.

其實基德都幾隱世, 好多TKO人都唔知係邊,

AgapePa 發表於 16-6-29 16:11
上完8堂、交埋兩份功課、落埋大訂, 邊會有人揸優才叩基德 ?

如果心儀基徳, 使乜攪咁多, 一來自行必入, 63 ...

可能想免費,扣左好多間,得呢間有OFFER

考優才過幾十關, 有OFFER之後竟然會去扣3線學校門??????????????

引用:有朋友個仔讀優才,升小四,學校會教快D個

原帖由 Abibe 於 16-06-29 發表
有朋友個仔讀優才,升小四,學校會教快D個進度,特別係數學,英文有自己教材,有外藉老師,會tailor made, ...

對,數學是比EDB標準教快半年。但如果你只是從一位優才學生英語水平來推斷優才普遍的學生英語水平比本地學校落後的話,那可能有點武斷了。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-28+17:32+係T

原帖由 AgapePa 於 16-06-29 發表

如果心儀基徳, 使乜攪咁多, 一來自行必入, 63 ...

樓主可能覺得被這8堂及功課折磨夠了而對優才失望,但又對TKO不熟悉,所以慌不擇路有門便叩。

Deleted ...

Deleted ...
Deleted ...

回覆:聖公會將軍澳基德小學 & 優才

幾好學校都有差學生,我小朋友讀基德,係統一派去,好失望,叩過好多門,無消息。我最初諗讀一年在試下叩過。
今年开小二,小朋友讀得好開心,不想轉校在校守紀律,成績不錯。做父母只想這樣。
無論二或三線,就算一線都有差學生。

所以有D家長一開聲就標籤某學係band幾,其實有否了解過間學校呢?

無知人 發表於 16-6-28 10:49
優才直資一般認知是band2。
基德校方話有 30% 升英中,應該也就是 band2吧。
無數據每年能有多少人入 "旅港 ...

我諗你真係冇睇過優中DSE成繢先會有這樣的認知。
‹ 上一主題|下一主題