用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 雞頭定鳳尾選擇...
樓主: jason1977
go

雞頭定鳳尾選擇... [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-27+22:53+

原帖由 MASAYA 於 16-06-28 發表
掉晒d中文書
會否又変成英強中弱

mcl203 發表於 16-6-28 09:35
會否又変成英強中弱
佢個中文太強,去英美一年都應該未追得上中文
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:jason1977+發表於+16-6-28+02:36+唔

原帖由 王家爸爸 於 16-06-28 發表
絕對相信,因為見好多傳統名校最高分都係80左右,所以78.x其實係好高分。  ...
點計平均分先,又x9x6x3x2 乎??

F3 八十分都只係級七八十名?

可能間學校同學真係好勁, 另一個可能......要睇下d卷點出.

谷係可以谷, 但要谷到級頭3-4名(以級人數120-150計), 又唔係咁易可以谷得到.

mcl203 發表於 16-6-28 09:38
點計平均分先,又x9x6x3x2 乎??
我仔嗰間中、英文係300分滿分;數學、IH、IS係200分滿分;其他有啲係100分滿分,有啲係50分滿分。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-28+09:38+點計平

原帖由 王家爸爸 於 16-06-28 發表
我仔嗰間中、英文係300分滿分;數學、IH、IS係200分滿分;其他有啲係100分滿分,有啲係50分滿分。
...
落成績表咪好精彩,分數爭幾條街

mcl203 發表於 16-6-28 09:43
落成績表咪好精彩,分數爭幾條街
幾個月前影低咗啲中四分數,見中文全級第三都係194(即係唔夠65分)、英文全級第三都係239(即係唔夠80分),其實好多傳統名校都係咁上緊,所以話網友jason1977唔係吹水,78.X都入精英班係好正常既事。

bobbob  中學攞70分以上已經係A啦,有乜出奇  發表於 16-6-28 11:35
mcl203  呢個我都知   發表於 16-6-28 10:04

jason1977 發表於 16-6-27 02:35
分享/Repeat 一個真人故事,
友人長女幼子己入讀Local三大、成績差距小小,
就因選校十萬八千里.........
樓主以為現令讀law的出路–定比讀商科好嗎?你深入了解過後,就知未必,每一科/系,都只有最鼎尖的少數有很好的出路,真他的分別就不大了。

little_yolky  王家爸爸,呢科要好高分至入到。  發表於 16-6-28 12:19
王家爸爸  Global Business Studies一啲都唔容易入   發表於 16-6-28 10:37

Daddle 發表於 16-6-28 10:10
樓主以為現令讀law的出路–定比讀商科好嗎?你深入了解過後,就知未必,每一科/系,都只有最鼎尖的少數有很 ...
同意,其實讀Law同做律師已經係兩回事,首先,唔係個個讀Law既都可以做到律師;第二,唔係個個做到律師既都撈得掂。

妹妹頭    發表於 16-6-28 10:51

MASAYA 發表於 16-6-28 09:38
佢個中文太強,去英美一年都應該未追得上中文
邊個話的, 我嫌佢中文唔夠好, 今個暑假會同佢補一下, 等佢了解多D。唔係中文太強, 只係英文太弱而已。

bobbob  你太謙啦  發表於 16-6-28 11:36

我個女都係中文弱,從未試過9字頭,但已經成日睇中文書,英文都keep到9字頭,但死都唔肯睇英文書,點算?

Daddle 發表於 16-6-28 10:10
樓主以為現令讀law的出路–定比讀商科好嗎?你深入了解過後,就知未必,每一科/系,都只有最鼎尖的少數有很 ...
Law 唔係主要因數。係分唔到心儀科目。
小朋友對非興趣科目不喜。
戰鬥力自然大降。
讀到心儀科。
友人阿仔可見唔止廿幾分咁小。。。。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-6-28 13:54
我個女都係中文弱,從未試過9字頭,但已經成日睇中文書,英文都keep到9字頭,但死都唔肯睇英文書,點算?:s ...
我個女英文就年年合恪only。中文级頭三。
數中上。其他中中地都全合格。
只有補英文。不過佢中二。你個係小六嗎?

引用:分享/Repeat+一個真人故事,友人長女幼子己

原帖由 jason1977 於 16-06-27 發表
分享/Repeat 一個真人故事,
友人長女幼子己入讀Local三大、成績差距小小,
就因選校十萬八千里.........
睇返學校網頁,級七、八十名,選男仔熱門科phy, chem, bio已絶無問題,究竟你朋友個想讀乜野科揀唔到呢?

jason1977 發表於 16-6-28 15:19
我個女英文就年年合恪only。中文级頭三。
數中上。其他中中地都全合格。
只有補英文。不過佢中二。你個係小 ...
係呀,今年小五升小六,已呈咗一次分,中文最差

BallBallMaMa 發表於 16-6-28 19:47
睇返學校網頁,級七、八十名,選男仔熱門科phy, chem, bio已絶無問題,究竟你朋友個想讀乜野科揀唔到呢?

...

級七十幾已經入第三班,熱門科唔洗想,過來人一定知我講乜....

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

中文唔得最難攪,要捉專人隻揪(單對單),先可能攪到.....

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-27+發表唔

原帖由 moon.ng 於 16-06-27 發表
可能就是因為唔多看英文書,五年級先開始看英文小說,看中文書多且好厚好深,所以程度不平均,唉!現在醒覺 ...
不會遲,我女都是4年級先開始看rainbow magic

jason1977 發表於 16-6-28 23:58
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

中文唔得最難攪,要捉專人隻揪(單對單),先可能攪到.....
請問可以在那找專人隻揪?
我囡無補習,我自己一腳踢攪掂

October. 發表於 16-6-28 09:39
F3 八十分都只係級七八十名?

可能間學校同學真係好勁, 另一個可能......要睇下d卷點出.
中三文科數目不少,加理理科平均八十分真係唔簡單,重要排名七、八十,有些奇怪?!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題