用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 雞頭定鳳尾選擇...
樓主: jason1977
go

雞頭定鳳尾選擇...

回覆:akys 的帖子

事實係,就算係傳統名校做賣剩蔗,戰鬥力都唔會太差。

回覆:jason1977 的帖子

這是一編很好的討論,也幫忙反思何謂「好」和「合適」

王家爸爸  "好多名校生目標唔止係三大,而係三大「神」科。"

在SJC考7-80,喺全港會有成千人排名比他高,我估去B1b, B1c讀都未必入到神科啩。唯一是個孩子認為SJC不是一間好學校,教得唔好,是負增值學校。

睇佢啲成績唔差,入唔到想入嘅科,不是中三仍然未覺醒,就是他屬意的科目不是他的強項,都幾難搞。

Yanamami 發表於 16-6-27 10:25
我女间中学虽然係女校,都係重理輕文、理强文弱(相对)。男校更甚吧~無計!現实係理科生入U乜科都揀得,掉轉 ...
好正,升中,語文強有著數,升大,數理強有著數
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-6-27 09:50
咁點先為之谷出來呢?家長自己通常好少覺得自己谷緊喎!
好似我大女咁咪無谷囉, 細女咁咪阿媽谷囉。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-27+09:50+咁點

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-27+09:56+「可

IloveJJ 發表於 16-6-27 12:19
唉!咁你知唔知有邊間學校啲文科資源好啲?
對您港島區比較遠, 安柱有註校作家教中文寫作, 我估安柱文科資源好啲

妹妹頭  陳兆民都唔錯, 不過係b1c  發表於 16-6-27 15:51
王家爸爸  有啲學校有駐校音樂家就聽過,有駐校作家都係第一次聽。   發表於 16-6-27 14:49

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-27+12:19+唉!

IloveJJ 發表於 16-6-27 09:50
咁點先為之谷出來呢?家長自己通常好少覺得自己谷緊喎!
我覺得如每日學校功課以外超過兩個鐘做EXTRA練習+補習已算是谷。另外小朋友有沒有時間發展個人興趣也是另一指標。 再對比小五/六及小一/二的成績排名, 如是下跌(是使是跌幾名)即表示是谷出來。

見我D細路D同學, 小一時攞好多獎(差不多科科有獎), 有D去到小四五已得番一兩科有獎(甚至冇獎), 所以我從來唔相信贏在起跑線

小時了了 發表於 16-6-27 13:11
對您港島區比較遠, 安柱有註校作家教中文寫作, 我估安柱文科資源好啲
原來赤柱聖士提反、曾肇添、順利天主教、屯天等都有駐校作家。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-6-27+13:11+對您

IloveJJ 發表於 16-6-27 15:07
赤柱聖士提反係我極喜歡既學校,可惜我無你好犀利,你點搵到呢啲資料?

...
無所不知既Google

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-27+15:07+赤柱

原帖由 王家爸爸 於 16-06-27 發表
無所不知既Google
你太謙虛了!:;pppp:

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

真實個案,兩個在同一小學叮璫碼頭考級頭的,一齊入了同一間Band1A中學, 一個仍名列前茅, 另一個跌落中游,當然可能有好多因素,但以我觀察,最主要是語文能力,前者在小學時英文已超強,後者在小學是中文強,要在band 1 中學站得住腳,英文要有一定程度。
wbmom

引用:真實個案,兩個在同一小學叮璫碼頭考級頭的

原帖由 wbmom 於 16-06-27 發表
真實個案,兩個在同一小學叮璫碼頭考級頭的,一齊入了同一間Band1A中學, 一個仍名列前茅, 另一個跌落中游 ...
我仔學校英文考試次次都95以上,但考PET拿不到distinction ,說明英文水平不夠啊!應該引起重視!

引用:Quote:原帖由+wbmom+於+16-06-27+發表真實

原帖由 moon.ng 於 16-06-27 發表
我仔學校英文考試次次都95以上,但考PET拿不到distinction ,說明英文水平不夠啊!應該引起重視!

...
Even PET got distinction, the English standard just above average.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-06-27+發表我

原帖由 ANChan59 於 16-06-27 發表
Even PET got distinction, the English standard just above average.
對啊!所以現在有幫仔補英文。希望中學可以入到B1英中並且可以輕鬆點應付。

引用:Quote:原帖由+wbmom+於+16-06-27+發表真實

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-06-27+發表我

原帖由 IloveJJ 於 16-06-27 發表
咁可能你仔學校啲英文比較淺喎!
我哋學校英文都好淺,頭痛