用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 雞頭定鳳尾選擇...
go

雞頭定鳳尾選擇...

分享/Repeat 一個真人故事,
友人長女幼子己入讀Local三大、成績差距小小,
就因選校十萬八千里.........

友人長女年年考第一,
終入BPS,後入中大法律雙學位五年課程,
幼子同一小學年年級3/4,
當年聖XX(1A)校長Open day暗示,
小學非全級第一叩門不考慮,
友人子非級第一,但有神技,
學界游水獎項....應全港前列
友人想入1C,老婆想入聖xx,
Finally聖×瑟,全家開心!!
三年過後,幼子全科平均分約八十,
如一般學,選科憂先no problem,
但係So, sorry....聖×瑟八十分係級七八十名
選不到心儀科目成績幾好都冇用喇,
只有再讀三年,大學有咩科remain咪.......
最後成廿幾三十分去三大商科,
當年同級次能力同学仔,
保守選高主ⅹ,
中四選科憂先,
出路反勝St. Joe..仔,

大部份家長只求名校神校,
又云唔試點知得唔得,
其實讀既係小朋友,
機會得一次,
你會選擇
1)大石砸死蟹(1A生去1B1C),(贏硬)
2)定試下先知得唔得,(可能跌死).............

wongkaka    發表於 16-6-28 18:07
sum-yan    發表於 16-6-27 10:31

jason1977 發表於 16-6-27 02:35
好好的分享!選擇適合自己仔女的學校重要過學校既名氣!

yiuyiu88  同意! 適合重要過名氣。正如靚鞋不代表合適舒服  發表於 16-7-4 22:54
monmon616    發表於 16-6-29 08:42

完全明白亦知例子不少。中学讀書方法有别於小学,小学比較直接简单,所以小学掂唔代表中学也掂係合理想法……

可是也不能不睇个人能力性格同就讀小学的实力而公式化地認為入名校只有墊底-途,入band2/3校必有优勢~应从学生实力、語文能力去決定,而不只是排名,对吧~

况且選科方面……对,理科出路广、較文科易取高分、搶手又似是高分不修讀便是浪費。可是亦有人偏愛文科,不是因為無得揀、賣剩蔗,所以根本不用跟人爭。

如公式化認為入名校是死路-條,那名校就没那麼多出色学生出爐了,hkpapa以下的帖也不成立了……升小-那边亦不用有家長說不想去被抽中的小学註册了……

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 9383&extra=page%3D5

只觉你友人幼子不是以成績反是靠突異功能入名校已是行錯了第一步。

回覆:雞頭定鳳尾選擇...

同意yanamami 所講,要睇孩子性格/能力,讀書態度亦十分重要,< 1A生去1B/1C校就贏硬 > ,呢點絕對唔同意,而且有部份1A生只係家長發功谷上去,升中後能否保持亦係未知數,如果讀書態度差/懶散,一樣可以跌得好快,同樣1B/C生讀書態度良好,勤奮/遇到良師,在1A校一樣可以發光發熱,學得出色。
中學唔同小學,朋輩影響相對較大,而且有啲孩子中學才開竅,不能一概而論。

其實更重要既係睇小朋友性格,先了解小朋友係自動自覺定係比較Hea,前者先至適合自由度比較高既學校(例如SJC、華仁)。
另外要睇小朋友面對競爭既心態,係遇強越強定係易被打沉。前者B1中讀B1A都無問題,後者B1中最好讀B1C。

Yanamami 發表於 16-6-27 07:40
完全明白亦知例子不少。中学讀書方法有别於小学,小学比較直接简单,所以小学掂唔代表中学也掂係合理想法… ...
我覺得反而問題係家長無留意小朋友心理差異,有啲小朋友係中游小學名列前茅,習慣咗呢種感覺,亦好享受呢種感覺。如果中學讀B1A,由名列前茅變中游,習慣咗既榮耀感無咗,呢種感覺帶來既享受無咗,小朋友會有放棄心態。

王家爸爸 發表於 16-6-27 08:47
我覺得反而問題係家長無留意小朋友心理差異,有啲小朋友係中游小學名列前茅,習慣咗呢種感覺,亦好享受呢種 ...
所以我提到要注意就讀小学实力、学生性格及能力,以及洋葱頭mami所說的学习态度,同埋小学成績是否父母功勞或靠谷出黎……太多因素要考慮,而唔係单睇排名就選校~以上因素完全唔考慮,硬生生要做雞头亦唔係好事~之前有家長提过,能入-间自己尚有進步空间既学校係最理想~

王家爸爸  態度的確好重要  發表於 16-6-27 08:59

引用:分享/Repeat+一個真人故事,友人長女幼子己

原帖由 jason1977 於 16-06-27 發表
看來神校的確厲害,鳳尾都可以輕鬆入讀本地三大。唔怪得大家爭崩頭啦。

jason1977  神校入名U高係事實  發表於 16-6-28 02:37

回覆:Yanamami 的帖子

如果平均成績真是有八十,特異功能對他讀書影響不算大!可能入到去,已經沒有入校隊。

我奇怪排名七、八十,理應 top 三份一,選擇應該不少,選不到好科,有些不解!

可能樓主朋友情有獨鍾全理科,缺一科已經覺得不可以,才有這種感覺!

王家爸爸  我都覺得奇怪,喺SJC,如果平均有80分,可能己經係全級頭幾名。  發表於 16-6-27 09:12
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Yanamami 的帖子

能入-间自己尚有進步空间既学校係最理想~

知易行難!

一來不太知道學生自己在級內 ranking (因為Rank Order 是機密) , 二來不知道幾時換校長,上升下跌是未知數。空間很難說!!!

Yanamami  大Y间咪跌  發表於 16-6-27 09:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 16-6-27 08:55
所以我提到要注意就讀小学实力、学生性格及能力,以及洋葱頭mami所說的学习态度,同埋小学成績是否父母功勞 ...
係唔係谷出嚟真係好重要,見啲靠谷入SJC、LSC、兩間華仁、DBS既朋友仔都係好似局長個名咁。

一早為孩子定下一個合理目標, 佢就會多咗一份推動力.

以為入到一間競爭無咁激烈既學校可以雞頭, 但無咗推動力, 到頭來恐怕連雞翼也做不了!

saetang    發表於 16-6-27 16:26
小時了了    發表於 16-6-27 09:57
王家爸爸    發表於 16-6-27 09:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-27+08:55+所以

其實不是雞頭與鳳尾的選擇,排名並非一切,應該是如何選擇適合學校的問題。
我仔今年升中,我自己的想法:
1. 眼光長遠,中學只是人生的一個環節。考慮以後的大學,人生路。
因為覺得兒子適合做學術,我想他之後去美國深造。為此英語必須過關,因此我只考慮英中。
2.適合孩子。有人越戰越勇,有人隨時怯場。
我兒子好勝心強,越戰越勇。雖然成績不是特別突出,我依然讓他挑戰稍高的學校。另外,兒子情商不高,我覺得男女校可能能夠促使其更好地了解社會,因此,我傾向於男女校。
3. 考慮環境。我們家境一般,我排除那些貴族氣質的學校,同時,考慮上學路途距離,只選擇了離家較近的學校。

在此分享,順便備忘,或許若干年後可以再回顧。

妹妹頭  嘩, 我中晒你4點要求, 同你看法好一致  發表於 16-6-27 15:45
王家爸爸  認同   發表於 16-6-27 10:03

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-27+07:43+編

IloveJJ 發表於 16-6-27 09:50
咁點先為之谷出來呢?家長自己通常好少覺得自己谷緊喎!
以數學為例,有兩種方法可以(相對地)攞到好成績:明白概念,知道點解要咁做;熟習出題模式,唔一定知點解,但係因為做得多,見到題目自動識做。
如果唔係先理解,後熟習,而只係死做爛做,咁就叫谷。

hkpapa852 發表於 16-6-27 09:44
一早為孩子定下一個合理目標, 佢就會多咗一份推動力.

以為入到一間競爭無咁激烈既學校可以雞頭, 但無咗推 ...
唔可以太Hea。如果小朋友覺得Hea讀都OK,就好可能越来越Hea。

王家爸爸 發表於 16-6-27 10:05
唔可以太Hea。如果小朋友覺得Hea讀都OK,就好可能越来越Hea。
唔可以係谷....又唔可以太hea....真係難取平衡點

王家爸爸    發表於 16-6-27 10:41

IloveJJ 發表於 16-6-27 09:56
「可是亦有人偏愛文科,不是因為無得揀、賣剩蔗,所以根本不用跟人爭。」我仔係咁,我正在找資料,心目中打 ...
我女间中学虽然係女校,都係重理輕文、理强文弱(相对)。男校更甚吧~無計!現实係理科生入U乜科都揀得,掉轉文科生就唔得~所以中三学生有殺錯無放过夠分都揀理科先。
我觉得亦係学校唔重視文科既結果~理科生比文科生相对易高分吧~数測攞100分机会点都大过作文?所以現実d睇,校方擺多d資源去谷理科生回報总比文科生高。

jason1977 發表於 16-6-27 02:35
這個例子對很多人來說是鼓舞的。
1)級七八十名入3大
2)接近30分代表DSE成績好(5科計平均5個5*,6科計平均6個5)
3)讀男校理科班比較多(應該大家爭某些理科啩),如果讀男女校可能死得重慘,侄仔讀B1c 男女校,啲理科俾女仔搶晒,要逼住讀其他文科。
小學成績好並不代表中學大學好,每人際遇,成長,青春期影響都不同,否則勁谷小學就可以入神科了。
無論如何,成功入3大都算美滿啩!

Yanamami  Yes, 男女校男生更惨~  發表於 16-6-27 12:13
王家爸爸  好多名校生目標唔止係三大,而係三大「神」科。   發表於 16-6-27 10:46