用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對升中有幫助的英文公開試
樓主: mykate
go

對升中有幫助的英文公開試 [複製鏈接]

回覆:對升中有幫助的英文公開試

唔知有沒有用,不過學校有安排考Junior TOFEL.囡囡五年級考得金。普通話自己去考, 有A有B,total B。

Jobrena 發表於 16-10-2 21:05
想請教下普通津小的級頭3,想考spcc, dgs等神校有冇機?或者身邊有成功例子?thx

...

如果係普通津小,我估第二、三名,SPCC、DGS等神校應該機會唔大。識得既都係一線小學頭三名;但係都係嗰句,唔試一定無,試下無壞。

Sophie0804 發表於 16-10-2 23:28
唔知有沒有用,不過學校有安排考Junior TOFEL.囡囡五年級考得金。普通話自己去考, 有A有B,total B。

...
Junior TOEFL就算係三個Sections都係滿分,其實只係CEFR Level B2程度,對一線學校應該無用。都係嗰句,考下無妨,最好將重點放係呈分試上。記住,呈分高三幾個名次,相當於全港排名高成千個名次,比嘜野證書都有用。

IloveJJ 發表於 16-10-3 09:18
王家爸爸:
可以分享下策略嗎?為何不考SPB,但又考港同呢?
我同小朋友都鍾意港同多啲。 但係最終都無接受OFFER。

引用:Quote:Sophie0804+發表於+16-10-2+23:28+唔

原帖由 王家爸爸 於 16-10-03 發表
Junior TOEFL就算係三個Sections都係滿分,其實只係CEFR Level B2程度,對一線學校應該無用。都係嗰句,考 ...
全對。

引用:Quote:Jobrena+發表於+16-10-2+21:05+想請

原帖由 王家爸爸 於 16-10-03 發表
如果係普通津小,我估第二、三名,SPCC、DGS等神校應該機會唔大。識得既都係一線小學頭三名;但係都係嗰句 ...
咁即係谷行校内成績為主,唔該哂

Jobrena 發表於 16-10-3 10:45
咁即係谷行校内成績為主,唔該哂
谷行校內成績,最中英數常 ( 通常佔嘅比重高),視藝都佔比較高的,要留意

引用:Quote:Jobrena+發表於+16-10-3+10:45+咁即

原帖由 optman88 於 16-10-03 發表
谷行校內成績,最中英數常 ( 通常佔嘅比重高),視藝都佔比較高的,要留意 ...
我哋中英數 x9, 常 x6, 視音普分別3,2,1
頭幾名中英數常總分只差0.1-0.2%, 好多時要鬥到視音普。btw, 想請教下各位幾多年級開始會突然加深?小朋友今年p.2, 想做定準備,thx

mykate 發表於 16-6-24 23:48
各位前輩,

我女升小三而已。

我女學校每年都安排劍橋英文試比高小班自由參加考試。負責老師話校內學生反應都唔勇躍,叫:我地要嘗試下,咁先比到中學知道你勇於參與挑戰,又話如果考得唔好,可以唔show 出嚟!我覺得勁茅盾law,我唔show出嚟,D學校又點知我參與過啫,聽到佢咁自圓其說,我已經覺得考嚟無意思!仲要幾舊水考一次!

cmchang0927 發表於 16-6-25 10:57
回覆 moon.ng 的帖子

呢D完全摸不透。。面試前大家估計這些成績優異的小朋友各有ㄧ些特異功能如: 跆拳道港 ...
學界要全港至有用.  錦標賽亦要有獎至有用

NeoMom 發表於 16-10-5 18:56
學界要全港至有用.  錦標賽亦要有獎至有用

我估神校特異功能加成績都要有一定水平!我女學校上屆有個跑步學界攞奨無數,大約B1C~B2A成績,報協恩,最終唔收!
另外我老公有個fd,佢兩個女都讀女拔,佢透露如成績有一定水平加有學中樂樂器(當然有一定級數)收嘅機會都大D,因為佢地嘅中樂團未夠好,想召攬有関人才。唔知堅唔堅!佢咁講,我地咁聽。

ms.aeroplane 發表於 16-10-5 19:27

我估神校特異功能加成績都要有一定水平!我女學校上屆 ...
協恩收運動的主要收球類同游水, 田徑相對少D

NeoMom 發表於 16-10-5 20:01
協恩收運動的主要收球類同游水, 田徑相對少D

原來如此

王家爸爸 發表於 16-7-2 10:37
考啲小朋友唔駛點準備既嘢。小朋友總有啲過人之處,係呢啲方面着手。

如果在一線小學考級20-30左右,有體藝如join 校隊出外比賽有頭3獎,音樂有樂團經驗,理想是小6時考埋8級,呢個profile 夠考神級學校嗎?我仔其實只是初小但每星期體藝練習加埋交通要差不多10個鐘,測考從來都是前一天溫下生字根本冇時間深入溫習。見大家都話考中學學術成績最重要,我現實d諗好冇cut左校隊和樂團,用多d時間谷靚張成績表?

Ocean419 發表於 16-10-8 08:18
如果在一線小學考級20-30左右,有體藝如join 校隊出外比賽有頭3獎,音樂有樂團經驗,理想是小6時考埋8級, ...

唔好介意我直言,個profile對神校唔太吸引。排20-30(假設120人),只可能係B1B-C;體育,如果係主流個人項目校際賽第一、二,可能會被留意;樂器8級,如果係銅管,可能有啲用。

如果我係你,我會放棄體藝,專心考呈二,然後按實際情况決定報邊間。

王家爸爸 發表於 16-10-8 09:20
唔好介意我直言,個profile對神校唔太吸引。排20-30(假設120人),只可能係B1B-C;體育,如果係主流個人項 ...

我都係咁諗.我仔有體藝長項我是十分願意support,可惜我地學校學科比重音體竟然是零,每星期花上十多個鐘為學校練習和比賽,到最後因為中英數默書小測拉低平均分而長期被壓在零體藝的同學之下,我唯有向現實低頭

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-10-8+09:20+ 唔

原帖由 Ocean419 於 16-10-08 發表
我都係咁諗.我仔有體藝長項我是十分願意support,可惜我地學校學科比重音體竟然是零,每星期花上十多個鐘 ...
音樂唔計入呈分??

mcl203 發表於 16-10-8 09:57
音樂唔計入呈分??

小一至四不計,小五六我仲未攪清楚

王家爸爸  還以為你小朋友讀今年小六。  發表於 16-10-9 12:07
‹ 上一主題|下一主題