用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 『維也納海外生』交流
樓主: 家熹媽咪
go

『維也納海外生』交流

回覆 家熹媽咪 的帖子

家嘉媽, 俾你講到挑起左我條筋, 可以話我知你仔讀邊間中學嗎? 我想上網睇下岩唔岩我女讀,  如果要去讀程序要點做? 一定要搵agency? 定係搵你個仔介紹就得啦?聽你咁講, 睇怕IB比例適合香港人讀喎, 起碼可以講一半英文先。家嘉媽 你仔仔得15歲就可以自己租屋住???

家熹媽咪 發表於 16-9-20 03:43
我上年陪個仔去interview時,又覺得OK喎~都好多人講英文。

當初之所以揀呢間學校,係因為我哋唔想個仔讀 ...

我同以前依家都有聯絡㗎,加上有FB點樣都搵得返。
我一去到租屋係經我個老師介紹個agent, 佢真係一句英文都唔識,嗰陣時我啱啱去真係雞同鴨講。
你仔仔將來是target奧地利、德國D大學嗎?

回覆 smellycat 的帖子

smellycat, 請問你讀完書就返來香港啦? 冇打算留在當地嗎?

123BB 發表於 16-9-20 11:22
回覆 smellycat 的帖子

smellycat, 請問你讀完書就返來香港啦? 冇打算留在當地嗎?  ...

冇喎,屋企人都喺HK.

123BB 發表於 16-9-20 09:15
回覆 家熹媽咪 的帖子

家嘉媽, 俾你講到挑起左我條筋, 可以話我知你仔讀邊間中學嗎? 我想上網睇下岩唔岩我 ...

真係抱歉,家熹讀緊呢間學校,可能會係短時間內(即係兩至三年內)就要停止運作,因為學校財政出現左問題,我哋而家仲未知道去向,其實上個禮拜我先至知道,我美國維也納之前,其實都search過Vienna 既 ib school ,其實真係幾貴,係唯獨是而家我個仔讀呢間,唔知點解會平得咁緊要,可能因為咁嘅原因所以學校都唔可以再經營到,校方有通知家長佢哋正尋求解決嘅方法,所以其實我哋已經作咗最壞嘅打算,就係要轉校。

雖然係咁,但係我個仔真係非常鍾意呢間學校,因為佢一級的一班,一班得10鬆啲人,最多嗰班都係15個倒,我每日都祝福佢哋呢間學校,可以渡過呢個難關。

其實,維也納呢個地方我真係覺得好正,但係唔係個個人都適合,第一華人多嘅地方,佢哋多數會聚埋一堆玩,中國人同中國人玩,台灣人同台灣人玩,而我個仔,由未過去讀書之前,我已經同佢講,叫佢唔好痴啲華人玩,如果唔係會更加難學得好嘅德文!

你做任何決定之前,我都建議你同佢去嗰邊玩一轉先,如果佢唔反感的話你先再慢慢諗,但係如果佢覺得嗰邊好悶嘅話,你幾想都冇用
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

smellycat 發表於 16-9-20 10:51
我同以前依家都有聯絡㗎,加上有FB點樣都搵得返。
我一去到租屋係經我個老師介紹個agent, 佢真係一句英文 ...

應該會留返係維也納讀大學,或者轉過瑞士都唔定,其實都要取決於佢中學成績,再考慮去邊度升大學

但係佢去到第三個月之後,已經問我:「媽咪如果我讀完書之後想留低喺呢度住,你OK嗎?」其實果一刻都真係俾佢嚇一下,但係我有OK ,估唔到啲咁悶嘅地方,佢都竟然會睇得上眼,哈哈哈哈哈哈哈
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

123BB 發表於 16-9-20 09:15
回覆 家熹媽咪 的帖子

家嘉媽, 俾你講到挑起左我條筋, 可以話我知你仔讀邊間中學嗎? 我想上網睇下岩唔岩我 ...

另外仲有一樣野, 18歲以下嘅學生,一定要有監護人監護,香港冇agent做中學生留學,所以當初我點解要搵倒上大陸呢?但係而家唔使怕,我呢次已經有經驗,出年應該都會轉監護人,到時候你肯定過去讀書時,我再俾啲資料你。

因為佢未夠18歲,所以無論係租屋、買保險、申請Wifi上網等,都係要監護人幫佢搞。

如果你係讀音樂的話,l 唔 lB 其實真係無所謂,因為音樂嗰啲都好少睇你成績

家嘉媽! oh,真係太可惜啦, 我都會為呢間好學校祈禱! 希望你仔仔可以喺呢間學校讀完中學啦。家嘉媽, 你經驗咁豐富真係可以開間公司做歐洲寄宿中學agency喎, 我認真架。其實大陸都好多人去歐洲讀中學, 只係香港人比較中意去英國,  如果我女好似你仔咁就好啦, 我地就會覺得歐洲悶, 但係對細路來講, 佢地會覺得好好, 因為親近大自然既機會比較多! 而且, 我相信維也納既中國學生應該好少, 今年暑假我女已經去過英國summer school, 明年暑假我計劃俾佢去德國, 睇下佢中意邊度, 生活既係佢, 當然係由佢來決定啦, 我地做父母既只可以支持佢幫佢一把。

123BB 發表於 16-9-21 09:33
家嘉媽! oh,真係太可惜啦, 我都會為呢間好學校祈禱! 希望你仔仔可以喺呢間學校讀完中學啦。家嘉媽, 你經驗 ...

冇錯,讀書係佢地自己,所以一定要佢地自己揀~但作為家長,也要多加提供參考數值比佢地。

英國誘惑太多,而且華人亦都非常十分之多,有好多學生完書返嚟,唔單止講唔到一口流利英語,反之普通話仲肋肋聲(emoji)

好多家長以為搵遠啲、避遠啲就見唔倒中國人,但係就會撞到好多香港人,人嘅心態好得意,同皮膚同聲氣,就算幾唔鍾意都好都一定會埋堆,如果你要揀英國,真係要考慮清楚!

考慮歐洲嘅因素,除咗因為價錢比較經濟,嗰邊誘惑比較少,學生投入度亦都會大大提升。當然亦都有好多學生反感,因為要乜冇乜

其實我都有諗過做歐洲留學agent,但中間涉及嘅嘢太多,而且一啲都唔容易,但我好樂意做過來人同大家分享!

回覆 家熹媽咪 的帖子

家嘉媽, 我真心希望你做agency, 因為香港真係未有人做, (大陸都有啦)!!!! 我女好簡單, 唔係追求熱鬧生活既人,  如果你做, 我第一個幫襯你! 我好中意歐洲唔知點解, 所以想我女女完成我既夢想

123BB 發表於 16-9-21 15:56
回覆 家熹媽咪 的帖子

家嘉媽, 我真心希望你做agency, 因為香港真係未有人做, (大陸都有啦)!!!! 我女好簡 ...

哈哈~咁我5駛做agent 都可以幫妳既~放心,如果有日妳位千金真係喺奧地利讀書,答倒妳既,或我識既都可以問我

回覆 家熹媽咪 的帖子

家嘉媽, 唔該你先, 如果日後有需要, 我一定麻煩你

123BB 發表於 16-9-22 09:14
回覆 家熹媽咪 的帖子

家嘉媽, 唔該你先, 如果日後有需要, 我一定麻煩你 ...

歡迎

家熹媽媽, 首先感謝你開post分享!見到此post十分開心因為這地方留學的資料真係不多。因家庭關係我計劃安排女兒遲些過去讀書, 但想在香港先學德文, 請問可有老師介紹?

BigMac16 發表於 16-9-25 09:10
家熹媽媽, 首先感謝你開post分享!見到此post十分開心因為這地方留學的資料真係不多。因家庭關係我計劃安 ...

Hi~ BigMac~

妳女女今年幾大呀?
我喺元朗學㗎!因為我住天水圍區。

但費用超甘,$600/1小時/單對單上

如果妳計劃的,可以join 大班學,但千其5好貪平,如果學壞口音,到時過到去要從新學過都好痛苦。

家熹媽媽已pm你

BigMac16 發表於 16-9-25 15:08
家熹媽媽已pm你

已回覆!

家熹媽咪 發表於 16-6-24 23:33
小兒上年去了維也納升學,當時14歲,Repeat了一年讀Year9,自己一個住,想認識一下有孩子在維也納讀書的家 ...

家熹媽咪你好,我仔不是去維也納讀書而是去了德國,可以一齊傾下交流下嗎?

回覆 bbdou 的帖子

我又想知多d德國讀書既資料, 你仔係讀中學?

123BB 發表於 16-9-29 10:40
回覆 bbdou 的帖子

我又想知多d德國讀書既資料, 你仔係讀中學?

係,佢主要係讀跳舞學校,上午讀附近的state school,下午跳舞。但佢未轉入正式中學,跳舞學校先送佢去special school 狂學德文,半年後考試合格才轉入正式中學。