用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 『維也納海外生』交流
樓主: 家熹媽咪
go

『維也納海外生』交流

回覆 bbdou 的帖子

你仔仔居然中意跳舞, 請問你仔仔喺德國邊度讀? 點樣搵學校同地收生條件又係點架? 可唔可以講多d ? 學費同生活費又點計? 住宿舍嗎? 我聽講柏林個邊多大陸人

bbdou 發表於 16-9-29 09:41
家熹媽咪你好,我仔不是去維也納讀書而是去了德國,可以一齊傾下交流下嗎?
...

非常歡迎呀
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

bbdou 發表於 16-9-29 11:01
係,佢主要係讀跳舞學校,上午讀附近的state school,下午跳舞。但佢未轉入正式中學,跳舞學校先送佢去spe ...

仔仔幾大?讀跳舞我都係第一次聽,感覺非常新奇,可以分享更多嗎?
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

回覆樓主:

其實我哋都係第一次,盲摸摸,初頭完全唔知點開始,又冇agent,好彩我哋目標係跳舞學校,就先上網搵舞團,睇下有冇附屬學校,再搵跳舞學校的ranking list,再逐間入學校網頁睇要求,鎖定幾間後,拍audition video,寄去作初步甄選,過到就親身飛過去audition。收生條件真係唔知,我只可以講唔同學校注重唔同的嘢,有的注重先天條件,有的注重後天技巧。

我仔現在斯圖加特 (Stuttgart),住跳舞學校宿舍,包三餐,全校大約30個海外生,只有我仔一個中國人,其他的有來自日本、韓國、巴西、法國、羅馬尼亞、烏克蘭、俄羅斯、意大利、美國及加拿大的學生。

我仔過去之前係完全唔識德文,但讀書要用德文讀,所以跳舞學校會送所以海外新生去special school學德文先,半年後考試合格就轉入state school。

至於學費同生活費,真係超級抵。
首先,special school & state school係免學費,連書都唔使買,只需要自己準備文具同筆記簿;而跳舞的學費,真係抵到爛,一個月Euro140,包晒每星期上足六日,每日兩堂,每堂個半或兩個鐘,再加如有表演的綵排;住宿連膳食及洗衣係Euro520一個月,有營養師設計餐單,每星期仲有兩餐係食"飯",開心死我仔。宿舍有七、八位職員照顧宿生,大部份擁有心理學或社會學學位,無論在心理或生理上都照顧得好好。雖然現在校舍有點舊,不過新校舍2018年落成啟用,到時就好靚好專業!

我哋年頭飛過去時,去咗Stuttgart, Hamburg 同 Berlin,個人不喜歡柏林,好似比較亂及污糟,Hamburg 同 Stuttgart 差不多,好舒服,感覺個城市好整齊企理。

開左學差不多三個星期,我覺得個仔好似如魚得水咁,好開心,希望佢可以繼續努力,唔好被人踢返來。

鄧你開心, 斯圖加特係好舒服又靚既一個地方, 我都係中意德國南部比較多, 人亦nice , 喺德國讀書比較放心既一個地方係, 佢地既師資非常好, 知識好全面, 要學埋心理學, 考老師資格絕唔容易。學費好吸引, 比維也納更加平, 等我都上網搵下資料先, 唔該你, bbdou!

唔識德文應該點搵學校?

123BB 發表於 16-9-29 15:50
唔識德文應該點搵學校?

我搵嗰D個學校網頁有英文㗎喎

123BB 發表於 16-9-29 15:15

鄧你開心, 斯圖加特係好舒服又靚既一個地方, 我都係中意德國南部比較多, 人亦nice , 喺 ...

超級詳盡,德國嗰邊好多香港交流生,要問你起野上嚟我相信會比我更加容易。

維也納過去德國都好近,但係因為我仔啱啱先過去,我想佢熟咗維也納或奧地利D地形先,再去鄰近國家玩。

佢而家每個星期六、日,如果冇特別野做,都鍾意遊地鐵河,游到邊就落車行

家熹媽咪 發表於 16-9-30 15:08
超級詳盡,德國嗰邊好多香港交流生,要問你起野上嚟我相信會比我更加容易。

維也納過去德國都好近,但係 ...

請問在哪裡可以搵到德國交流生的群組?我仔係全校唯一的中國學生,有問題只可以問同學和 head of residence hall。

遊地鐵河幾好玩㗎,我仔得13歲,我未俾佢自己一個出街,一定要 in groups,好彩同學們好好,個個周未出街都帶埋佢。

bbdou! 我搵過幾間中學, 都要18萬一年啊, 點解你仔仔個間咁平既?係因為跳舞嗎?

123BB 發表於 16-10-3 11:34
bbdou! 我搵過幾間中學, 都要18萬一年啊, 點解你仔仔個間咁平既?係因為跳舞嗎? ...

阿仔跳舞學校同讀書學校是分開的,讀書學校是state school,政府學校唔使學費喎

慕尼黑個邊可能貴d

個仔開咗學一個月,我覺得佢適應得非常好,似乎一開始也沒有什麼home sick,每個周末都同住宿舍的同學及學長一齊出去行下玩下,昨天告訴我有本地同學邀請佢去生日會,相信佢同同學相處得不錯。

讀書暫時仍然輕鬆,除德文外加了 arts 堂,但仔話有兩堂唔知點解老師帶咗成班出去玩,又去圖書館,好搞笑。

跳舞剛開始時很累很辛苦,但經過一個月的訓練,已漸漸適應,最近也開始了12月學校表演的綵排,希望個仔繼續好好努力加油,一步一步地踏踏實實咁向目標前進。

恭喜你仔仔適應得咁好

聽到你仔仔適應得咁好, 替你感到安落呀。
加油。

梁媽媽

bbdou 發表於 16-10-7 10:03
個仔開咗學一個月,我覺得佢適應得非常好,似乎一開始也沒有什麼home sick,每個周末都同住宿舍的同學及學 ...

做父母嘅最開心真係莫過於見到孩子適應力強,而且冇掛住屋企,我身邊好多小朋友去讀書,佢哋啲思鄉病嚴重,你仔仔相信都應該本身係獨立型,所以可以適應得咁快,絕對係一件好事!可惜我哋唔係喺同一個國家,如果唔係相信佢哋應該都好快可以做到好朋友

見到呢個post太興奮啦!
我想搵維也納/德國嘅中學資料比我囡,佢喜歡音樂和科學,請問我應該從何入手揾資料?自己上學校網頁?
另外維也納租屋費用多少? 家長第一年可以陪讀嗎?

期待你們繼續分享那邊讀書和生活的事!

fcatherinehk 發表於 16-10-13 03:55
我想搵維也納/德國嘅中學資料比我囡,佢喜歡音樂和科學,請問我應該從何入手揾資 ...

Fcatherinehk:

早晨呢個鐘數竟然有人仲未瞓,還是係你已經起咗身?

維也納如果要租屋,可以由€300幾起,當然其實要睇下你到底想租住邊一區,我個仔住嗰區價錢會貴少少,因為果區係成個維也納治安最好嘅其中之一區。€520(包管理費)水電費另計。

至於搵學校,其實主要係睇下你想搵公立學校定係私立學校,然後再睇下你到底想搵邊一區,其次就係睇吓學校嘅種類,例如係音樂學校,還是係普通學校。

fcatherinehk 發表於 16-10-13 03:55
我想搵維也納/德國嘅中學資料比我囡,佢喜歡音樂和科學,請問我應該從何入手揾資 ...

家長陪讀,可能要再了解一下先覆到你。我見係有嘅,但係用咩途徑真係唔清楚。

謝謝回覆!
我依家應該搵agent /自己揾德奥D中學資料?
我自己上網search過但唔係有好多資料。

租屋你係through agent/自己搵?