用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寶血小 同 st James 點揀?
go

寶血小 同 st James 點揀?

如題,大家會點揀呢兩間?有咩comment?

回覆:witahy 的帖子

一間天主教,一間基督教,你有冇宗教 preference? St. James 校舍大又新,寶血校舍細,12網家長 rank 聖雅各為一線,寶小係二線保險線,但寶小老師好有愛心,學生德育做得好,升中派位亦理想,輸蝕在校舍唔夠大。

阿女中學(12網女校)有收此2小學學生,她說寶血女孩較乖及成績好。

另一間自稱第一名的入了阿仔中學(12網男校),仍需努力。

回覆 witahy 的帖子

boy or girl?

回覆:寶血小 同 st James 點揀?

I think st. james is better

回覆:piggy-ma 的帖子

唔明你第二句意思,可否解釋多D,因我個係仔,想幫佢報宝血?

引用:回覆+witahy+的帖子 boy+or+girl?

原帖由 retriever 於 16-06-24 發表
回覆 witahy 的帖子

boy or girl?
Girl

引用:阿女中學(12網女校)有收此2小學學生,她說

原帖由 piggy-ma 於 16-06-24 發表
阿女中學(12網女校)有收此2小學學生,她說寶血女孩較乖及成績好。

另一間自稱第一名的入了阿仔中學(12網男 ...
我都想問
''仍需努力''即係咩意思?

St James 好d,出名同大d。寶小已不及以前,中學只是B2。我同事是寶小和中畢業,英文很差。

醒目開學勳章 王國長老

引用:St+James+好d,出名同大d。寶小已不及以前

原帖由 behd 於 16-06-25 發表
St James 好d,出名同大d。寶小已不及以前,中學只是B2。我同事是寶小和中畢業,英文很差。

...
睇寶小網頁,61畢業生只有1人去寶血女子中學呀。成績上黎講的確聖雅各較優勝

optman88  如果你就咁睇嚟個表,而你個女女去到 B1 level,咁我可以講,SJS 今年贏幾條街   發表於 16-7-10 18:09

寶中一直都是中文中學,我25,6年前在寶小畢業,我阿媽打死都唔想我入返寶中。(不過就好多同學去左中學部)

引用:Quote:原帖由+behd+於+16-06-25+發表St+Jam

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-25 發表
睇寶小網頁,61畢業生只有1人去寶血女子中學呀。成績上黎講的確聖雅各較優勝

...
寶小寶中已脫鈎,寶中已不是寶小聯繫中學

BabyAndre 發表於 16-6-25 13:12
寶小寶中已脫鈎,寶中已不是寶小聯繫中學
仲有2個位 ~~~

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/HK2%20SSL.pdf

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:BabyAndre+發表於+16-6-25+13:12+寶

原帖由 mcl203 於 16-06-25 發表
仲有2個位 ~~~
我睇小學概覽話16/17已經唔valid不過似乎都唔係學生首選呢

引用:St+James+好d,出名同大d。寶小已不及以前

原帖由 behd 於 16-06-25 發表

...

成績差的寶小學生怕去到最差才選寶中,另外好似今年寶小和寶中脫龍。

另一選校重點, 你prefer 普教定廣教中?  寶小普教, st james廣教。 

王家爸爸  St James都可以揀普教中(好似只有一班)。  發表於 16-6-28 11:42

今年開始寶小 同 寶中脫左龍,咁寶小會唔會都好啲呢?

同埋你地覺得普教中定廣教中邊樣好啲呀?

好難揀呢兩間- 寶小 & st James

引用:今年開始寶小+同+寶中脫左龍,咁寶小會唔會

原帖由 witahy 於 16-06-25 發表
今年開始寶小 同 寶中脫左龍,咁寶小會唔會都好啲呢?

同埋你地覺得普教中定廣教中邊樣好啲呀?
你是手執一間,再扣門/派另一間? 問番自己,點解手有間都仲去扣另一間?扣到又唔肯定想要,不如照讀原先個間,放番出來俾其他更有需要的孩子吧。若由我選,無論仔女,兩間之中也會選聖雅各。

回覆:lambeanmama 的帖子

我係派位派到超差,叩門幸運地中左一間,另一間未知有冇offer, 只係想諗定, 如有, 想即刻可以決定到, 然後可以盡快放位, 我都係叩門中人, 明白叩門中人的心情, 所以先問定.

另, 兩間為何咁難取捨, 因為兩間對我黎講各有利弊
兩間升中派位唔差太遠, 好接近
寶小:校捨細, 舊, 地點位置算可以, 但老師十分有愛心, 我上校車時間可接受
St James: 校捨新, 大, 但我上校車時間超超早, 位置不算太方便

所以想問多點意見,等自己心中有數~唔洗到時先1516

以返學時間計算,我覺得聖雅各返得太早,我朋友住大坑,校車要7點上車,最後決定自己接送,但如果放學後連埋課外活動先走,聖雅各果個位去cwb方向是常塞車的,如果自己接送,要去番大道東先有車走,因為堅尼地道嘅小巴會full。如果咁樣讀6年,你諗吓是否ok。但佢嘅硬件係非常好。