用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 表姐一個怪請求 - (唔好話俾人聽邊間補習好) ...
go

表姐一個怪請求 - (唔好話俾人聽邊間補習好)

我對仔女0係一間細補習社學中文,老師好有心機教,幫左我個仔好多,跟左佢幾年,成績一直都keep 到。咁我表姐問我係邊度學中文,我咪介紹佢去呢間,佢上完問我,可唔可以唔好再介紹人去讀,佢話驚介紹得多,老師無時間幫佢個女補,因為佢個女中文好差,黎緊升中一,想一星期上兩堂。

第一,人地老師多你兩個呢D諗法既家長,應該好快執笠

第二,你想自己個女好,就唔俾人地D仔女叻?

我對於依家社會D風氣,真係百思不解!

anixon    發表於 16-6-27 07:28

太自私

回覆:表姐一個怪請求 - (唔好話俾人聽邊間補習好)

有心的補習老師會重視教會質素,不會為了錢而接太多學生。

怪獸思想, 同埋得罪講句, 好低B囉, 其他小朋友唔响呢間補, 唔識去第二間補嘅咩? 同埋都係睇吓你會唔會遇到好老師, 淨係得呢間補習社有好老師嘅咩?

其實係咪⋯⋯⋯⋯⋯

其實就算你唔介紹,老師口碑好,一樣有其他人會介紹,況且接唔接係老師決定,講笑咁講,如無生意,出去派傳單貼街招都得。

引用:其實就算你唔介紹,老師口碑好,一樣有其他

原帖由 ckh311 於 16-06-24 發表
其實就算你唔介紹,老師口碑好,一樣有其他人會介紹,況且接唔接係老師決定,講笑咁講,如無生意,出去派傳 ...
True

引用:+太自私

原帖由 holaespana0802 於 16-06-24 發表
太自私
希望佢唔好咁樣教佢自己啲仔女。如果唔係,就會有多幾個自私精

回覆:manwaimail 的帖子

遇過唔少, 我大囡小學時期, 知道有個同學仔跟個羽毛球教練學打波, 學得幾好, 所以就問下教練資料, 佢話個教練唔收學生, 同時期, 佢個囡要搵補習, 見我囡補得好, 就叫我介紹, 我就諗都冇諗就俾佢老師資料佢, 之後得知佢個囡成績同打波都好勁, 入左名中學

到左我細囡, 由第二個媽媽果到拎到羽毛球教練電話, 之後細囡就去學啦, 而我同個教練講, 我前幾年問果呀邊個媽媽, 佢話你唔收學生, 之後教練笑笑口咁同我講, 好多人都係咁

醒目開學勳章 王國長老

唔係第一次聽。有次同老師講同學想學。老師反問我介唔介意教埋佢同學。話試話家長鬧佢,話佢咁樣咪令到同學都識(即佢個女唔會特別叻)。超級怪獸。

引用:我對仔女0係一間細補習社學中文,老師好有

原帖由 manwaimail 於 16-06-24 發表
我對仔女0係一間細補習社學中文,老師好有心機教,幫左我個仔好多,跟左佢幾年,成績一直都keep 到。咁我表 ...
數年前我同事個仔考入有名男校,佢仔數唔係太得而想找補習,但問過身邊同學家長,都無人介紹,後來迫不而問老細,佢兩個女都讀女拔,佢笑話係唔會有人話你知的,因補習社好,介紹俾人,咁人地啲細路又考得好。呢啲家長心態,我當年聽到都好愕然。

正常不過, 我以前都介紹亞仔普通話老師比人,
最後兩個老師都比人加錢撬走左

中一嗰時我同學數好好,成日考90%以上,我問佢係邊度補,佢阻閃右避唔答我,結果之後搵咗學校附近一間專門補習中學數學嘅補習社,上堂就撞到佢。
我明嘅,叻開就唔想有人爬頭,怕自己失手俾人超前。(雖然最後間補習社收多咗好多人但係質素依然好。)

我都試過有個家長叫我介紹英文老師,我諗都冇諗就介紹咗。同時我問番佢介紹羽毛球教練,佢話要搵下。雖然佢個仔個個禮拜都要練波,但佢搵咗半年都搵唔到個教練電話囉……

有!我同朋友一齊搵同一個游水教練,佢叫我唔好介紹比其他人,怕第時好full,佢難改時間

嘩,  乜原來呢D自私心態係咁COMMON......

大把呢D人,利益衝突