用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院幼稚園部 高幼老師教學有愛心定harsh?
go

高幼老師教學有愛心定harsh?

高幼老師教學有愛心定harsh?有無媽媽可分享?

回覆:高幼老師教學有愛心定harsh?

老師不是harsh 是很有方法和威嚴。小朋友很喜歡老師,但也學懂守規矩。

老師很好又有愛心,他們會嚴厲的,同埋好有方法,教出的小朋友德育也很好

引用:老師不是harsh+是很有方法和威嚴。小朋友很

原帖由 lcyesther 於 16-06-26 發表
老師不是harsh 是很有方法和威嚴。小朋友很喜歡老師,但也學懂守規矩。

...
怎樣有方法和威嚴?想了解多一點,可舉例嗎?

回覆:little_kid 的帖子

老師好有方法,家長都看到?

係咪學習上會好深?

回覆:高幼老師教學有愛心定harsh

係,老師有愛心,亦善用不同方法,無論在學科或行為矯正,去引領小朋友。如家長會接放學的話,老師都會update 一下在校內情況,所以我哋都feel 到老師很有方法和本着愉快教導的方式。另外,學校會自己設計特別的教材,令學生容易吸收明白;每天訓練佢哋嘅規律,鼓勵小朋友主動起草自己功課(當然係K3), 讓孩子學到又過着愉快的校園生活。我女身邊的同學都很喜歡老師和上學,覺得返學好開心。學校會有安排年中觀課 ,讓家長更能了解自己小朋友上課情況。我小朋友係一個超依賴的人,K3老師請佢幫忙,請佢上學時幫手照顧一同上樓梯的幼兒班學生,久而久之,我女開始學懂要照顧自己,再照顧比佢年幼嘅同學。

請問K1多少人一班?是不是NET教英文?thanks

回覆:adrianbaby2013 的帖子

有一個net teacher 教phonics.

高記interview撞聖心,我住得近聖心,理性上係去in SH for sure

但我比較喜歡高記

想多了解高主教,因為一般評語都係話好谷好深,請問有無多d家長可以分享多d?

rovland 發表於 16-12-13 22:03
想多了解高主教,因為一般評語都係話好谷好深,請問有無多d家長可以分享多d?
...

我覺得中文可能深咗啲,但原來小朋友都做得到,同埋我唔覺谷。我哋如可以抱做唔到係正常,做得到係bonus 嘅心態,大家壓力會少啲。Be positive.

回覆樓主

請問高幼k2會開始默書嗎?黎緊從語竟好既私幼插高幼,唔想太淺...

icebbs 發表於 17-6-17 23:54
請問高幼k2會開始默書嗎?黎緊從語竟好既私幼插高幼,唔想太淺...

K2無默書,但多抄寫,中文字都頗深